Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul'da dönüşümü acil olan ve 'durduğu yerde çökebilir' denilen 318 bina olduğunu açıkladı. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası İBB'ye binaların güvenliği konusunda binlerce başvuru yapıldı. İBB, hızlı tarama yöntemiyle binaların depreme karşı mukavemetini ölçüyor ve önlem geliştiriyor. Ancak mevzuat, 10 katın üstündeki binaların hızlı taramasını engelliyor ve bu binalar akredite edilmiş kuruluşlarca inceleniyor. Gökçe, riskli binalar için kira yardımının artırılması gerektiğini ve İBB'nin İstanbul'da 4 bin 500 lira kira yardımı yapmayı planladığını belirtti.
17 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan belediye başkanları toplantısı sona erdi. Toplantıya, CHP'li 250 belediyeden 36'sı mazeret bildirerek katılmadı. Toplantının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, özeleştirilerin yapıldığını ve hataların neler olduğunun konuşulduğunu belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da kendi düşüncelerini ifade ettiği toplantıda, genel başkanın eleştirilere detaylı cevaplar verdiği aktarıldı.
22 Temmuz 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu, nisan ayında gelir ve aylık bağlama işlemleri sonuçlanan ve aylık başlangıç tarihi 30 Nisan'dan önce olan kişilere Ramazan Bayramı ikramiyelerinin 9 Mayıs'ta ödeneceğini duyurdu. Mart ayı öncesinde gelir ve aylık alanlar ile mart ayında işlemleri tamamlananlara ikramiyeler 14-19 Nisan tarihleri arasında ödenmişti. SGK, bu ödemeleri 5510 sayılı kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında CHP'li belediyelerin ihmallerinin araştırılacağını ve sorumlulukları tespit edilen belediye başkanlarının istifalarının isteneceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin depremdeki sorumluluklarını araştırmak üzere uzmanlardan oluşan bir heyet kurulması talimatını vermişti. Torun, sorumluluk almayan belediye başkanlarının partiden kesinlikle uzaklaştırılacağını ve meclis üyeleri aracılığıyla görevlerine son verilebileceğini ifade etti.
22 Şubat 2023

İstanbul İl Seçim Kurulu, AKP'nin CHP'ye kaybettiği Beykoz ilçe belediye başkanlığı seçimi sonuçlarına yaptığı itiraz üzerine, oy pusulalarının yeniden sayılmasına karar verdi. İlçe Seçim Kurulu'nun itirazı reddetmesinin ardından AKP'nin İl Seçim Kurulu'na başvurusu sonucu bu karar alındı. Benzer bir durum Gaziosmanpaşa'da da yaşanırken, CHP'nin Ümraniye'deki itirazı reddedildi. Bu kararlar, İstanbul'da partiye göre farklı muamele algısını güçlendirdi.
3 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'daki dalgalanmalar ve küçük yatırımcıların korunması konusunda Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) çağrıda bulundu. SPK'nın sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere cezai yaptırımlar uygulayacağını açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden SPK'ya görevini yapması ve küçük yatırımcıyı koruması için Pazartesi gününe kadar süre tanıdığını belirtti. Daha önce de küçük yatırımcıları uyaran Kılıçdaroğlu, ekonomik zorluklar içinde kimsenin parasının haksız kişilere yedirilmemesi gerektiğini vurguladı.
12 Ocak 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçe açığının artması riskine karşı vergi alacaklarının peşine düştü. Bakanlık, borçlu mükellefleri görüşmeye çağırarak borçlarının en az yarısının peşin, kalanının ise yılbaşına kadar ödenmesini istiyor. Borcunu ödemeyen mükelleflere haciz işlemi başlatıldığı iddia ediliyor. Finansman ihtiyacını karşılamak için bankalara başvuran mükelleflerin önemli bir bölümü ise finansman temin edemiyor.
28 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Ereğli'de düzenlenen 'millet buluşmaları' kapsamında yaptığı konuşmada, AKP döneminde sermayeye 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. İktidara gelmeleri durumunda 100 bin öğretmen atayacaklarını, esnaf bakanlığı kuracaklarını ve çiftçilere yönelik desteklerde bulunacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, gençlere özgürlük vurgusu yaparak, demokrasinin güçleneceğini ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini ifade etti.
28 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen 'para sayma' görüntüleri hakkında soruşturmaya müdahil oldu ve bu paraların Kandil'e gönderildiğini iddia etti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde desteler halinde paraların sayıldığı görülüyor. CHP, görüntünün 2019'da kaydedildiğini ve paranın başkanlık binasının alımıyla ilgili olduğunu savunuyor. İstanbul başsavcılığı bu iddialar üzerine soruşturma başlattı. Erdoğan ve Adalet Bakanı Tunç, bu görüntüleri seçim öncesi CHP'ye yönelik eleştirilerde kullanıyor.
30 Mart 2024

Türkiye'deki 30 büyükşehir belediyesinin dağılımı yerel seçimler sonrası değişti. Seçimler öncesi AKP 15, CHP 11, HDP 3, MHP ise 1 büyükşehir belediyesine sahipti. Seçim sonuçlarına göre, CHP mevcut 11 büyükşehirini koruyarak 4 yeni büyükşehir (Balıkesir, Bursa, Denizli, Manisa) kazandı ve toplamda 15 büyükşehir belediyesine sahip oldu. AKP ise 4 büyükşehir kaybederek 11 büyükşehir belediyesinde kaldı. Şanlıurfa, AKP'den YRP'ye geçti.
1 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) borsada manipülasyon yapıldığı konusunda uyarmış ve yatırımcıların haklarını koruma sözü vermişti. SPK, piyasa bozucu eylemlere karşı cezai yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar hakkında incelemelerin sürdüğünü ve cezaların kesildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK Başkanı'nın açıklamalarını olumlu karşıladığını, ancak SPK'dan daha fazla adım beklediğini ifade etti.
20 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep'teki depremzedelerle buluştuğu sırada yıkılan binaların bedelsiz olarak yeniden yapılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, daha önce Covid-19 salgını sırasında açıklanan ölüm sayıları ile gerçek arasındaki farka dikkat çekti ve siyasetin halka doğruları söylemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi gerektiğini, kendisinin saraylarda gözü olmadığını ve halk gibi yaşamak istediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 418 milyar dolarlık bir kaynağın halk için geri alınacağına dair söz verdi.
21 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında hasar gören Hatay Havalimanı'nın onarım çalışmalarına Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başladığını duyuran Mansur Yavaş ve bu çalışmayı destekleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tepki gösterdi. Oktay, devletin yapamadığını bir belediyenin yapamayacağını belirterek, CHP'li belediyelerin çalışmalarını ve açıklamalarını 'seviyesiz' ve 'çirkin' olarak nitelendirdi ve devletin zaten havalimanındaki çalışmaları yürüttüğünü ifade etti.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ertelenen elektrik faturaları, seçimden sonra toplu olarak kesilmeye başlandı. Yüksek miktarlarda gelen faturalar nedeniyle vatandaşlar tepki gösterirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, depremzedelere gönderilen yüksek tutarlı faturaların silinmesi gerektiğini belirtti ve yetkililere insaf ve insanlık çağrısında bulundu.
6 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gazilerin ihtiyaç duyduğu özellikli yüksek fonksiyonlu akülü tekerlekli sandalyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu karar, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında alındı ve 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle duyuruldu. SGK da gazilerin ve ailelerinin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, Gaziler Günü'nü tebrik etti.
19 Eylül 2024
İşaretlediklerim