Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Işıkhan, SGK'nin 85 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını ve 16 milyon emeklinin maaşlarını karşılayabilmesi için sigorta primlerinin düzenli toplanmasının önemine vurgu yaptı. Bakan, borçlu belediyelere borç bildirimlerinin gönderildiğini ve bazı belediyelerin borçlarını ödemeye başladığını belirtti. Ancak, borcun yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu ve bu borçların bir an önce tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan beş belediyeyi açıkladı. Bu belediyeler sırasıyla Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Şişli'dir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına zam isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Işıkhan, Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar liraya ulaştığını ve bu borçların yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
25 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borçlarının tahsili için icra tebligatlarını göndermeye başladı. Borcun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu belirtildi. Süreç altı aşamalı olarak işleyecek ve borçların ödenmemesi durumunda belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya teklif edilebilecek. CHP, bu borçların AKP ve MHP'nin politikalarının bir sonucu olduğunu savundu.
3 Ağustos 2024

Saygı Öztürk, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan prim borçlarının, AKP'nin seçim yenilgisinden sonra gündeme getirildiğini belirtiyor. AKP'li belediyelerden birkaçı hariç, seçimi kaybettikleri yerlerde CHP'li başkanlara ağır bir borç yükü bırakıldığı ifade ediliyor. Özellikle temsil ve ağırlama giderlerinin borçların büyük kısmını oluşturduğu, SGK borçlarının da önemli bir yer tuttuğu vurgulanıyor. Sayıştay'ın yıllardır yaptığı uyarılara rağmen, iktidarın bu borçların ödenmesini teşvik etmediği ve büyükşehirleri kaybettikten sonra SGK borçlarını hatırladığı belirtiliyor.
28 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin artan borçlarına dikkat çekerek, borçlarını ödemeyen belediyelere taksitlendirme ve gayrimenkul takası teklifinde bulundu. Bakan, özellikle CHP'li belediyelerin borçlarının yüksek olduğunu belirterek, borçlarını ödemeyen belediyelere haciz dahil gerekli işlemlerin uygulanacağını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 8,4 milyar lira borcu olduğu belirtilirken, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri de yüksek borçlu belediyeler arasında yer alıyor.
14 Kasım 2024

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, AKP ve MHP yönetiminden devraldıkları belediyelerin borç listesini açıkladı. Zeybek, 2019'da AKP'den CHP'ye geçen beş büyükşehir belediyesine bağlı idareler ve iştiraklerden toplamda 5,3 milyar dolar borç devraldıklarını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK'ya toplam prim borcunun 96 milyar lira olduğunu ve bunun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğunu söylemişti. Zeybek, bu borcun büyük bir kısmının AKP ve MHP'den devralındığını ifade etti.
31 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin prim borçlarının takibi konusunda eleştirilere yanıt vererek, tüm borçlulara eşit yaklaştıklarını ve bu sürecin siyasi bir saldırı olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 8,4 milyar lira olduğunu açıklarken, ABB Başkanı Mansur Yavaş bu rakama itiraz etti. SGK, belediyelerin borçlarının tahsil edilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu ve bu süreçte siyasi bir niyet olmadığını vurguladı. Ayrıca, ABB'nin borç tecili için yaptığı girişimlerin kanunen geçersiz olduğunu belirtti.
14 Kasım 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin SGK borçlarını hatırlatarak, borçlarını ödemeleri gerektiğini söyledi. Erdoğan, CHP'li belediyelerin borçlarını ödememek için mazeret ürettiklerini ve bu durumun hizmetleri aksattığını belirtti. Özel ise Erdoğan'ın açıklamalarının belediye başkanlarının elini kolunu bağlamak amacı taşıdığını ve halkın bu durumu ilk seçimde değerlendireceğini ifade etti. Erdoğan, SGK'ya en fazla borcu olan belediyelerin CHP'li olduğunu ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini vurguladı.
27 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında CHP'li belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan prim borçlarını gündeme getirdi ve bu borçların tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, prim borçlarının tahsili için gereken adımların atılacağını duyurdu. Işıkhan, özellikle yerel seçimlerden sonra CHP'li belediyelerin prim borçlarının arttığını belirtti ve bu borçların ödenmesi için kararlı olduklarını ifade etti.
24 Temmuz 2024

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın belediyenin 8,4 milyar lira SGK borcu olduğu iddiasına yanıt verdi. Yavaş, borcun yapılandırılması ve ödemelerle ilgili detayları paylaştı ve iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, belediyedeki konser harcamalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarının soruşturulması için İçişleri Bakanlığı'na başvurulduğu açıklandı. Yavaş, bu konuda yeni bir durum olmadığını ve hesap verebilirlikte üstün olduklarını ifade etti.
13 Kasım 2024

