İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, sokak kedilerine kezzap ve asit döktüğü gerekçesiyle Murat Özdemir isimli şüpheli gözaltına alındı ve tutuklandı. Özdemir, 'ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme, acımasız ve zalimce muamelede bulunma' suçlarından hakimliğe sevk edildi. Şüpheli, tutuklama kararının ardından yaptığı açıklamada, hayvanları ve güvercinleri boğdukları için ve onları etle besleyenlere kızdığı için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Ağustos 2023

Hayvanseverler, Ankara Ulus Meydanı'nda toplanarak 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan grup, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2’nci Başkanı Haydar Özkan, teklifin yerel yönetimlere hayvanları öldürme hakkı verdiğini ve soruna çözüm olmayacağını belirtti. Özkan, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
14 Temmuz 2024

Hayvanseverler, Ankara'nın Ulus Meydanı'nda toplanarak 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan grup, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2’nci Başkanı Haydar Özkan, yasa teklifinin yerel yönetimlere hayvanları öldürme hakkı verdiğini ve soruna çözüm olmayacağını belirtti. Özkan, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
14 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarını uyutmayı öngören düzenlemeye 'Evet' oyu veren milletvekillerini tebrik etti. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme, kamuoyunun tepkilerine rağmen onaylandı. Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen toplantıda, milletin meclisinin kritik bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti. Ayrıca, muhalefeti milli meselelerde basiretsizlikle suçladı ve İsrail'e karşı Türkiye'nin duruşunu vurguladı.
30 Temmuz 2024

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Altındağ Belediyesi'ne bağlı bir barınakta çok sayıda köpek öldürüldü. Olay, sokak köpeklerini 'uyutma' yasasının yürürlüğe girmesinin ardından meydana geldi. Hayvanseverler, bazı köpeklerin gömüldüğünü ve poşetler içinde çukurlara atıldığını tespit etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, olayın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirterek, katliamın takipçisi olacaklarını açıkladı.
9 Ağustos 2024

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

Arhavi'de, sokak köpeklerinin toplanıp zehirlenmesi olayı yaşandı. Faik adlı sokak köpeği, yüksek dozda anestezi verilmiş halde bulundu ve veterinerin müdahalesiyle hayata döndürüldü. Aynı dönemde, Kemik ve Pablo adlı iki köpek kayboldu ve bu durum yerel hayvanseverler tarafından sosyal medyada duyuruldu. Yerel yönetimlerin bu konudaki uygulamaları eleştirilirken, Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve yeni dönemde sokak hayvanları sorununa kalıcı çözümler getireceklerini belirtti.
29 Nisan 2024

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, köpeklerin uyutulmasını öngören düzenlemeye uymayan belediye ve kamu görevlilerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Bu düzenleme, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Bazı CHP'li belediyeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlemeye karşı olduklarını açıkladılar. Bakan Yumaklı, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
24 Temmuz 2024

Bolu'da D-100 kara yolu kenarındaki atıl durumdaki bir dinlenme tesisinin yanında üç köpek iğneyle öldürülmüş halde bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından meydana geldi. Daha önce de Niğde, Ankara Altındağ ve Edirne'de benzer köpek ölümleri yaşanmıştı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren ve 30 Temmuz'da Meclis'ten geçen tartışmalı kanun teklifini esastan incelemeye karar verdi. Kanunun 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Ankara Altındağ'da çok sayıda köpek ölü bulunmuştu. CHP, 15 Ağustos'ta kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvuruyu eksiksiz buldu ve davanın esastan görülmesine karar verdi.
5 Eylül 2024

Fransız oyuncu Brigitte Bardot, Türkiye'deki sokak köpekleri için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı. Bardot, Türkiye'nin sokak hayvanlarına gösterdiği merhametle bilindiğini hatırlatarak, yeni yasa teklifinin ülkenin imajını zedeleyeceğini belirtti. Erdoğan, hayvanseverlerden sokak köpeklerini sahiplenme kampanyasına destek beklediğini ifade etmişti. Bardot, daha önce de benzer bir konuda dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazmıştı.
24 Temmuz 2024

Arslan Bulut, Türkiye'nin bilinçli olarak kötü yönetildiğini ve AKP iktidarının sorunların sebeplerini ortadan kaldırmak yerine sonuçların konuşulmasını engellemek için yasal önlemler aldığını iddia ediyor. Bulut, başıboş köpek sorununun çözülmesi için yasa hazırlandığını ancak sokak köpeği sayısının 10 milyona ulaşana kadar hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor. Ayrıca, ülkenin başıboş bırakıldığını ve milyonlarca insanın sınırları rahatça geçtiğini ifade ediyor. Bulut, iktidarın kontrollü kaos yaratarak rejimi değiştirmek için zemin hazırladığını öne sürüyor.
25 Mayıs 2024

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye'de hayvanlara yönelik eziyetin arttığını ve cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Konya'da bir köpeğin barınakta öldürülmesi olayına değinen Kadıgil, bu tür eylemlere verilen cezaların milletvekillerinin iradesine rağmen bakanlar tarafından düşük tutulduğunu ifade etti. Kadıgil, Meclis'te daha önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini söyledi.
20 Ocak 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Niğde Belediyesi, kentte köpeklerin uyutulduğuna dair iddialara yanıt vererek, yapılan işlemlerin kanuna ve vicdana uygun olduğunu belirtti. Belediye, köpeklerin doğal ölüm, trafik kazası veya zoonos etken taşıması durumunda kireçleme yöntemiyle gömüldüğünü açıkladı. Hayvanseverler ise bu uygulamanın yedi aydır devam ettiğini ve köpeklerin mezarlıklara gömüldüğünü iddia etti. Belediye, iddiaları yalanlamazken, fotoğrafların çekildiği yerin hayvan mezarlığı olduğunu doğruladı.
6 Ağustos 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

İstanbul Bahçeşehir'de İbrahim Keloğlan isimli kişi, Eros isimli kediyi tekmeleyerek öldürdüğü için üç yıl hapis cezası almıştı. Ceza, iyi hal indirimiyle iki yıl altı aya düşürülmüştü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32’nci Ceza Dairesi, hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin cezanın artırılması taleplerini reddetti. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Hafize Hilal Koçak, kararı eleştirerek, hayvan hakları savunucularının mücadeleye devam edeceğini belirtti.
4 Haziran 2024
İşaretlediklerim