Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılacak ihale başvuru süresi 25 Haziran saat 17.30'a kadar uzatıldı. Daha önceki ihalelerden biri Koç Holding tarafından kazanılmış ancak cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'deki ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başvuruların ihale şartnamesine uygun olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi'nin 96 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımına onay verdi. Aynı bülten içerisinde E-Data Teknoloji ve Mavi Giyim'in de sermaye artırımlarına onay çıktığı belirtildi. Ayrıca, IHY Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik ile Talya Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Şirketine ve Ahmet Erdoğan'a mevzuata aykırılıklar sebebiyle idari para cezaları uygulandı. SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 24 internet sitesine erişim engeli için hukuki işlemlerin başlatılmasına karar verdi.
12 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis üyesi Yunus Emre, vatandaşlığa kabul edilenlerin Resmi Gazete'de yayımlanmasını öngören bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Emre, Türk vatandaşlığının doğumla ve sonradan olmak üzere iki türlü mümkün olduğunu belirtti. 2017'de yapılan düzenlemeyle yabancılara mülk satışı yoluyla vatandaşlık hakkının verilmesinin sağlandığını, ancak bu durumun güvenlik ve kamu düzeni sorunu yarattığını ifade etti.
20 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'de icra dosyası sayısı 23 milyon 204 bine ulaştı. Kasım ayında çıkarılan torba yasa ile 2 bin 500 liranın altındaki icra takiplerinin kaldırılması planlanıyor, bu da mevcut dosya sayısının yarıya yakın azalmasını sağlayacak. 15 Ağustos 2022 tarihi bu düzenleme için milat kabul edilirken, alacaklı kuruluşların alacaklarından feragat etmeleri ve zararlarının kamuya olan yükümlülüklerden mahsuplaşma yoluyla karşılanması öngörülüyor.
12 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu verilere göre, iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 55,30 olarak belirlendi. Yıllık enflasyon oranı ise eylülde yüzde 61,53 olarak açıklandı. Konut kiralarında ise 1 Temmuz'da sona eren yüzde 25'lik tavan zam uygulamasının devam edeceği belirtildi.
3 Ekim 2023

Resmi Gazete ilanlarının satır ücretine yeni bir zam geldi. 29 Ocak 2022'de 17 liradan 25 lira 50 kuruşa yükseltilen ilanların satır ücreti, yeni zamla birlikte 40 liraya çıktı. Bu, ilan ücretlerine yüzde 56,8'lik bir artış anlamına geliyor.
7 Ağustos 2023

Kanada'nın yabancılara konut satışını iki yıl yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulamanın olup olmaması tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri, yabancılara konut satışının kısıtlanmasının konut fiyatlarını ve kiraları düşüreceğini savunurken, bazıları bu durumun döviz girişini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Tüketici Dernekleri Konfederasyonu Başkanı ve TÜKODER Başkanı, kısıtlamanın Türk vatandaşlarına fayda sağlayacağını ifade ediyor. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, yabancıların konut piyasasında dolaylı etkiler yarattığını söylüyor.
4 Ocak 2023

Antalya'da, bir kişinin yaklaşık 50 milyon lira değerindeki gayrimenkullerini dublör kullanarak devretmeye çalışan 11 şüpheli tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu şüpheliler gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden ikisi tutuklanırken, dokuz şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Nisan 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ikinci el araç piyasasında fiyatlar yükselmiş durumda. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle ikinci el araçların sıfır fiyatından yükseğe satılamayacağı ve düzenlemeye uymayanlara para cezası uygulanacağı bildirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başladığında ikinci el otomobil piyasasına yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini ve stokçuluk yapanlara ceza kestiklerini ifade etti. Ayrıca, ikinci el araç satışlarının gevşediğini ve fiyatların sıfır araç satış fiyatlarına doğru düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, halka arz edilen ve sert fiyat hareketleri gösteren Astor Enerji ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri şirketlerinin hisselerine tedbir uygulamaya başladı. 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen borsada, bazı hisselerin sürekli tavan yaptığı gözlemleniyor. Bu durum üzerine Borsa İstanbul, söz konusu hisselerde açığa satış yasağı gibi tedbirler almıştır. Tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması şeklinde uygulanacak ve 24 Şubat'a kadar sürecek.
27 Ocak 2023

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 48 internet sitesinin erişimini engelleme kararı aldı. SPK'nın 5 Ekim tarihli bülteninde, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen sitelere erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi.
6 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bahçelievler'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal altyapısının geliştirilmesiyle ilgili geçmişteki başarılarına değindi. Şimşek, son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye'de enflasyonun önemli bir sorun olduğunu belirterek, hükümetin enflasyonu tek haneye indirme planından bahsetti. Enflasyonun tek haneye indirilmesiyle birlikte konut kredisi erişiminin artacağını ve vatandaşların daha rahat konut alabileceğini ifade etti.
3 Mart 2024

Türkiye'de iktidar partisi, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte konut sektörüne yönelik 'Yüzyılın Kampanyası' adı altında bir dizi teşvik planını açıklamaya hazırlanıyor. Kampanya kapsamında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in çok altına indirilmesi ve 15 yıl vade imkanı sunulması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanya detaylarını 4 Ocak Çarşamba günü Ankara'da düzenlenecek bir basın toplantısıyla duyuracak.
2 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ancak, bu kampanyanın kısa vadede hayata geçirilmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, konut fiyatlarındaki artışa müsaade edilmeyeceğini ve bu konuda şeffaf ve denetlenebilir bir süreç için bir komisyon kurulacağını söyledi.
10 Ocak 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023
İşaretlediklerim