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 24 çözüm önerisi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin prim borçlarının tahsil edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından, bazı belediyelere ihbarname gönderilmiş ve haciz işlemleri başlatılmıştı. TBB'nin önerileri arasında borç yapılandırması, belediyelere vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi ve belediyelerin mali yüklerinin hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.
7 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamasının ardından CHP yönetimindeki Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin hesaplarına haciz kondu. Erdoğan, emekli maaşlarına zam yapılmasını isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e belediyelerin prim borçlarını hatırlatmış ve bu borçların tahsil edilmesi için bakanlıkların harekete geçeceğini belirtmişti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu adımın muhalif partilerin belediyelerini zor durumda bırakmak için yapıldığını ifade etti.
30 Temmuz 2024

Küçükçekmece Belediyesi, Halkalı İstasyon Mahallesi'nde bulunan pazaryeri arazisini borcuna karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devretme kararı aldı. Belediye meclisi toplantısında, belediye başkanı Kemal Çebi'ye bu devir için yetki verildi. CHP'li meclis üyesi Fatih Üstünbaş, bu takasın 1 milyar 65 milyon liraya gerçekleşeceğini ve bu sayede aylık 24-25 milyon lira faiz yükünden kurtulacaklarını belirtti.
25 Eylül 2024

Türkiye'nin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) 26 trilyon 276 milyar 307 milyon lira olarak belirlenmişken, CHP'li belediyelerin yönetimindeki büyükşehirlerin GSYH'deki toplam payı %60 olarak hesaplanmıştır. AKP'li belediyelerin payı ise %22,1'dir. 30 büyükşehir belediyesinden 11'i CHP, 15'i AKP tarafından yönetiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde CHP'nin, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerde ise AKP'nin yönetimde olması bu oranlara büyük etki yapmaktadır.
27 Mart 2024

Orhan Bursalı, CHP'li belediyelerin mali olanakları halk yararına kullanmasının AKP tarafından büyük bir tepkiyle karşılandığını belirtiyor. AKP'nin, belediye olanaklarını iktidar mensuplarını ve şirketlerini zenginleştirme aracı olarak kullandığını ve bu yolla kendi zengin sınıfını yarattığını ifade ediyor. CHP'li belediyelerin ise halkın ekonomik yararına yönelik projeler gerçekleştirdiğini ve bu durumun AKP'nin tepkisini çektiğini vurguluyor. SGK borçları meselesinin de bu bağlamda gündeme getirildiğini belirtiyor.
28 Temmuz 2024

AKP'nin Kızılcahamam'daki toplantısında Bakan Şimşek, belediye başkanlarına mali durumlarının kötü olduğunu ve kanunlara uymadıklarını belirtti. Bakanlık, bu uyarıların tüm belediyeler için geçerli olduğunu açıkladı. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, AKP ve MHP'den CHP'ye geçen belediyelerin borçlarını hatırlattı. AKP'li belediyelerin vergi borçlarına karşılık mülklerini devredip, ihtiyaç duydukları binalar için kira ödedikleri belirtildi.
5 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer borçların son ödeme süresini 3 Ağustos'a kadar uzattığını duyurdu. Bu karar, sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihinin aynı güne denk gelmesi ve tahsilat sistemlerinde yoğunluk oluşması nedeniyle alındı. Bu tarihe kadar borçların yasal süresi içerisinde ödenmiş sayılacağı belirtildi.
31 Temmuz 2023

Şeref Oğuz, belediyelerin devraldığı borç yüklerini ele alarak, özellikle seçimlerden önce eski yönetimler tarafından yapılan tartışmalı harcamaları ve ihaleleri sorguluyor. İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki belediye binası inşaatı ve tefrişatı için oluşan 810 milyon liralık borç örneğini veriyor. Yeni belediye yönetimlerine, devraldıkları borçları gerçek piyasa değerleri üzerinden yeniden yapılandırma önerisinde bulunuyor. Bu sayede, haksız yere şişirilmiş borçların azaltılması ve adil bir ödeme planının oluşturulması hedefleniyor.
29 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin belirlenmesinin hükümetin tek başına karar verebileceği bir durum olmadığını belirtti. Asgari ücretin belirlenmesi için işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı bir komisyonun Aralık ayında toplanacağını açıkladı. Ayrıca, SGK'nın teknolojik altyapısının güncellenmesi gerektiğini ve prim borcu en yüksek olan şirketlerin kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
21 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerine konu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir-gider dengesindeki bozulma ve artan finansman açığı nedeniyle sağlık giderleri ve emekli aylıklarını ödemekte zorlanıyor. 2023 yılı için beklenen finansman açığının neredeyse yarısı ilk iki ayda gerçekleşti. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, 20 yıllık AKP iktidarının politikalarının SGK'yı bu duruma getirdiğini belirtiyorlar. SGK'nın mali büyüklüğü 2023 için 1.582 milyar 204 milyon TL olup, merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık dörtte birine denk geliyor ve bütçe transferleri olmadan sağlık giderleri ve emekli maaşları ödenemeyecek durumda.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim