Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gençlere vergisiz telefon vaadi, 'Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz Ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Karar' olarak Resmi Gazete'de yayınlandı. 1 Kasım'da yürürlüğe girecek olan kararla, 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yükseköğretim öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacak. Destek, nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı aşmayan mobil telefon ve bilgisayarların elektronik faturayla alımlarında kullanılacak.
25 Ekim 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 20 milyonu aşkın öğrenci, 16 günlük yarıyıl tatilinin ardından 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönemine 5 Şubat'ta başlayacak. 11 Eylül 2023'te başlayan eğitim öğretim yılında öğrenciler ilk ara tatillerini 13-17 Kasım 2023'te yapmış ve 19 Ocak'ta karnelerini alarak yarıyıl tatiline çıkmışlardı. İkinci dönem 14 Haziran'a kadar sürecek ve ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül'de başlayacak.
4 Şubat 2024

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Google, e-posta uygulaması Gmail'e 'emojilerle reaksiyon verme' özelliğini getiriyor. Bu özellik önce Android kullanıcılarına, daha sonra da web ve iOS kullanıcılarına sunulacak. Ancak, bu özellik okul veya iş hesaplarında, grup e-posta listelerine gönderilen mesajlarda ve bcc'ye eklenen durumlarda kullanılamayacak.
4 Ekim 2023

Almanya'da koalisyon hükümeti partileri, marihuana yasallaştırma tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı. Tasarının Federal Mecliste 19-23 Şubat tarihlerinde oylanması bekleniyor ve 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Yeni yasa ile yetişkinlerin kişisel kullanım için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verilecek. Ayrıca, ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satışı da düzenlenecek.
2 Şubat 2024

Hollanda'da ilkokullarda öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve sınav sonuçlarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle telefon kullanımı yasaklandı. Daha önce ortaokul ve liselerde de benzer yasaklar uygulanmıştı. Eğitim, kültür ve bilim bakanlığı tarafından alınan bu karar, sadece derslerde öğretim amaçlı ya da sağlık nedenleriyle istisnai durumlarda telefon kullanımına izin veriyor. Yunanistan, İtalya ve Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgelerinde de benzer yasaklar bulunuyor ve Almanya'nın da benzer bir karar alabileceği düşünülüyor.
3 Eylül 2024

Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Valonya-Brüksel Eğitim Ağı'nın aldığı karara göre, 373 okulda 132 bin 600 öğrenci bu yasaktan etkilenecek. Kararın, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekip sosyal medyada paylaşarak taciz suçlarına neden olmaları sebebiyle alındığı belirtildi. Ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde de benzer bir yasağın uygulanması bekleniyor.
22 Ağustos 2024

Los Angeles Okul Bölgesi Yönetim Kurulu, öğrencilerin eğitim öğretim saatlerinde cep telefonu ve sosyal medya platformlarını kullanmalarını yasaklayan kararı onayladı. Bu karar, 429 binden fazla öğrenciyi kapsıyor ve Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek. California Valisi Gavin Newsom, sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığına zarar verdiğini belirterek bu çabaları desteklediğini ifade etti.
19 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılmasını zorunlu kıldı. Bu kitapları kullanmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılacak ve kademeli olarak para cezasından çalışma ruhsatının iptaline kadar çeşitli cezalar uygulanacak. Bakanlık, bu düzenleme ile denetimden geçmeyen kitapların neden olduğu yanlış bilgilerin önüne geçmeyi amaçlıyor.
25 Eylül 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin USB Type-C şarj kablosu kararını takiben, telsiz ekipmanları yönetmeliğinde değişiklik yapılması için bir taslak hazırladı. Bu taslağa göre, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler, dijital kameralar ve diğer birçok elektronik cihaz USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçecek. Ayrıca, iktisadi işletmeciler, tüketicilere ekipmanlarını şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunacak. Dizüstü bilgisayarlar için bu yönetmelik 28 Nisan 2026'dan itibaren uygulanacak.
10 Şubat 2024

Norveç, çocuk ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla abur cubur reklamlarını yasaklama kararı aldı. Bu yasak, şekerleme, dondurma ve gazlı içecekler gibi ürünleri kapsayacak ve 18 yaşına kadar gençleri de içerecek şekilde genişletilecek. Yasak, 2025 yıl sonuna kadar uygulamaya geçirilecek ve kuralları ihlal eden firmalara ağır cezalar verilecek. Norveç Sağlık Bakanı Yardımcısı, bu adımın sağlıksız yiyecek ve içeceklerin toplumdaki hastalıkların büyük bir bölümünü oluşturduğu gerekçesiyle alındığını belirtti.
9 Eylül 2024

Talim ve Terbiye Kurulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak yeni müfredatı onayladı. Müfredat, okul öncesi, ilkokul 1’inci sınıf, ortaokul 5’inci sınıf ve lise 9’uncu sınıftan itibaren uygulanacak. Yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulmuş ve 67 bin 284 görüş ve öneri alınmıştır. Bu öneriler doğrultusunda bazı değişiklikler yapılarak müfredat nihai hale getirilmiştir.
24 Mayıs 2024

Yeni Zelanda hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımını endişe verici bulduğu için tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Castello, bu adımın reşit olmayanları elektronik sigara kullanımından korumayı amaçladığını belirtti. Yeni düzenleme ile 18 yaş altına elektronik sigara satan işletmelere 60 bin dolara kadar ceza uygulanabilecek. Ayrıca, elektronik sigaralarda çocuk güvenlik kilidi zorunluluğu ve ürün pazarlamasında çekici isimlerin kullanımı yasaklandı.
20 Mart 2024

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) öncülüğündeki hükümet, sığınma ve göç politikalarını önemli ölçüde sıkılaştırmak için 'acil durum' ilan edecek. Yeni hükümet programına göre süresiz sığınma izni sona erecek ve suçlu yabancıların sınırdışı edilmesi kolaylaştırılacak. Ayrıca, aile birleşimi büyük ölçüde sınırlandırılacak ve sığınmacıların geldikleri bölgelerdeki durumun normale dönmesinin ardından geri gönderilmesi öngörülüyor. Bu kararname ile Hollanda Parlamentosu ve Avrupa Birliği devre dışı bırakılacak.
13 Eylül 2024

YouTube, 13-17 yaş aralığındaki kullanıcıların belirli sağlık ve fitness videolarına erişimini sınırlandıracak. Bu kısıtlama, belirli vücut tiplerini idealleştiren ve sosyal saldırganlığı gösteren videoları kapsayacak. YouTube, bu tür içeriklerin gençlerin kendileri hakkında olumsuz inançlar geliştirmesine yol açabileceği endişesiyle bu adımı attığını belirtti. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının platformdaki aktivitelerini takip edebilmeleri için yeni özellikler duyuruldu.
6 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm öğretim kademeleri için hazırlanan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adı verilen bu müfredat, on yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Taslak, bir hafta boyunca kamuoyunun görüşlerine açık olacak ve bu süreçte gelen eleştiriler ve öneriler doğrultusunda revize edilecek. Yeni müfredatın gelecek eğitim öğretim yılından itibaren belirli sınıf seviyelerinde kademeli olarak uygulanması planlanıyor.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim