Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, TL mevduatları için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını artırdı. Bu değişiklikle, TL mevduat hesapları için zorunlu karşılıklar üzerinden alınabilecek maksimum faiz oranı politika faizinin yüzde 80'ine çıkarıldı. Bu oran, KKM hesapları için yüzde 60 olarak belirlendi. Bu adım, bankaların belirlenen koşulları yerine getirmeleri halinde, zorunlu karşılık tutarları için daha yüksek faiz alabilmelerini sağlayacak.
25 Nisan 2024

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini mart ayında yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarması, döviz talebini azalttı ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Üç aya kadar vadeli mevduatların yıllık bileşik faizi yüzde 65'e ulaştı. Ayrıca, döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) kullanımı genişletildi. Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında Türkiye'ye net 703 milyon dolarlık sermaye girişi sağladı.
15 Nisan 2024

İstanbul Portföy stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, kur korumalı mevduatın (KKM) getirdiği riskler nedeniyle bankaların Arjantin örneğini incelediğini ifade etti. KKM, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya alınmıştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'yi saadet zincirlerine benzeterek sistemin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu. Bankacılık sektörü, yüksek faiz vermekle sabit kuponlu tahvil almak arasında bir seçim yapmak zorunda kalarak risk analizi yapıyor.
24 Mayıs 2023

Merkez Bankası, 2023 yılında kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) etkisiyle 818,2 milyar lira zarar ettiğini açıkladı. Bu zarar, 2013'ten bu yana kaydedilen ilk zarar olarak dikkat çekiyor. Zararın büyük bir kısmı açık döviz pozisyonları ve KKM kur farkı ödemelerinden kaynaklanıyor. Bankanın son on yılda genellikle kar ettiği, ancak 2023 yılında rekor bir zararla karşılaştığı belirtiliyor.
15 Nisan 2024

Merkez Bankası, bankaların müşterilerine döviz dönüşlü kur korumalı mevduat (KKM) önererek döviz talebini artırdığını belirtti ve bu uygulamanın devam etmesi halinde bu tür KKM'lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini açıkladı. Bankalar, faiz indirimleri sonrası düşük getiri nedeniyle mevduat yenilemeyen müşterileri yüksek faizli döviz dönüşlü KKM'ye yönlendiriyor. Bu durum, bankaların kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engellemeyi amaçlıyor. Merkez Bankası'nın uyarısı, bu yöntemin döviz talebini artırarak menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağını vurguluyor.
1 Mart 2023

Yatırım uzmanı ekonomist Paul McNamara, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya konan kur korumalı mevduatın (KKM) asıl amacının TL'yi yapay bir şekilde dizginlemek olduğunu belirtti. KKM'nin bütçeye ağır bir yük getirdiği ve seçim öncesi döviz talebini dizginlemek için faiz sınırının kaldırıldığı ifade edildi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünü 181,5 milyar TL olarak hesapladı. McNamara, KKM'nin yarattığı durum için kolay ve pürüzsüz bir çözümün temelde imkansız olduğunu söyledi.
27 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı, TL mevduatlarını cazip kılmak ve yurt dışından portföy girişini desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirilmiştir. Ancak, yabancı para ve KKM mevduatlarının TL varlıklara dönüşümü ve yabancıların portföy akımlarının artması zaman alacaktır. Ayrıca, turizm kaynaklı döviz girişinin düşük olması ve yüksek yabancı para ödeme ihtiyacı nedeniyle kur ve rezervler üzerinde hızlı bir iyileşme beklenmemektedir. Ekonomik ve yapısal politikaların, ekonomik aktörlerin güvenini tesis ederek bu süreci desteklemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
29 Mart 2024

Türk Lirası cinsinden vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz sınırı kaldırıldı. Bundan böyle, KKM hesaplarında asgari faiz oranı olarak politika faizi esas alınacak ve bankalar kendi üst faiz sınırlarını belirleyebilecek. Daha önce dövizden dönüşümlü KKM'lerde de benzer bir düzenleme yapılmış ve faiz tavanı kaldırılmıştı.
31 Mart 2023

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını artırarak piyasadan fazla likidite çekmeyi hedefliyor. Bu karar, bankaların kredi verme kapasitesini azaltarak kredi maliyetlerini yükseltiyor. Ayrıca, uzun vadeli Türk Lirası mevduatları teşvik etmeyi amaçlayan bu adım, kısa vadeli KKM hesaplarını daha yüksek zorunlu karşılık oranlarına tabi tutuyor. Merkez Bankası, KKM hesapları eritmeye yönelik ek düzenlemeler yaparak, zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında değişikliklere gitti.
24 Mayıs 2024

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan deprem sonrasında dolar/TL kuru iktidarın müdahalesiyle yatay seyretmeye devam etse de, Merkez Bankası rezervlerinde son iki haftada 7 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Bu durum, stabil kur politikasının zorlanmasına işaret ediyor. Ayrıca, depremle aynı zamana denk gelen 12 milyar dolarlık Kur Korumalı Mevduat (KKM) itfası döviz dengesini zorlaştıran bir başka faktör oldu. Bankacılar, döviz talebini düşürücü adımların devamını beklediklerini ifade ediyorlar.
21 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

Türkiye'de ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını sınırlamak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden biri olarak, şirketler için faiz üst sınırı olmayan yeni bir kur korumalı mevduat (KKM) ürünü devreye alındı ve bireysel KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. Yeni düzenlemelerle birlikte KKM hesaplarının getirisinin artması ve bireysel TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarına yükselmesi bekleniyor.
31 Mart 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, TL mevduat faizleri son iki haftada 6 puandan fazla düşüş kaydetti. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 24 Mayıs ile biten haftada 147 milyar 854 milyon 672 bin lira artışla 16 trilyon 634 milyar 353 milyon 549 bin liraya yükseldi. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde de düşüşler gözlemlendi.
30 Mayıs 2024

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim