Ankara başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün Emniyet Genel Müdürlüğü'nü hedef alan yapılanmasına ilişkin 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bu şüphelilerden 44'ü, Ankara merkezli 28 ilde düzenlenen operasyonlarda yakalandı. Şüphelilerin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yuvalanma ve eleman kazanma faaliyetleri yürüttüğü, ayrıca örgütsel bağlılık durumlarını takip ettikleri tespit edildi. Soruşturma halen devam ediyor.
21 Mayıs 2024

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kötü muamele yasağını ihlal ettikleri yönünde karar verdiği altı polis hakkında kapatılan soruşturma, Bakırköy 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından yeniden açıldı. Müşteki Aydın Aydoğan'ın gözaltında kasten yaralanıp yaralanmadığının tespiti için dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi gerektiği belirtildi. Aydoğan, 2013 Gezi Parkı eylemlerinde yaralandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bu olaydan sonra polisler tarafından kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM'nin kararına rağmen soruşturmayı kapatan savcı, Aydoğan'ı muayene etmeyen bir doktoru tanık olarak dinlemişti.
16 Haziran 2023

Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak 22 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, aralarında eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Bürosu Amiri M.E.A. ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın da bulunduğu şüpheliler, çeşitli suçlamalarla yargılanacak. M.E.A., Demirbaş ile olan ilişkileri ve cinayet soruşturmasındaki rolü nedeniyle tutuklandı. İddianamenin hazırlanması, genel ve yerel seçimlerin ardından gerçekleşti, bu durum siyasi hassasiyetler nedeniyle gecikmiş olabilir.
2 Mayıs 2024

HDP'li eski Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, terör soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandı ve 10 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce iki yıl bir ay hapis cezası alan Karaman, Van Bölge Adliye Mahkemesi'nin bozma kararı sonrası yeniden yargılandı. Karaman ve avukatı karar duruşmasında hazır bulundu, ancak Karaman suçlamaları reddetti ve beraatini talep etti.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp'in kalan cezalarını sağlık sorunları gerekçesiyle kaldırdı. Adli Tıp Kurumu'nun sağlık raporlarına dayanarak verilen bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Daha önce Kılınç ve diğer bazı hükümlüler sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmiş, emekli korgeneral Vural Avar ise cezaevinde hayatını kaybetmişti. Adalet Bakanlığı, yaşlı ve hasta hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
3 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Anadolu Başsavcılığı, Dilan Polat hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlayarak, örgüt kurma, malvarlığı aklama ve yasadışı bahis suçlarından 27 yıl hapis cezası talep etti. İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlarda Dilan Polat ve eşi Engin Polat dahil 24 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi sağlandığı tespit edildi. Ayrıca, sosyal medya fenomeni olan bazı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
3 Temmuz 2024

Nöbetçi hakim olarak görev yapan ve suç örgütü liderleri Alaattin İlyas Saral ve Sedat Şahin'i tahliye eden Hakan Türkön, Yargıtay üyeliğine atandı. Türkön, İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaparken, yaz tatili ve yıllık izin döneminde nöbetçi hakim olarak görev aldı ve bu süreçte Saral ve Şahin'i tahliye etti. Türkön, bir hafta önce atandığı bölge adliye mahkemesinde bir gün bile çalışmadan HSK'nın 25 Temmuz tarihli kararnamesiyle Yargıtay’a atandı.
27 Temmuz 2023

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü davasında verilen cezaları onadı. Bu karar ile birlikte Adnan Oktar'a verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası ve örgüt üyelerine verilen diğer hükümler kesinleşmiş oldu. Bu dava, Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve kamuoyunun yakından takip ettiği bir süreçti.
10 Temmuz 2024

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kobani davasında verilen cezalara tepki gösterdi ve yargılama sürecinin hukuki olmadığını vurguladı. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verildi. Özel, davanın siyasi olduğunu ve verilen cezaların kabul edilemez olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminde polis müdahalesi sonucu yaralanan Aydın Aydoğan için Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi ve 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 2018'de Beyoğlu kaymakamlığı tarafından yasaklanan eylemde polis müdahalesi olmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu müdahaleyi savunmuştu. Aydoğan'ın şikayeti üzerine savcılık takipsizlik kararı vermiş, ancak AYM, savcılığın ve sulh ceza hakimliğinin etkili bir soruşturma yürütmediğine hükmetti. Aydoğan'ın Soylu hakkındaki suç duyurusu ise hala Ankara başsavcılığında açık durumda.
23 Nisan 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan Musa Orhan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hazal Kaya'ya destek verdi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, kadınların yanında duracaklarını ve kadınların sesinin duyulacağını belirtti. Hazal Kaya, Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmasının ardından Akşener'in desteğini aldı.
20 Nisan 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İzmir'deki 'omuz atma' cinayeti davasında sanıklardan Sercan B.'nin tahliyesiyle ilgili üç hakim ve bir savcıyı açığa aldı. Urla ilçesindeki bir markette, 16 Ekim 2023'te Semih Kenan Köse ile Sercan B. arasında çıkan tartışma sonucunda Köse bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. İlk duruşmada tahliye edilen Sercan B., İzmir başsavcılığının itirazı üzerine yeniden tutuklandı. HSK'nın kararı, davada verilen tahliye kararının ardından geldi.
19 Eylül 2024

Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince değiştirildi. Yeni heyette başkan olarak 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, üye hakimler olarak ise Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak yer alacak. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmişti. Ancak, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamış ve Kavala'nın tutukluluğu devam etmişti.
14 Mayıs 2024

2010 yılında açılan ve AKP iktidarına darbe planlamakla suçlanan askerlerin yargılandığı Balyoz davasında, Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden yargılanan emekli general Çetin Doğan'a 'suç için anlaşma' suçundan altı yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Aynı suçlamayla yargılanan diğer beş sanığa da çeşitli hapis cezaları verilirken, bir sanık hakkındaki dava ölümü nedeniyle düşürüldü. Karara bir üye hakim şerh koyarak, sanıkların beraat etmesi gerektiğini savundu.
24 Mart 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, 18 Şubat 2020 tarihli 'Yetenekli hakim bey' başlıklı yazısı sebebiyle 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamasıyla yargılanıyor. Şikayetçi olan ve şu an adalet bakan yardımcısı olan Akın Gürlek, Söylemez'in yazısının 'silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde' olduğunu iddia ediyor. Savcı, Söylemez'in üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 19 Mart 2024'e ertelendi.
22 Kasım 2023

Dilan Polat’ın avukatı, polisin kullandığı araçların müvekkiline ait olmadığını açıkladı. Polat, örgüt kurma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve yasadışı bahis suçlarından yargılanıyor ve 27 yıla kadar hapsi isteniyor. İlk duruşma 4 Eylül'de yapılacak. Dilan Polat’ın tahliyesiyle birlikte dört tutuklu sanık kaldı.
22 Ağustos 2024
İşaretlediklerim