Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi. Kremlin'de gerçekleşen görüşmede, iki lider Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeleri ve ticari-ekonomik ilişkileri ele aldı. Putin, Esad'la uzun süredir görüşmediklerini ve birçok konunun gündemlerinde olduğunu belirtti. Esad ise Rusya ile Suriye'nin zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detaylı istişareler açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Ortadoğu sorumlusu Brett McGurk'un PKK'ya Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planını ele alıyor. Selvi, McGurk'un PKK'yı meşrulaştırma çabalarını ve ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üzerinden yürüttüğü stratejiyi eleştiriyor. Ayrıca, ABD'nin 11 Haziran'da Suriye'nin kuzeyinde PKK kontrolünde bir seçim yapmayı planladığını belirtiyor.
31 Mayıs 2024

Sedat Ergin, Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi'nin uluslararası camiada giderek daha fazla tanındığını belirtiyor. Bu yönetim, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı olarak Fırat’ın doğusunda geniş bir coğrafyada etkin. SDG, ABD'nin DEAŞ'a karşı kurduğu uluslararası koalisyonun sahadaki başat müttefiki olarak öne çıkıyor. Özerk Yönetim, idari anlamda kurumsal bir yapılanma sergiliyor ve yerel seçimler gerçekleştirdiğinde kendi kendini idare etme yolunda önemli bir adım atmış olacak.
5 Haziran 2024

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), İzmir Seferihisar ve Aydın Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Samos adasına seferler düzenleyecek. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Atina'da gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında, Yunan adaları için vize kolaylığı anlaşmasının ardından geldi. Seferihisar-Samos ve Kuşadası-Samos seferleri, belirli günlerde sabah gidiş akşam dönüş şeklinde planlanmıştır. Seferlerin fiyatları, gidiş-dönüş ve kalış süresine göre değişiklik göstermektedir.
8 Şubat 2024

Rusya'da gerçekleşen bir terör saldırısının iki zanlısı, Moskova'ya gitmek üzere İstanbul üzerinden seyahat etmişler. Shamsidin Fariduni ve Saidakram Rajabalizoda isimli şüpheliler, saldırıdan önce ve sonra belirli tarihlerde İstanbul'da bulunmuşlar ve aynı otelde kalmışlar. Her iki şüpheli de IŞİD terör örgütünün Horasan koluna mensup olup, Moskova'da büyük bir terör eylemi gerçekleştirmişler. İstanbul'da turist gibi dolaşan bu şüphelilerin hareketleri, güvenlik açısından endişe verici bulgular ortaya koymaktadır.
27 Mart 2024

Emekli ABD'li General McKenzie, Kürtlerin Suriye'de özyönetim hakkına sahip olduğunu belirtti. McKenzie, ABD'nin Suriye'den çekilmesi durumunda IŞİD'in yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının Irak'taki varlığına bağlı olduğunu ve Kürt güçlerinin desteklenmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. McKenzie'nin açıklamaları, ABD'nin Suriye politikası ve Kürt güçleriyle işbirliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
21 Haziran 2024

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024

Hollanda Danıştayı, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine karar verdi. Hollanda makamları, sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesinin Suriye'de güvenlik sorununun en aza indiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danıştay, bu konuda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) hak verdi ve Suriye'ye gidip gelen sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğini vurguladı.
15 Ağustos 2024

İlber Ortaylı, Palermo'nun Avrupa'da beş vakit ezanın duyulduğu nadir başkentlerden biri olduğunu vurguladı. Şehrin Belediye Başkanı Roberto Lagalla'nın Müslümanlarla bayram namazlarına katıldığını belirten Ortaylı, Palermo'nun Kudüs, Beyrut ve İstanbul gibi şehirlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Sicilya'nın tarihsel ve kültürel katmanlarını anlatan Ortaylı, şehrin Avrupa Birliği fonlarıyla restore edilen binaları ve sıcak iklimiyle dikkat çektiğini belirtti.
23 Haziran 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi kondu. Suriye cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Esma Esad sosyal izolasyon gerektiren bir tedavi sürecine girecek. Esma Esad’a 2018 yılında meme kanseri teşhisi konmuş ve bir yıl süren mücadelenin ardından hastalığı yenmişti. Esma Esad’ın yeni fotoğrafları yayınlanırken, kendisine ülkeyi terk etmesi teklif edildiği de belirtildi.
21 Mayıs 2024

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, SpaceX/Axiom-3 uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılarak Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı. Yolculuk, NASA tarafından sosyal medya platformu X üzerinden canlı yayınlanıyor. Gezeravcı'nın içinde bulunduğu kapsül, Atlas Okyanusu veya Meksika Körfezi'ndeki potansiyel noktalardan birine inecek. Uzay istasyonunda kaldığı süre boyunca 13 deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay ve savunma sanayisine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttü.
7 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın, Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile birlikte bugün dünyaya dönmesi beklenmektedir. SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, ekip Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldıktan sonra TSİ 17:05'te dünyaya iniş yapmayı planlamaktadır. Ancak, Dragon uzay aracının ISS'den ayrılması ve iniş yapması hava koşullarına bağlıdır. Daha önce ekibin dönüşü üç kez ertelenmiştir.
7 Şubat 2024

ABD'li rapçi Snoop Dogg, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde yakılan olimpiyat meşalesini taşıyacak. Meşale, Paris'in Saint-Denis banliyösünden geçerek Eyfel Kulesi'ne ulaşacak. Snoop Dogg, olimpiyat boyunca Fransa'da kalacak ve NBC haber kanalının spor muhabirliğini yapacak. Rapçi, olimpiyatları izleyerek büyüdüğünü ve Paris'te inanılmaz sporcuların performanslarını görmek için heyecanlı olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2024
İşaretlediklerim