Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez, demans hastalığıyla mücadele ettiği dönemde yazdığı ve ölmeden önce yok edilmesini vasiyet ettiği bir roman bıraktı. Ancak yazarın oğulları, Marquez'in bu son isteğine uymayarak romanı yayımlattı. 'Ağustosta Görüşürüz' adlı eser, bir kadının her yıl ağustosta yaşadığı aşk hikayelerini konu alıyor. Marquez'in oğlu Gonzalo, babasının eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını ve bu eserin yazarın çalışmalarına değerli bir katkı sunduğunu belirtti. Kitap, İspanyolca olarak yayımlandı ve dünya genelinde satışa sunulacak.
7 Mart 2024

Gazze'de yaşayan Filistinli şair Mosab Abu Toha, son dört gününü Amerikan gazetesi The Washington Post’a yazdı. Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya şehrinde yaşayan Toha, yaşadığı korku ve endişeyi, savaşın getirdiği zorlukları ve hayatta kalma mücadelesini anlattı. Ayrıca, Gazze'deki durumun ne kadar çaresiz olduğunu ve İsrail'in saldırılarına karşı savunmasız olduklarını belirtti.
11 Ekim 2023

İstanbul Modern'in yeni müze binası, BBC News tarafından hazırlanan 'Inside Museums' belgesel serisinin ilk bölümünde yer aldı. Belgeselde, müzenin mimarı Renzo Piano'nun anlatımı ve Türkiye sanatına dair söyleşiler bulunuyor. Ayrıca, The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi dünya basınında müze binası ve açılış sergileri olumlu eleştiriler aldı. İtalyan gazetesi La Repubblica, binayı 'uçan bir gemi' ve 'ışık ve suyun dansı' olarak tanımlarken, Alman gazetesi ise İstanbul Modern'i 'Türkiye'nin Centre Pompidou'su' olarak nitelendirdi.
8 Temmuz 2023

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninin ardından 'Hayat' isimli ilk fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı. Sergi, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenleniyor ve 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir. Demirkubuz, sergide dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği, doğanın ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğraflarını sergiliyor.
9 Mayıs 2023

Amerikalı pop yıldızı Beyonce, 2018'den bu yana konser vermemiş olup, geçtiğimiz haftalarda Dubai'de bir otelin açılışında VIP konuklar için özel bir konser vermiştir. Yeni albümü 'Renaissance' ile bu yıl Grammy Müzik Ödülleri'nde dokuz adaylık kazanan sanatçı, Mayıs ayında Avrupa'da başlayacak ve Eylül'de ABD'de sona erecek bir dünya turnesine çıkacağını açıklamıştır. Turnede Beyonce'ye albümde birlikte çalıştığı sanatçılar da eşlik edebilir, ancak turne programı açıklanmış olmasına rağmen biletlerin ne zaman satışa çıkacağı henüz belirsizdir.
2 Şubat 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

2024 Paris Moda Haftası, Sonbahar/Kış sezonunun trendlerini belirlerken, moda dünyasından önemli isimler ve moda tutkunları sokaklarda dikkat çekici stilleriyle boy gösteriyor. Pharrell gibi ünlüler, moda haftasında kendi favori parçalarını giyerek trendlere yön veriyor. Motokros ilhamlı deri ceketler, oversize spor ceketler ve trençkotlar, bu sezonun öne çıkan parçaları arasında yer alıyor. Paris'in değişken hava koşulları, moda tutkunlarını hem işlevsel hem de şık giyinme konusunda yaratıcı çözümler bulmaya itiyor.
7 Mart 2024

Orkestra arkadaşıyla şakalaşırken kullandığı bir ifade nedeniyle dört gün tutuklu kalan ve dört buçuk aylık bir aranın ardından İzmir'de yılbaşı gecesi konser veren şarkıcı Gülşen, 11 Şubat'ta İstanbul'daki Volkswagen Arena'da sahne alacak. Binlerce İzmirli tarafından coşkuyla karşılanan Gülşen, sahnede olmayı özlediğini belirtti ve İstanbul konseri için biletlerin 14.00'da satışa çıkacağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Şarkıcı Gülşen'e, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik kullandığı ifade nedeniyle verilen 10 aylık hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, Gülşen'in 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istenmişti. Gerekçeli kararda, Gülşen'e beraat kararı verilmesi durumunda 'sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.' Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı. Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.
26 Eylül 2023

Hollywood yıldızı Brad Pitt, 1994 yılında satın aldığı ve eski eşi Angelina Jolie ile birlikte yaşadığı Los Angeles'taki evini 40 milyon dolara sattı. Yaklaşık 2 dönümlük arazi üzerinde bulunan ve çeşitli eklemelerle genişletilen bu evde çiftin çocukları da büyümüştü. Pitt, evi ilk olarak meslektaşı Cassandra Peterson'dan 1.7 milyon dolara satın almış ve zamanla bitişik arsaları da ekleyerek mülkünü genişletmişti.
30 Mart 2023

