Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan The Game Awards, 2023 yılında 31 farklı kategoride yılın en iyi oyunlarını ve oyunla ilgili diğer ödülleri açıkladı. Yılın oyunu ödülünü Baldur’s Gate 3 kazanırken, Alan Wake 2 en iyi oyun yönetmenliği, en iyi anlatım ve en iyi sanat yönetimi ödüllerini aldı. Diğer kategorilerde ise Final Fantasy 16, Hi-Fi Rush, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ve e-spor alanında Lee “Faker” Sang-hyeok, JD Gaming gibi isimler öne çıktı.
8 Aralık 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platform üzerinden oyun yayını yaptı. Musk, Twitter'ı 27 Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve platformu daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor. Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefi olduğunu belirten Musk, uygulama üzerinden yayın yapılmasıyla ilgili yeni özellikler getirdi. Musk, Diablo IV oynadığı anları canlı yayınlayarak 'Oyun yayınını test ediyorum' dedi.
2 Ekim 2023

Microsoft, Ocak 2022'de Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, rekabeti bozacağı endişesiyle satın almaya karşı çıkmış, ancak ABD mahkemesi bu iddiaları reddederek işleme yeşil ışık yakmıştır. Avrupa Birliği de rekabet incelemesini tamamlayarak onay vermiş, ancak Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu satın almayı engellemişti. Microsoft ve Activision, Britanya'daki durumu çözmek için yeniden başvuruda bulunmayı planlıyor.
12 Temmuz 2023

Framework firması, kullanıcıların parçalarını istedikleri gibi değiştirebilecekleri ve yükseltebilecekleri modüler bir dizüstü bilgisayar olan 'Framework 16' modelini ön siparişe çıkardı. Bilgisayar, AMD Ryzen işlemci ve Radeon ekran kartı ile donatılmış ve depolama alanı gibi bileşenler kolayca yükseltilebiliyor. İki farklı sipariş seçeneği sunuluyor: 1699 dolara kurulu halde veya 1399 dolara kendiniz kurmak üzere. Ayrıca, ön sipariş edilen grafik modülü içeren her bilgisayar için Starfield oyununun premium sürümü ücretsiz verilecek.
19 Temmuz 2023

Virtuos Games'in eski bir çalışanının Reddit'te paylaştığına göre, 'The Elder Scrolls 4: Oblivion' oyununun yeniden yapımı geliştiriliyor. Oyunun 2024'ün sonunda veya 2025'in başında piyasaya sürülebileceği ve Unreal Engine 5 grafik motorunun kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, firmanın başka projeler üzerinde de çalıştığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan 'The Game Awards' tarafından düzenlenen 'yılın en iyi oyunu' ödülü için altı oyun aday gösterildi. Adaylar arasında Alan Wake 2, Baldur’s Gate 3, Marvel’s Spider-Man 2, Resident Evil 4, Super Mario Bros. Wonder ve The Legend of Zelda Tears of the Kingdom bulunuyor. Toplam 31 farklı kategoride ödüller verilecek olan yarışmanın sonuçları 7 Aralık'ta açıklanacak. Oylamalar ve adaylar hakkında daha fazla bilgiye verilen link üzerinden ulaşılabiliyor.
17 Kasım 2023

Final Fantasy XIV, Xbox platformuna geliyor. Xbox'ın başındaki isim Phil Spencer, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla oyunun 2024 bahar aylarında Xbox'a geleceğini duyurdu. Ayrıca, Spencer, Final Fantasy XIV'ün geliştiricisi Square Enix firmasıyla başka oyunlarda da iş birliği yapılacağını belirtti. 2013'te çıkan oyun şu anda sadece bilgisayar ve PlayStation'da oynanabiliyor.
29 Temmuz 2023

1997 yılında piyasaya sürülen ve kısa sürede ikonikleşen James Bond temalı video oyunu GoldenEye 007, 25 yıl aradan sonra Xbox ve Nintendo Switch için yenilenmiş versiyonuyla tekrar oynanabilir hale geliyor. Yeni versiyon, 4K çözünürlük ve daha iyi kare hızları gibi geliştirmeler içeriyor. Ancak, online çoklu oyuncu deneyimi yalnızca Nintendo Switch kullanıcılarına özel olacak, Xbox versiyonu ise orijinal oyunun yeniden hazırlanmış bir versiyonu olarak kalacak.
26 Ocak 2023

Salesforce CEO'su Marc Benioff, OpenAI CEO'su Sam Altman'ın görevden ayrılmasının ardından OpenAI'den istifa eden araştırmacılara kendi şirketinde iş teklif etti. Benioff, Salesforce'un 'Einstein' adlı yapay zeka platformunda çalışma imkanı sunduğunu ve OpenAI'den ayrılanların özgeçmişlerini doğrudan kendisine göndermelerini istedi. OpenAI çalışanları, yönetim kurulunun Sam Altman'a olan güvenini yitirdiğini ve Altman'ın görevden ayrıldığını duyurmuş, bazı çalışanlar Altman'ın CEO olarak geri getirilmemesi durumunda istifa edeceklerini belirtmişti.
21 Kasım 2023

Microsoft, 2022 Ocak ayında Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu satın almanın pazardaki rekabeti bozacağı endişesiyle geçen ay mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulunmuş, ancak ABD mahkemesi satın alma işlemine izin vermişti. Reuters'ın haberine göre, FTC mahkemenin bu kararına itiraz edeceğini açıkladı.
13 Temmuz 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının rekabeti bozacağı endişesiyle bu anlaşmayı engellemek için San Francisco'daki federal mahkemeye geçici yasaklama emri ve ihtiyati tedbir kararı için başvuruda bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith, mahkemede dava sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve sürecin hızlandırılmasının piyasaya daha fazla seçenek ve rekabet getireceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Britanya anlaşmayı engellerken, AB rekabet incelemesinin ardından onay vermişti.
13 Haziran 2023

Facebook'un üst şirketi Meta, daha önce 11 binden fazla kişiyi işten çıkardıktan sonra, bu hafta binlerce kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Bloomberg'de yer alan habere göre, bu karar mali hedeflerle ilişkilendiriliyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Amazon ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
7 Mart 2023

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Microsoft, Activision Blizzard'ı satın alma girişiminde bulunurken, bu hamlenin haksız rekabet yaratmayacağını savunuyor. Şirket, savunmasında Sony'nin PlayStation 5'in ince versiyonunu (PS5 Slim) bu yıl piyasaya sürebileceğini ve bu durumun piyasadaki rekabet dengesini değiştirebileceğini öne sürüyor. Microsoft, PS5 Slim'in fiyatının 400 dolar olabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca Insider Gaming'in geçen yıl Sony'nin çıkarılabilir disk sürücülü bir PS5 üzerinde çalıştığını bildirmesi, ince versiyon çıkışı söylentilerini güçlendiriyor.
5 Temmuz 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 6 Şubat depremleri sonrasında çıkarılan cumhurbaşkanlığı kararnamesini eleştiren bir bildiri yayımladı. Bildiride, kararnamenin şehir ve bölge planlama bilimini ve mesleğinin birikimlerini göz ardı ettiği ve orta ve uzun vadede sorunlara yol açabileceği belirtildi. Bildirinin yayımlanmasından sonra bölümün web sitesi, 'hukuki veya teknik şartlar' gerekçesiyle erişime kapatıldı. Sosyal medyada gelen tepkilerin ardından site yaklaşık dört saat sonra tekrar erişime açıldı.
1 Nisan 2023

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024
İşaretlediklerim