İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elindeki rehineler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını ifade etti. Bu durumu hem düşmanlarına hem de dostlarına belirttiklerini söyledi. Netanyahu'nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'deki görüşmesinin ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, önceki hafta bir duraklamanın esirleri dışarı çıkaracak zamanı sağlayabileceğini belirtmişti.
5 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Görüşmeler Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşecek. Ayrıca, bu bakanların Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile de görüşeceği bildirildi. Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenlenecek.
4 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehineler serbest bırakılmadan 'geçici insani ateşkes' teklifini reddettiklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediklerini ve para gönderilmesine karşı çıktıklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın 'geçici insani ateşkes' teklifini zikretmeden 'tüm güçleriyle devam edeceklerini' vurguladı.
3 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından, İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı barış şartlarını oluşturmak için bölge ülkeleriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Blinken, Gazze'deki sivil kayıpları en aza indirme konusunda İsrail ile görüştüklerini ve bölge ülkelerinin çatışmanın yayılmasını önleme konusunda çaba gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, krizi çözerken geleceği de düşündüklerini ve daha iyi bir yol için çalıştıklarını söyledi.
6 Kasım 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de devam eden savaşın Hamas ortadan kaldırılana ve belirlenen tüm hedeflere ulaşılana kadar süreceğini ifade etti. ABD'nin İsrail'e Gazze'deki saldırıları sonlandırması için yıl sonuna kadar süre verdiği iddia edildi. Netanyahu, Hamas'a yönelik saldırıların şiddetini vurgulayarak, Hamas'ın ya teslim olması ya da ölmesi gerektiğini belirtti.
20 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail’in Gazze’yi kuşatmasını kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak tüm yöntemleri kullanamayacağını belirtti. İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatması ve bölgedeki elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişimi kesmesi üzerine Huitfeldt, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yiyecek ve ilaçları da olmadan bölgeyi terk etmelerinin istenmesini kınadığını ifade etti.
13 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023

Alman hükümeti, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir'in, Gazze'den Filistinlilerin sınır dışı edilerek İsrail yerleşim yerleri kurulması yönündeki sözlerine 'Gazze Filistinlilere aittir' diyerek sert bir tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanlığı, Filistin halkının sınır dışı edilmesinin ve Gazze'nin yeniden İsrail yerleşimi olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede kalıcı barış ve istikrar için iki devletli çözümün önemine vurgu yaptı.
29 Ocak 2024

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenleme sinyalleri vermeye başladı. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı ve olası bir kara harekatının kabine onayıyla mümkün olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırında askerlere hitaben yaptıkları konuşmalarda bu durumu işaret ettiler. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın da Gazze'ye her türlü kara harekatına destek sözü verdiği bildirildi.
19 Ekim 2023
İşaretlediklerim