Sanat dünyasının 'Indiana Jones'u' olarak bilinen Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand, ressam Van Gogh'un üç buçuk yıl önce müzeden çalınan tablosunu buldu. 1884 tarihli 'Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi' adlı tablo, Amsterdam'da bir evde teslim alındı. Tablonun değeri üç ila altı milyon avro arasında tahmin ediliyor. Tablo, 2020 yılında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı.
12 Eylül 2023

Türk rock ve pop müziğin efsane ismi Barış Manço'nun vefatının 24. yılında, Manço'nun Cumhuriyetin 100. yılı için bestelemiş olduğu '2023' adlı eseri gündeme geldi. Eşi Lale Manço Ahıskalı, Barış Manço'nun bu eseri sahnelemeyi bir vasiyet olarak bıraktığını ve bu vasiyetin yerine getirileceğini belirtti. Manço'nun evi anma etkinlikleri kapsamında ziyarete açıldı ve Barış Manço Vapuru da sevenlerini ağırlayacak.
31 Ocak 2023

81 yaşındaki Beatles üyesi Paul McCartney, 1963 yılında kendisine aşkını ilan eden bir hayranına 60 yıl sonra Instagram üzerinden bir video ile yanıt verdi. McCartney, hayranının o dönemde verdiği röportaj görüntülerini paylaşarak, 'Brooklyn'den Adrienne, eğer dinliyorsan, Liverpool'dan Paul McCartney de seni seviyor' dedi ve New York'ta düzenlediği bir fotoğraf sergisine hayranını davet etti.
7 Mayıs 2024

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

1990'ların ünlü süpermodeli Linda Evangelista, Sunday Times'a verdiği röportajda ilişkilere ilgi duymadığını ve yalnız kalmayı tercih ettiğini belirtti. Daha önce Fransız model Gérard Marie, aktör Kyle MacLachlan ve milyarder iş insanı François-Henri Pinault ile ilişkiler yaşayan Evangelista, şu anda bekar olduğunu ve kimseyle birlikte olmak istemediğini ifade etti. Ayrıca, CoolSculpting işlemi sonrası yaşadığı komplikasyonlar ve bu süreçteki mahremiyetini koruma çabası hakkında da konuştu. Evangelista, bu estetik işlem sonrasında yaşadığı olumsuz deneyimler nedeniyle şirkete karşı açtığı 50 milyon dolarlık davayı 2022'de açıklanmayan bir meblağla sonuçlandırdı.
26 Kasım 2023

Ünlüler arasında taşıyıcı annelik yöntemiyle çocuk sahibi olma eğilimi artarken, Paris Hilton da bu yöntemle anne oldu. Taşıyıcı annelik deneyimini iki kez yaşayan Shanna St. Clair, ilk deneyiminde ünlü bir çiftle olumlu bir süreç geçirirken, ikinci deneyiminde başka bir ünlü çiftle yaşadığı olumsuz süreci BBC'ye anlattı. İlk deneyiminde 50 bin dolarlık bir ödeme alan Shanna, ikinci deneyiminde ise Catherine adlı ünlü bir kadınla yaşadığı zorlukları ve sonunda düşük yapmasının ardından yaşananları paylaştı. Shanna, taşıyıcı annelik deneyimlerinden sonra bu sürecin herkese uygun olmadığını ve kişisel bir karar olduğunu belirtti.
29 Ocak 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Fransız oyuncu Adele Haenel, #MeToo hareketine kayıtsız kaldığı ve cinsel suçları görmezden geldiği gerekçesiyle Fransız sinema endüstrisini eleştiren bir mektup yayınladı. Haenel, bu mektupla birlikte sinemadan emekliliğini duyurdu. 2020 César Ödülleri'nde Roman Polanski'ye verilen ödüle tepki olarak salonu terk etmişti. Fransa'da #MeToo hareketi, ABD'deki kadar etkili olmamış ve cinsel saldırı iddialarıyla gündeme gelen bazı önemli isimler hakkında ciddi yaptırımlar uygulanmamıştır.
10 Mayıs 2023

50 yaşındaki İspanyol dağcı Beatriz Flamini, sosyal izolasyonun ve oryantasyon bozukluğunun insanların zaman algısı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla başladığı bilimsel bir deney kapsamında, İspanya'nın Granada şehri yakınlarındaki bir mağarada 500 gün geçirerek dünya rekoru kırdı. Flamini, bu süre zarfında kimseyle temas etmedi ve zamanının nasıl geçtiğini anlamadığını belirtti. Teknik bir sorun nedeniyle deneyi sekiz gün süreyle durdurmak zorunda kaldı ve bu süreyi çadırda geçirdi. Deneyin bilimsel sonuçları henüz açıklanmadı.
15 Nisan 2023

Colorado'da cenaze levazımatçısı Megan Hess, 2010-2018 yılları arasında yüzlerce cesedi izinsiz parçalayıp sattığı için 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Annesi Shirly Koch da bu suçtan dolayı 15 yıl hapis cezası aldı. İkili, cenaze yakınlarından yakma işlemleri için para talep etmiş, bazı durumlarda ise uzuv bağışı karşılığında ücretsiz yapmayı önermişler. Bu olay, Reuters ajansının 2018'de yaptığı bir araştırma sonucu ortaya çıkmış ve FBI tarafından soruşturulmuştu.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim