Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

İzmir'de bulunan ve 2009 yılında tamamlanan Folkart Narlıdere sitesi yangın nedeniyle zarar gördü. Site, yüksek teknolojili kent peyzajı ve mimarlık alanında iki ödül kazanmış ve 'akıllı bina' olarak pazarlanmıştı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projenin Avrupa'nın en özel projelerinden biri olduğunu belirtmiş ve projede emeği geçen herkesi tebrik etmişti. Sitenin tanıtım kataloğunda yangın güvenlik sistemlerine dair detaylar da yer almaktaydı.
28 Nisan 2023

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte dolar basıp Afrika ülkelerine çıkarmaya hazırlanan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Kağıthane'deki bir depoda yapılan baskında, İsveç, Britanya, Gana ve Türk vatandaşlarından oluşan altı kişi suçüstü yakalandı. Depoda, Afrika'ya gönderilmek üzere hazırlanmış 100'lük banknotlar halinde 1 milyar dolarlık sahte para bulundu. Ayrıca, şüphelilerin kiraladığı lüks villalarda yapılan aramalarda miktarı belirtilmeyen para ve ziynet eşyasına el konuldu.
9 Haziran 2023

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Kozağaç köyü Göllük mezrasında devam eden Kahta-Sincik yol yapım çalışmaları sırasında bir iş makinesiyle yapılan kazıda beş insan iskeleti bulundu. Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucunda, iskeletlerin oda mezarda yer aldığı ve Roma dönemine ait 1600 yıllık olduğu değerlendirildi.
6 Ocak 2023

İsrail'de 13 yaşındaki Yair Whiteson, babasıyla yürüyüş yaparken yaklaşık 2 bin yıllık bir Roma yüzüğü buldu. Yüzükte bilgelik ve savaş tanrıçası Minerva tasvir edilmiş. Bronzdan yapıldığı anlaşılan yüzüğün Geç Roma Dönemi'nde İsrail'e geldiği tahmin ediliyor. Yüzük, İsrail Ulusal Hazineler Dairesi'ne devredilerek Kudüs'teki Jay ve Jeanie Schottenstein İsrail Arkeolojisi Ulusal Kampüsü'nde sergilenecek.
22 Temmuz 2024

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

6 Şubat'taki çifte deprem sonrası Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hasar gören belediye binası, daha ağır hasarlı binalar varken apar topar yıkıldı. Yıkım sırasında ve sonrasında enkazdan belgelerin toplanması işlemi geceleyin ve herhangi bir resmi tutanak olmadan gerçekleştirildi. Avukat Fatma Zehra Işık'ın gözlemlerine göre, toplanan belgelerin bir okula taşındığı ancak burada da herhangi bir resmi işlem yapılmadığı iddia ediliyor. Elbistan Başsavcılığı ise iddiaları reddediyor.
20 Şubat 2023

Ünlü ressam Pablo Picasso, ölümünün 50'nci yılında Avrupa ve ABD'de düzenlenen altı sergi ile anılıyor. New York'ta üç sergi, Paris'te iki sergi ve Madrid'de bir sergi olmak üzere toplamda altı sergi düzenleniyor. Sergiler, Picasso'nun Paris'teki gençlik döneminden, feminist bir bakış açısıyla yapıtlarının incelendiği sergilere, ayrıca tarih öncesi sanatın etkilerini ve Picasso'nun kendi dönemine damgasını vuran eserlerine kadar geniş bir yelpazede eserlerini sergiliyor. Sergilerin tarihleri ve içerikleri detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.
11 Nisan 2023

İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören Galeria Sitesi'nde mahsur kalan en az 13 hayvan için kurtarma çalışmaları yapıldı. Yıkım kararı alınan binada, itfaiye ve polis ekipleri dronlarla hayvanları tespit etmeye çalıştı, ancak yeterli uzunlukta bir nakliye asansörü bulunamadığı için hayvanlara ulaşılamadı. Yıkımın ertesi gün sabah saat 08:00'de kontrollü bir şekilde yapılacağı ve hayvanların kaçışı için fırsat yaratılacağı belirtildi.
21 Şubat 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO otobüsleri, ANKARAY ve metrolarda 2021-2022 yıllarında unutulan eşyalar, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen bir açık artırmayla satıldı. Açık artırmada bisiklet, televizyon, cep telefonu, boks eldiveni, fotoğraf makinesi ve müzik aleti gibi iki binden fazla ürün yer aldı. Eşyalar, sahiplerine bir yıl içinde ulaşılamaması durumunda satışa sunuluyor ve bu süreç, EGO'nun internet sitesinde duyuruluyor.
25 Şubat 2024

Beşiktaş'ta restorasyon çalışması yürütülen bir yalının bir kısmı çöktü. Göçük altında kalan iki kişiden biri olan 22 yaşındaki stajyer mimar Atilla Aydın, ağır yaralı olarak kurtarıldı ancak hastanede hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği, olayla ilgili adli süreç başlattı.
12 Ağustos 2023

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 18 Şubat'tan itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle ölenlerin sayısı 54'e yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, askeri helikopterler de kayıp kişilerin bulunmasına yardımcı oluyor. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, şubat ayı boyunca beklenen yağış miktarının 24 saat içinde düştüğünü ve büyük zarar olduğunu bildirdi. Afet nedeniyle bin 815 kişi evsiz kalmış ve 3 bin kişi tahliye edilmiştir.
25 Şubat 2023

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Adıyaman'da meydana gelen depremde yıkılan İsias Otel'in enkazında hayatını kaybeden KKTC'li öğrencilerin anısını yaşatmak amacıyla Kıbrıs Modern Sanat Müzesi tarafından 'Şampiyon Melekler Anıtı' dikileceği açıklandı. Anıt, 6 veli, 5 öğretmen ve 24 genç sporcunun isimlerini taşıyacak. Ayrıca, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçılarının depremde hayatını kaybedenler anısına yapacakları tablo Surlariçi Şehir Müzesi'nde sergilenecek.
20 Şubat 2023

İstanbul Beyoğlu'nda Galata Kulesi yakınlarında bulunan bir sırt çantası şüphe uyandırınca polis ekiplerine haber verildi. Bölge güvenlik şeridi ile kapatıldı ve akli dengesi yerinde olmayan bir kişi çantayı fırlattı. Bomba imha ekipleri tarafından fünye ile patlatılan çantadan cips ve kağıt havlu çıktı. Olay sonrasında vatandaşlar polis ekiplerini alkışladı.
1 Ocak 2023

Turistlere Titanik enkazını göstermek için dalış yapan ve kişi başı 250 bin dolar ücret alan OceanGate şirketine ait bir turist denizaltısı kayboldu. Pazar günü dalış yapan denizaltının oksijeninin bugün öğlen saatlerinde tükendiği tahmin ediliyor. Denizaltı, kaybolduğunda 96 saatlik oksijen rezervine sahipti. OceanGate şirketi, denizaltının geliştirilmesi sırasında güvenlik endişeleri nedeniyle defalarca uyarılmıştı.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim