Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Şubat ayı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 259 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 563 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, Türkiye'deki asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğu bir dönemde, ekonomik krizin derinleştiği ve asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşların zorlandığı bir zamana denk geliyor. Raporda, gıda ve gıda dışı harcamaların yanı sıra, belirli ürünler için yapılması gereken harcamaların da arttığı belirtiliyor.
25 Şubat 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun aralık ayı verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 lira, yoksulluk sınırı ise 46 bin 837 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 11 bin 402 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı yıl boyunca 7 bin 424 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 lira artış gösterdi. Konfederasyon, yıllık gıda enflasyonunun yüzde 100 olduğunu belirtiyor.
25 Aralık 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenlerin mevcut prim borçlarını erteledi. Bu bölgelerde faaliyet gösteren işverenler, sigortalılar ve genel sağlık sigortalıların 6 Şubat-30 Kasım 2023 tarihleri arasında vermekle yükümlü oldukları bilgi, belge ve beyannamelerin teslim süresi 15 Aralık’a uzatıldı. Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ve 2023 yılına ait prim borçları, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 29 Aralık’a kadar ertelenecek.
27 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Türk-İş'in Aralık ayı raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 874 lira olarak belirlendi. Açlık sınırı, bir önceki aya göre 734 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 4 bin 614 lira 5 kuruş artış gösterdi. Yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre 2 bin 391 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 15 bin 31 lira arttı. 2023 yılı için belirlenen asgari ücret olan 8 bin 500 lira, açlık sınırının altında kaldı.
30 Ocak 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 336 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin 2023'ün ortasında yapılan zamla 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırı asgari ücretten 2 bin lira fazla.
29 Eylül 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin tamamını veya bir kısmını bankalara devrederek daha ucuza kredi kullanabilecekler. Bu düzenleme altı ay sonra yürürlüğe girecek. Alacağın devri sözleşmesiyle yapılan bu işlem, katılımcıların alacaklarını teminat olarak kullanmalarını ve böylece daha düşük maliyetlerle finansman sağlamalarını mümkün kılacak. Ancak, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bu düzenlemenin dışında tutulacak.
28 Mart 2023

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar çekebilecekler. Bu hakkı konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kullanabilecekler. Kısmi ödeme hakkından beş yılda bir yararlanılabilecek ve bu değişiklikler altı ay sonra yürürlüğe girecek.
26 Eylül 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

2018 yılından bu yana emeklilere verilen bayram ikramiyesi, yüksek enflasyon oranlarına rağmen uzun süre artırılmamıştı. 2018'de 1000 lira olan ikramiye, geçen sene yüzde 10 zamla 1100 liraya yükseltilmişti. Resmi verilere göre, Ocak 2018-Ocak 2023 arasında tüketici fiyatları yüzde 363 artış gösterdi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre, emekli bayram ikramiyesi 2 bin liraya yükseltildi.
24 Mart 2023

Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve beklenen EYT düzenlemesi 3 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. 1999 yılında değişen emeklilik şartları nedeniyle yaş sınırına takılan ve gerekli prim gün sayısını dolduran kişiler, bu düzenlemeyle emekli olabilecek. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenleri kapsıyor ve 2023'te emekli olabilecek kişi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. EYT başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor ve Mart ayında başvuru yapanlar Nisan ayından itibaren maaş almaya hak kazanacak.
16 Mart 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. 18 Ağustos'ta 3 trilyon 407 milyar 948 milyon lira olan toplam tutar, 19 Ocak haftasında 2 trilyon 502 milyar 609 milyon liraya, 26 Ocak haftasında ise 2 trilyon 458 milyar 545 milyon liraya geriledi. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve TL mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor.
1 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını bildirdi. Bu açıklama, seçimlerin yaklaşması ve iktidarın kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiği bir dönemde geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise daha önce enflasyon düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirme yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade etmişti.
29 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, kamu çalışanlarına polise %7, öğretmenlere %6,5, pratisyen hekimlere %6 oranında zam yapıldığını açıkladı. Öğretmenlerin yeni zam teklifi ile grev kararlarını askıya aldıkları belirtildi. Sunak, bütçede olmayan kaynağın vergi zammı olmadan, vize ücretleri ve göçmenlerin sağlık sigortası ödemelerine yapılacak artışlarla sağlanacağını ifade etti. Bu artışlarla milyarlarca sterlinin kasaya gireceği öngörülüyor.
14 Temmuz 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim