Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara kaydı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş gösterse de, bu hafta düşüşle başlangıç yaptı. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi ve MLP Sağlık Hizmetleri olmak üzere yedi şirket kendi hisselerini geri satın aldı.
20 Haziran 2023

Dünya çapında Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketi çöktü. Bu çöküş, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsaya kadar geniş bir sektörde hizmetlerin aksamasına neden oldu. Şirketin çöküşü, birçok sektörde operasyonel aksaklıklara yol açtı ve küresel ölçekte etkiler yarattı.
19 Temmuz 2024

Dijital oyun platformu Steam, Türk Lirası'nın değer kaybı nedeniyle TL ile oyun satışını sonlandırdı. Uzun süredir Türkiye'de yerel fiyatlandırma politikası ile uygun fiyatlarla oyun satışı yapan Steam, TL'nin hızlı değer kaybı ve oyun yapımcılarının üst üste zam yapması sonucunda dolarla satış yapma kararı aldı. Geçtiğimiz ay bu değişikliği duyuran Steam, güncellemeyi gece saatlerinde gerçekleştirdi ve Türkiye'deki kullanıcılar artık oyunları dolar üzerinden satın alacaklar.
21 Kasım 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Bu şirketler arasında Sabancı ve Alarko Holding gibi büyük holdingler de yer aldı. Geri alınan hisse miktarları ve fiyat aralıkları şirketlere göre değişiklik gösterdi. İşlemler, şirketlerin piyasa değerlerini desteklemek ve hisse fiyatlarını etkilemek amacıyla yapıldı.
2 Şubat 2023

İsrail ordusunun İran'a yönelik saldırı düzenlemesinin ardından, kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı 60 bin doların altına düştü. Coinmarketcap verilerine göre, Bitcoin'in fiyatı yüzde 5,6 oranında azalarak 59 bin 961 dolara geriledi ve haftalık değer kaybı yüzde 13'e yaklaştı. Ayrıca, piyasa değeri bakımından ikinci sırada yer alan Ethereum'un fiyatı da 3 bin doların altına düşerek 2 bin 997 dolara indi.
19 Nisan 2024

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) şirkete ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açması, Hollanda'dan çekilme kararı ve Fransa'da 'kara para aklama' soruşturması açılması gibi olaylarla zor günler geçiriyor. Avrupa bankacılık ortağı Paysafe Payment Solutions'ın desteğini çekeceğini açıklaması ve şirket içinde yaşanan üst düzey istifalar, Binance'ın iç sıkıntılar yaşadığını gösteriyor. Fortune dergisi, bu durumun şirket için yönetim ve stratejik bir kriz anlamına gelebileceğini ve devletlerin baskısının artabileceğini belirtiyor.
7 Temmuz 2023

Google'ın İsrail ile 2021'de imzaladığı ve İsrail ordusunun veri depolamasını kolaylaştıracak 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi, şirket çalışanları tarafından protesto edildi. New York ve California'nın Sunnyvale kentlerinde düzenlenen protestolarda dokuz Google çalışanı gözaltına alındı. Protesto eden çalışanlar, Google'ın bu projeden çekilmesini talep ediyor. Gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimleri kesildi ve idari izin verildi.
17 Nisan 2024

Britanya merkezli çok uluslu banka HSBC, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri sonrasında yükselmesini beklediği hisse senetleri arasında perakende sektöründen BİM, Şok ve Anadolu Efes'i sıraladı. Ayrıca, HSBC Koç Holding ve Yapı Kredi Bankası hisselerini de olumlu bulduğunu belirtti. Yabancı banka ve finans kuruluşları, Türk piyasalarına ilişkin olumlu raporlar yayımlamaya devam ediyor ve ekonomide normalleşme ile yabancı girişi senaryosu çerçevesinde borsaya dair uzun vadeli pozitif beklentilerini dile getiriyorlar.
5 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı faiz kararı, banka hisselerinde önemli bir yükselişe neden oldu. Bir hafta içinde banka hisseleri yüzde 23'e varan getiriler elde etti. Akbank ve Garanti Bankası gibi önde gelen bankaların hisseleri, son bir yılda sırasıyla yüzde 181,69 ve yüzde 175,68 gibi etkileyici getiriler sağladı. Bu hisseler, düşük değerleme oranları ve likiditeleri nedeniyle kurumsal yatırımcıların tercihleri arasında yer alıyor.
27 Mart 2024

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın 5 Haziran'dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yaptıktan sonra geçen hafta yeniden net dolar satışına döndüğünü belirtti. Seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin Merkez Bankası'nın bu net alımı olduğunu ifade etti. Dolar/TL ve avro/TL kurlarının seçimler sonrası önemli ölçüde yükseldiği görüldü.
24 Temmuz 2023

Google, İsrail ordusu için yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sağladığı Nimbus Projesi nedeniyle protesto edilmişti. Bu protestolara katılan ve katılmayan toplamda 50 çalışan işten çıkarıldı. Protestoları organize eden 'No Tech For Apartheid' grubu, Google'ın bu eylemleriyle çalışan muhalefetini bastırmaya çalıştığını iddia etti. Google ise işten çıkarmaların yıkıcı faaliyetlere doğrudan dahil olanlarla sınırlı olduğunu savundu.
25 Nisan 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,40 kayıpla 7.913,76 puandan kapattı. Hafta içinde en çok kazandıran hisse yüzde 22,39 artışla Borusan Yatırım ve Pazarlama olurken, en çok kaybettiren hisse yüzde 12,57 düşüşle İmaş Makina oldu. Sektörel endekslerden Hizmetler Endeksi yüzde 0,87, Teknoloji Endeksi yüzde 4,02, Mali Endeksi yüzde 0,51 ve Sanayi Endeksi yüzde 2,26 değer kaybetti. En değerli şirketler sıralamasında Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Tüpraş öne çıktı.
9 Aralık 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, Twitter'ın sahibi olduktan sonra platformun logosunu, daha önce tweet'leriyle değer kazandırdığı Dogecoin adlı kripto paranın logosuyla değiştirdi. Dogecoin, piyasa hacmini son bir yılda 80 kat artırarak 2 milyar doları aşmıştı. Musk, geçmişte attığı tweet'lerle Bitcoin, Dogecoin ve Shiba gibi kripto paraların fiyatlarında dalgalanmalara neden olmuştu. Twitter'dan resmi bir açıklama yapılmazken, Musk kendi hesabından bu değişikliğe dair bir gönderi paylaştı.
3 Nisan 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açtıktan sonra, şimdi de ABD'nin en büyük kripto para borsası Coinbase'e dava açtı. SEC, Coinbase'in ulusal menkul kıymetler borsası veya takas kurumu olarak kaydolmamasını dava nedeni olarak gösteriyor. Binance'a dava açılmasının ardından kripto para birimlerinde değer kaybı yaşandı; Bitcoin yaklaşık yüzde 5, ether ise yüzde 3,5 düştü.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim