Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Yirmi uluslararası sivil toplum kuruluşu, 14 Mayıs seçimleri öncesinde RTÜK'ün eleştirel haberlere verdiği cezaları kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, medyanın baskı altına alınmasının toplumun bilgiye erişimini engellediği ve seçim sürecinin meşruiyetini zayıflattığı belirtildi. RTÜK'ün ifade özgürlüğü ve medya çoğulculuğunu desteklemek yerine iktidar ittifakı tarafından bir araç olarak kullanıldığı iddia edildi. Uluslararası kuruluşlar, RTÜK'e bağımsız yayıncılara yönelik baskıyı sonlandırma ve ifade özgürlüğünü güvence altına alma çağrısında bulundu.
14 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından iktidar, kendisine yakın medya kuruluşlarına 'rutine dönüş' çağrısında bulundu. RTÜK, iktidarın taleplerine uymayan kanalları takip edecek ve cezaların gündeme alınacağı belirtiliyor. İktidarın imajını düzeltme çabası içinde olduğu ve haber kanallarına 'tedbir' getirildiği, yayınların daha umutlu içeriklere odaklanması istendiği ifade ediliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın RTÜK üzerinden ceza planları yaptığını eleştirdi ve haber yapmanın suç olmadığını vurguladı.
18 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında başlayan normalleşme süreci ve Sinan Ateş davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, siyasi partiler arasındaki diyalogların milletin huzurunda gerçekleştiğini ve MHP'nin bu diyalogları makul ve mantıklı değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Sinan Ateş davasının MHP'yi hedef alan bir karalama kampanyasına dönüştüğünü ve MHP'nin bu davanın duruşmasında hazır bulunacağını ifade etti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'na bağlılıklarının devam edeceğini de vurguladı.
12 Haziran 2024

MHP lideri Devlet Bahçeli, 28 Şubat davasında hüküm giyen askerlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesine tepki gösterdi. Bahçeli, özellikle Çetin Doğan'ın tahliye sonrası yaptığı açıklamaları eleştirerek, cezaevi müdürü olsaydı Doğan'ı geri içeri alacağını söyledi. Bahçeli, Erdoğan'ın af kararının insani bir yaklaşım olduğunu ve istismar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
18 Mayıs 2024

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için 7,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar kısmen kabul edilerek, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakıldı ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti ve ailesi gece yarısı tahliye edilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
3 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'deki bir mitingde halka hatalarını dile getirmeleri çağrısında bulundu. Ancak Rahmi Turan, ülkede gerçeklerin dile getirilmesinin riskli olduğunu, çünkü 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla çok sayıda insanın cezaevinde olduğunu ve rekor düzeyde dava açıldığını belirtiyor. 2022 yılında 16,753 kişi bu iddia ile yargılanıyor. Turan, Erdoğan'ın gerçekten hatalarını düzeltmek istiyorsa, avukatlarına dava açmama talimatı vermesi gerektiğini savunuyor.
16 Mart 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Beyaz TV'de yayınlanan 'Derin Futbol' programında küfürlü ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldığını duyurdu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşcı'nın başvurusu üzerine harekete geçen RTÜK, programda Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfrettiği iddiasını incelemeye aldı. Programda Ahmet Çakar'ın Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısını söylemesi, Türkçe'de bir küfre benzediği için tartışma yaratmıştı.
2 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) eleştiren sözlerine tepki gösterdi. Tanrıkulu'nun TSK'nın geçmişteki hak ihlallerini hatırlatan sözlerine karşı Erdoğan, Tanrıkulu'nun cezasız kalmaması gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konunun TBMM'ye gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtmişti.
11 Eylül 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hür Dava Partisi'nin (HÜDA-PAR) terör örgütleriyle ilişkisi olmadığını savunarak eski içişleri bakanı Sadettin Tantan'dan açıklama yapmasını istedi. Tantan, HÜDA-PAR'ın geçmişte terör örgütü Hizbullah ile bağlantılı olduğunu ve bugün siyasi partiye dönüştüğünü belirterek, Bahçeli'nin HÜDA-PAR'ın ayrımcı politikalarını nasıl kabullendiğini sorguladı. HÜDA-PAR'ın geçmişi, Hizbullah'ın devamı niteliğinde olduğu ve 1990'larda işlenen cinayetlerle bağlantılı olduğu ifade edildi. HÜDA-PAR, cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan'ı destekleme ve milletvekili seçimlerine AKP listesinden katılma kararı aldı.
26 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tutuklu suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan'la ilişkilendirilen eski İçişleri Bakanı ve AKP milletvekili Süleyman Soylu'ya destek verdi. Bahçeli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Soylu'ya yönelik iddiaların mesnetsiz olduğunu ve Soylu'nun bakanlık döneminde üstün başarılar elde ettiğini belirtti. Bahçeli ayrıca, MHP'nin Soylu'nun arkasında olduğunu ifade etti.
25 Eylül 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisini 'Sorosçu ve casus' olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Kavala, casusluk suçlamasının haksız olduğunu ve yargıda düşman hukuku uygulamalarını meşrulaştıran söylemler olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür iddiaların demokrasi kültürüne zarar verdiğini ifade etti. Osman Kavala, 2 bin 201 gündür hapiste bulunuyor.
10 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, futbol maçları sırasında tribünlerden yükselen 'Hükümet istifa' sloganlarına tepki olarak Beşiktaş üyeliğinden istifa etti. Bu durum, sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Kullanıcılar, Bahçeli'nin istifasını ve futbol maçlarının seyircisiz oynanması yönündeki talebini ti'ye aldılar. Ayrıca, deprem felaketinin ardından hükümete yönelik eleştirilerin arttığı ve bu bağlamda istifa çağrılarının futbol tribünlerine de yansıdığı belirtildi.
26 Şubat 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi kin, nefret, yalan, hakaret ve kışkırtma ile ülkeyi barut fıçısına çevirmekle suçladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, halka öfkelerini sandığa saklamalarını ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırıya da değinildi. Erdoğan ve Bahçeli'nin muhalefeti hedef gösteren açıklamaları ve tonlarının seçimler yaklaştıkça yükseldiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

Seçim sürecinde kamuoyunun önüne çıkmayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oy kullanırken görüntülendi. Bahçeli'nin yüzünde morluklar ve kolunda askı olduğu gözlemlendi. Oy kullanma işlemi sonrası basına kısa bir açıklama yapan Bahçeli, tüm siyasi partilere ve adaylara başarılar diledi. Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin detaylar henüz açıklanmadı.
31 Mart 2024

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alarak sosyal medya üzerinden sert eleştirilerde bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş cinayeti davası hakkında yazan ve konuşan 154 kişilik bir liste olduğunu ve bu kişilerle hukuki zeminde hesaplaşacaklarını açıkladı. Özgür Özel, bu listeden Yönter ve Semih Yalçın'ı sorumlu tuttu ve Bahçeli'ye vicdanıyla hesaplaşması gerektiğini söyledi. Yönter ise Özel'e yönelik hakaret içeren ifadelerle yanıt verdi.
23 Temmuz 2024

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023
İşaretlediklerim