Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın kredi kartı harcamalarındaki artışa dikkat çekerek düzenleme yapılması gerektiğini belirtmesinin ardından, kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesine karşı çıktı. Linkedin hesabından bir paylaşım yapan Boyner, nakit paranın ortadan kaldırılmasının, vergi kaçağını önleyeceğini ve bankacılık sistemi dışında kalanların sisteme dahil olmasını sağlayacağını savundu. Boyner, bu yaklaşımın aynı zamanda vergi gelirlerini artırmanın pratik yollarından biri olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir televizyon programında İBB'nin dört buçuk yıldır kamu bankalarından hiç kredi kullanamadığını belirtti. İller Bankası'ndan altyapı projeleri için kredi talep ettiklerini ancak olumlu yanıt alamadıklarını ifade etti. Danışmanı Murat Ongun, İmamoğlu'nun bu açıklamalarını sosyal medyada paylaşarak, Dezenformasyonla Mücadele Birimi'nin konu hakkında sessiz kaldığını vurguladı. İmamoğlu ayrıca İBB'nin 28 milyar lira borcu olduğunu ve Almanya'dan 110 milyon avroluk kredi aldıklarını söyledi.
5 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi sağlanacağını belirtti. Ayrıca, örgün eğitimdeki öğrencilere bilgisayar ve cep telefonu desteği sağlanacağını ve 14'üncü Kalkınma Programı'nın yakında sunulacağını ifade etti. Bu kredi imkanı, Aile ve Gençlik Bankası tarafından karşılanacak ve ilk olarak deprem bölgesinde pilot proje olarak başlatılacak.
26 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 66'ncı Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, özel bankaların tüketici kredilerine odaklanmaması gerektiğini belirtti. Şimşek, bankacılık sektörünün yurt dışı finansmanını geliştirmesi gerektiğini ve hükümetin dezenflasyon programına uygun hareket etmesini istedi. Ayrıca, sürdürülebilir büyüme için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşmasının önemine vurgu yaptı.
17 Ağustos 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz olduğunu belirtti ve yabancı yatırımcıların Türkiye'de risk gördüğü için döviz girişi olmayacağını ifade etti. Ağaoğlu, borsa kısmında ise 'akbaba' olarak adlandırılan fonlardan giriş beklediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun 'yüksek riskli' seviyesine düşme riskinin olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iç borçlanma senetlerine yatırım yaparken faiz oranları ve kur artışını yakından takip ettiğini belirtiyor. IMF'nin bu yıl için doların yüzde 26 artacağını tahmin etmesi, yüzde 50 civarında faiz oranları olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat sunuyor. Aktaş, bu tahminin gerçekleşmesi halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaya daha cesaretli olacağını ifade ediyor.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki düzensiz göçmenlere ilişkin son sayıları paylaştı. Toplam düzenli göçmen sayısı 4 milyon 744 bin 622 olarak belirtildi. Bu sayının 3 milyon 374 bin 53'ü Suriyeli. Ayrıca, 1 milyon 150 bin 386 göçmenin ikamet izni bulunuyor. Son üç ayda 112 bin 404 düzensiz göçmen yakalandı ve 80 bin 496 kişinin sınırdan girişi engellendi.
12 Ekim 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankacılık sektörünün 2023 yılı ilk yarı net karı 250,1 milyar lira oldu. Sektörün özkaynakları 1 trilyon 688,4 milyar lira, aktif toplamı ise 2022 yıl sonuna göre 4 tilyon 754 milyar 999 milyon lira artarak 19 trilyon 102 milyar 389 milyon lira oldu. Aynı dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,64 olarak kaydedildi.
31 Temmuz 2023

Merkez Bankası, ihracatı teşvik etmek için reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürdü ve firma limitlerini yükseltti. Bu hamle ile ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana erişimi artacak ve finansman maliyetleri yaklaşık 15 puan azalacak. Ayrıca, firma reeskont limitlerini KOBİ tanımında yer alan mali kriterin yüzde 50'si kadar belirleme kararı alındı. Yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenecek.
5 Ekim 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın yabancı para mevduatlarına yönelik düzenlemeleri kapsamında bankaların liralaşma hedeflerine ulaşamamaları durumunda komisyon ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. İş Bankası'nın yabancı para mevduatı miktarının yüksek olması nedeniyle en çok komisyon ödeyen banka olduğunu ifade eden Aran, bu durumun bankaya maliyetinin aylık 200 milyon TL olduğunu söyledi. Ayrıca, bankacılık sektörünün haziran ayında bir normalleşme beklediğini ve düşük faiz ekonomisinin sürdürülebilirliği için kur korumalı mevduatın önemine dikkat çekti.
1 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına katılan bazı kamu kurumları ve şirketlerin, vadettikleri bağış miktarlarını tam olarak yatırmadıkları belirlendi. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom gibi kurumlar vaatlerini yerine getirirken, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, TMSF, Emlak Konut ve Turkcell'in bağışları konusunda eksiklikler ve belirsizlikler tespit edildi. Toplamda vadedilen 115 milyar liranın bir kısmı hala yatırılmamış durumda.
17 Temmuz 2023

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporuna göre, Türkiye'deki bankacılık sektörünün kredi hacmi, 26 Nisan itibarıyla bir hafta içinde 198 milyar 631 milyon lira artarak 13 trilyon 97 milyar 656 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat hacmi de 57 milyar 905 milyon lira artışla 15 trilyon 822 milyar 866 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredileri, taksitli ticari krediler ve bireysel kredi kartı alacakları da artış gösterdi. Bankacılık sektöründeki takipteki alacaklar ve yasal öz kaynaklar da arttı.
3 Mayıs 2024
İşaretlediklerim