İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben Gvir, Batı Şeria'da halka yeni cezalar verilmesini ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin idam edilmesini talep etti. Bu açıklama, El Halil kentinde İsrail polisinin bulunduğu araca yapılan silahlı saldırının ardından geldi. Ben Gvir, Batı Şeria'da daha fazla askeri kontrol noktası kurulmasını ve Filistinlilerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmemesini istedi. Ayrıca, Filistin yönetimini terörü teşvik etmekle suçladı.
1 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde protesto düzenlendi. Protestocular, Gazze saldırılarını protesto ederek Netanyahu'nun derhal istifa etmesini talep etti. Ayrıca, ateşkes ilan edilmesi ve rehinelerin takas yoluyla kurtarılması çağrısında bulundular. Protesto sırasında polislerle protestocular arasında arbede yaşandı.
4 Kasım 2023

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nda bir evi vurduğu ve bu saldırı sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Saldırının, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıkladı.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde tespit edilen rehine sayısının 199'a yükseldiğini ve 7 Ekim'den bu yana öldürülen asker sayısının 291'e çıktığını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehin alınan kişilerin aileleriyle temasa geçildiğini ve serbest bırakılmaları için çalışıldığını belirtti. Filistinli gruplar ise rehinelerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
16 Ekim 2023

Gazze'de World Central Kitchen (WCK) çalışanlarından oluşan bir konvoy, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan hava saldırısı sonucu vuruldu ve yedi kişi hayatını kaybetti. Saldırıda Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşları da ölenler arasında yer aldı. İsrail ordusu, yaşananları 'trajik bir olay' olarak nitelendirerek, insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, yaşananları bir insanlık trajedisi olarak nitelendirerek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
2 Nisan 2024

Türkiye'nin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından alıkonan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la görüştüğü iddia edildi. AFP'nin bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la müzakere sürecini başlattı. Erdoğan'ın aynı zamanda barışın sağlanması için diplomasi trafiğini sürdürdüğü belirtildi.
11 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve kalp pili takıldı. Bu durum, Netanyahu'nun Türkiye ve Kıbrıs'a yapmayı planladığı resmi ziyaretlerin ertelenmesine neden oldu. Netanyahu'nun ameliyatı, İsrail'de tartışmalı yargı reformunun parlamentoda tartışmaya açılmasına saatler kala gerçekleşti. Netanyahu, ameliyat olmasına rağmen oylamaya katılacağını açıkladı.
23 Temmuz 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda ölenlerin sayısı 38 bin 848'e ulaştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 54 Filistinlinin daha öldüğünü ve 95 kişinin yaralandığını açıkladı. Sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, İsrail'in engellemeleri nedeniyle enkaz altındaki cesetlere ulaşmakta zorluk çekiyor. İsrail parlamentosu, 7 Ekim saldırısını araştırmayı reddetti.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Amerika ve Batılı aktörlerin İsrail ve bir avuç fanatik Siyonistin esiri olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı ve Gazze krizine değinerek, Netanyahu yönetiminin saldırgan tavrının bölgeyi kötü senaryolarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıkladığını ve Filistin halkına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
5 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda Hamas'ın elindeki altı İsrailli esiri ölü bulduğunu açıkladı. Bu gelişme üzerine, İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümeti ateşkes ve esir takası anlaşmasında isteksiz olmakla eleştirerek 2 Eylül'de genel greve gitme kararı aldı. Grev kapsamında Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda uçuşlar durdurulacak ve birçok işletme kepenk kapatacak. Rehinelerin aileleri, sendikanın grev kararını memnuniyetle karşıladı.
1 Eylül 2024

İsrail ordusu, hapishanelerdeki doluluk nedeniyle Batı Şeria'da 20 Filistinli aktivisti gözaltına almaktan vazgeçti. İsrail devlet televizyonu KAN, cezaevi ve gözaltı merkezlerindeki doluluk nedeniyle daha fazla gözaltı operasyonunun iptal edilebileceğini bildirdi. İsrail Cezaevi İdaresi, Filistinli tutuklular için 14 bin 500 kişilik kapasite bulunduğunu ancak bu sayının 21 bini aştığını açıkladı. Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 9 bin 345 Filistinli gözaltına alındı.
23 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, İsrail'in Filistin'e saldırılarında hayatını kaybedenler için Türkiye genelindeki okullarda bayrak törenlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını duyurdu. Bu karar, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere gönderilen bir yazı ile bildirildi. Yazıda, Filistin halkına saldırılarda, özellikle çocuklar olmak üzere yaşamını yitirenler için temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirilecek bayrak törenlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

Türkiye'de meydana gelen ve özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep gibi şehirleri etkileyen şiddetli depremler sonrasında İsrail'in Tel Aviv şehrindeki belediye binasına Türk bayrağı yansıtıldı. Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, bu jesti Twitter hesabından paylaşarak Türkiye halkına destek mesajı iletti. Depremler sonucunda en az 3 bin 471 bina yıkıldı ve resmi açıklamalara göre 1,651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Gaziantep’te saç ekimi için özel bir hastaneye başvuran 46 yaşındaki Yasin Dibo, operasyon sonrası hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve cenazesi otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Türkiye, saç ekimi turizminden büyük gelir beklerken, 2019 yılında 500 bin kişinin saç ekimi için Türkiye'ye geldiği ve 1.5 milyar dolar ciro elde edildiği belirtildi.
13 Haziran 2024
İşaretlediklerim