Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin kara para aklama suçlamasıyla tutuklandığı soruşturma genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konuldu. Anadolu Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada 24 şüpheliden 16'sı tutuklanmış, bazı şirketlere kayyum atanmıştı. Soruşturma kapsamında, şüphelilerin yurt dışına çıkışlarına da yasak getirilmişti.
1 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, Halk TV programcıları Ayşenur Arslan ve Emin Çapa'nın daha önce aldıkları 'mimikle terörü övme' cezasını espriyle eleştirmeleri üzerine kanala ek bir ceza verildiğini açıkladı. RTÜK, Arslan'ın mimiklerini gerekçe göstererek programın üç kez durdurulması ve yüzde 3 para cezası kararı almıştı. Çapa, cezayı maske takarak protesto etmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e atıfta bulunarak eleştirilerde bulunmuştu. RTÜK, bu eleştiriler sonrasında Halk TV'ye yüzde 1 idari para cezası daha verdi.
11 Ocak 2023

İstanbul Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bombalı saldırı hakkında şüphelerini dile getiren gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Arslan'ın yorumları nedeniyle Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sözlerinin 'talihsiz' olduğunu savunarak 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurmuştu.
3 Ekim 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olaylar sonrası 63 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan 343 bin paylaşım yapıldığını ve bu hesapların %37'sinin bot, %68'inin ise provokatif amaçlı olduğunu belirtti. Şüpheli tutuklanmış, olaylara karışan 67 kişi gözaltına alınmıştı.
1 Temmuz 2024

İstanbul Başsavcılığı, sosyal medya fenomenleri Selin Ciğerci ve eski eşi Gökhan Çıra hakkında 'kara para aklama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bu soruşturma, Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin tutuklanması ve 'Şampiyonlar Ligi' olarak adlandırılan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konulmasının ardından gelişti. Soruşturmanın, diğer fenomenlerle ilgili başlatılan soruşturma ile birleştirilip birleştirilmeyeceği henüz netleşmedi. Ciğerci ve Çıra'nın mal varlıklarıyla ilgili şu an için bir işlem yapılmadı.
2 Aralık 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen ve sosyal medyada paylaşılan 'para sayma' görüntüleri üzerine İstanbul Başsavcılığı soruşturma açtı. CHP İstanbul İl Başkanlığı, görüntülerin 2019 yılında çekildiğini ve görüntülerdeki paranın partinin il başkanlığı binasının alımıyla ilgili olduğunu iddia etti. Soruşturma, görüntülerin gerçekliğini ve olası suç unsurlarını belirlemek amacıyla başlatıldı.
11 Mart 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Şanlıurfa'nın Harran ilçesi Minare köyünde bir CHP'li sandık kurulu üyesinin darp edildiğini ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP lehine oy basıldığını iddia etti. Saldırı ve usulsüz oy basma işleminin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Salıcı, