Anagold, sermayesi ve güçlü yerli işbirlikçileri sayesinde İliç'te geniş bir etki alanına sahip olmuş durumda. Maden işletmesiyle birlikte, birkaç aile tarafından kontrol edilen onlarca taşeron şirket kurulmuş ve yüzlerce yoksul, madenin işçi deposu haline gelmiş. Yerel siyaset ve bürokrasi de bu ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Anagold'un amacı, Çöpler'deki altını sömürmek olup, bu süreçte siyasetten bürokrasiye, dinsel ve kan bağlarına kadar her alanda etkili olmuş.
21 Şubat 2024

TBMM tarafından oluşturulan İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Erzincan'da bulunan maden sahasında incelemeler yaparak yetkililerden bilgi aldı. Komisyon, toprağın kaydığı bölgelerdeki durumu değerlendirdi ve taşıma çalışmaları hakkında bilgi topladı. 13 Şubat'ta meydana gelen maden kazasında yaklaşık 10 milyon metreküp toprak kaymış ve dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Aylar sonra dört işçinin cansız bedenine ulaşılırken, beş işçi hala kayıp.
7 Mayıs 2024

İliç ilçesinde bulunan ve Çöpler Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi, sonucunda dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Şirketin web sitesinde, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıklarının meydana gelmeyeceği iddia ediliyor.
13 Şubat 2024

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında JeoRadar uyarı grubunun uyarısı üzerine kontrollü bir toprak indirme çalışması yapıldığını duyurdu. Bu çalışma, 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kaldığı büyük kaymanın ardından gerçekleştirildi. Vali Aydoğdu, alanın boşaltılmasının ardından kontrollü bir şekilde toprak parçasının indirildiğini ve çalışmaların kaldığı yerden devam ettiğini belirtti. İliç faciasına ilişkin bilirkişi raporu da tamamlandı.
27 Mayıs 2024

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Küresel enerji üretiminin büyük bir kısmını oluşturan fosil yakıtlar, özellikle kömür, sera gazı emisyonlarının yüksek oranlarından sorumlu tutuluyor. Ember enerji analisti Bahadır Sercan Gümüş'e göre, kömürlü termik santrallerin kapatılması iklim değişikliği üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. 2023 yılında dünya genelinde kömür kapasitesi net olarak artış göstermiş, özellikle Çin'deki yeni santraller bu artışın büyük bir kısmını oluşturmuş. Gümüş, kömürlü santrallerden kaynaklanan zararlı emisyonların ve partiküllerin çevresel sağlık üzerindeki etkilerini de detaylandırmıştır.
29 Nisan 2024

13 Şubat'ta İliç'te bir madende meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri'nde şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Madenin sahibi şirket, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıkları meydana gelmeyeceğini iddia etmişti.
14 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde siyanür sızıntısı yaşandığı ve bu konuda Türk Tabipleri Birliği'nin Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor. 11 yıl önce yapılan bir televizyon programında da İliç'teki madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri saptanmıştı. Madencilik faaliyetlerine yönelik itirazlar ve Türkiye genelinde devam eden siyanürle altın arama çalışmaları eleştiriliyor. Yazıda, bu faaliyetlerin geniş bir çıkar ağı tarafından desteklendiği ve işçilerin susturulma süreçlerine de değiniliyor.
19 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kalmıştı. Bu olayın ardından TBMM, kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve çalışmalarına 3 ay süreyle devam edecek. Maden, daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı.
15 Şubat 2024

Ember'in raporuna göre, 2024'ün ilk dört ayında Türkiye, Avrupa'da kömürden elektrik üretiminde birinci sıraya yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin kömür yakıtlı santrallerinden kaynaklanan toplam karbondioksit emisyonu 36 milyon metrik tonun üzerine çıktı. Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımını azaltması, Türkiye'nin bu alandaki yükselişinin ana nedeni olarak gösteriliyor. Aynı dönemde Almanya ve Polonya'nın kömür yakıtlı üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi 2019'un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı.
21 Mayıs 2024

AnaGold şirketinin patronu, köylülere 130 bin lira ödeme yaparak ve onları ABD'ye gezilere götürerek, gelecekte şirket aleyhine herhangi bir açıklama yapmamaları, hak iddia etmemeleri veya dava açmamaları konusunda bir anlaşma imzalatmış. Bu anlaşma, köylülerin şirketin neden olduğu olası zararlara karşı haklarını kullanmalarını engelliyor. Yazıda, bu anlaşmanın geçersiz kılınması ve köylülerin haklarını geri alabilmeleri için hukuki mücadele başlatılması gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2024

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Anagold Madencilik, 2000 yılında Anatolia Minerals'in Türkiye'deki alt şirketi olarak kuruldu ve daha sonra Avustralya'nın Avoca Resources ile birleşerek Alacer Gold'u oluşturdu. Şirket, şu anda Alacer ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ile ortaklık yapısı altında faaliyet gösteriyor. Anagold'un %80'i Alacer'e (SSR Mining'e) aitken, %20'si Çalık Holding'e aittir. Lidya Madencilik, Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak'ın yönetiminde, yabancı madencilik şirketleriyle işbirliği yaparak Türkiye'deki çeşitli maden işletmelerinde faaliyet gösteriyor.
15 Şubat 2024
İşaretlediklerim