Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'deki bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantıların, özellikle büyük bölgesel bankalar için düzenlemelerin sıkılaştırılmasına yol açabileceğini belirtti. Basel standartlarından muaf olan veya bu standartların özel gerekliliklerine tabi büyük bölgesel bankaların düzenlemelerinin genişletilmesi tartışmaları 2022'de başlamıştı. Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflası, ihtiyatlı düzenlemelere olan endişeleri artırdı ve faiz oranı-risk yönetimi uygulamalarının önemini vurguladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sermaye çerçevesini gözden geçireceği belirtildi.
30 Mart 2023

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Türkiye'deki bankacılık sektörü, 2023'ün ilk çeyreğinde net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre %44,7 oranında artırarak 153,5 milyar TL'ye çıkardı. Mart ayı itibarıyla yıllık kar artışı %94,4 olarak kaydedildi. Aynı dönemde takipteki alacakların oranı azalarak %1,49'a düştü ve çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu %13 olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün toplam aktifleri ise 25,9 trilyon TL'ye ulaştı.
6 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine çıkardı ve not görünümünü 'pozitif' olarak belirledi. Bu yükseltme, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna henüz ulaşamadığı belirtildi. Not artışının piyasa canlılığını korumasına ve verilerde iyileşmeye katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca, aktif büyümesi ve kârlılığı yüksek olan bazı Türk şirketlerinin yatırımcılara yüksek getiri sağladığı bilgisi de paylaşıldı.
6 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeden çıkarılmasının olumlu etkilerine dikkat çekti. Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, bu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası itibarını artıracağını ve yabancı yatırımları güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, bu adımın Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede kaydettiği ilerlemenin bir göstergesi olduğu vurgulandı.
28 Haziran 2024

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e canlı yayınında Türkiye ekonomisine dair beklentilerini açıkladı. Banka, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 47, dolar/TL beklentisini ise 36 lira olarak belirledi. Onay, yabancı yatırımcıların tahvile ilgisinin son çeyrekte artacağını ve Merkez Bankası'nın olası faiz indirimlerinin bu durumu destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, 2025 yılı sonu için enflasyonun yüzde 23 seviyesinde olmasının beklendiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023

2021, 2022 ve 2023 yıllarında reel sektörün enflasyonun üzerinde büyümesi, borç servisini kolaylaştırmıştır. Ancak, 2024 yılında yüzde 40-50'ye ulaşması beklenen reel faiz oranları ve düşen iş hacmi, şirketlerin borçlarını ödemekte zorlanacakları bir durum yaratmaktadır. Kredi kartlarındaki sorunlu kredi miktarı, 2024'ün ilk 64 gününde yüzde 35,9 artarak 20.9 milyar TL'ye ulaşmıştır. Artan iş gücü maliyetleri ve iç-dış talepte yaşanan daralmalar da şirketlerin maliyet yapılarında önemli riskler oluşturmaktadır.
26 Mart 2024

Merkez Bankası, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin aylık büyüme sınırlarında değişiklik yaparak sıkılaştırma politikasını güçlendirdi. Haziran 2023'te göreve gelen yönetim, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş ve şubatta faiz artışını durdurmuştu. Yeni adımlarla, ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırları düşürüldü, taşıt kredilerinde ise mevcut sınır korundu. Ayrıca, ihracat, yatırım, tarım, esnaf kredileri ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamanın dışında tutulacak.
6 Mart 2024

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini mart ayında yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarması, döviz talebini azalttı ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Üç aya kadar vadeli mevduatların yıllık bileşik faizi yüzde 65'e ulaştı. Ayrıca, döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) kullanımı genişletildi. Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında Türkiye'ye net 703 milyon dolarlık sermaye girişi sağladı.
15 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ten ‘B1’e yükseltti. Kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ olarak korudu. Bu gelişme, Türkiye ekonomisinin uluslararası alanda daha güvenilir bir konuma geldiğini gösteriyor. Ayrıntılar henüz açıklanmadı.
19 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, 1980 öncesi Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon oranlarına değinerek, nominal ve reel faiz kavramlarını açıklıyor. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranının beklenen TÜFE'nin altında olduğunu ve gerçekte reel faizlerin artmadığını, hatta eksi değerde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, seçim ekonomisinin toplam talebi ve TÜFE'yi artıracağını, bu durumun 2024 Haziran ayına kadar aylık enflasyon oranlarının 2023'ün üzerinde çıkacağını öngörüyor. Bu koşullar altında, TL mevduat hesabı açanlar için bankaların ortalama yüzde 51 faiz verdiğini ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Türkiye'de ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 40'a yaklaşarak Ekim 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 8,5 olmasına rağmen piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. 10 Mart'tan itibaren tüketici kredileri faizleri artış gösterdi. Bankalar, TL mevduat faizlerini yükselterek ve TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmak için ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yüzde 60'a kadar çıktığı iddia ediliyor.
26 Mayıs 2023

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek 'B3'ten 'B1'e çıkardı ve kredi notu görünümünü 'pozitif' olarak korudu. Bu gelişme, BIST 30 hisselerine olan talebi artırma potansiyeline sahip. Özellikle İş Bankası C, Bim Mağazalar, Akbank, Ereğli Demir Çelik, Oyak Çimento, Petkim ve Enka İnşaat hisselerinin trendi yukarı yönlü. Kısa vadeli kâr satışları olsa da endeksin ana yönünün yukarı doğru olması bekleniyor.
22 Temmuz 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir durumdu ve Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 'gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı' belirtilmişti. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faiz artırımı gerçekleştiriyordu. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve yabancı yatırımları çekme çabaları sürüyor.
22 Şubat 2024

Merkez Bankası, ocak ayından bu yana belirli bir yol haritası izlediğini ve bu çerçevede faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı. Banka, ocak ayındaki enflasyon oranını politika değişikliği yapılmasını gerektirecek düzeyde görmediğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faiz kararlarının ekonomik gerekliliklerden ziyade siyasi tercihlere göre alındığı ve seçimlere kısa bir süre kala faiz artırımı ihtimalinin çok düşük olduğu ifade edildi.
22 Şubat 2024

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Bank of America, Türkiye için 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,2'den yüzde 43,3'e yükseltti. Banka, Merkez Bankası'nın beklenen ilk faiz indirimi için temel senaryosunu değiştirmedi ancak risk senaryosunu kasımdan ocak ayına çekti. BofA, 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimi yapılabileceğini ve politika faizinin 2025'te yüzde 30 seviyesinde olacağını öngörüyor.
7 Ekim 2024
İşaretlediklerim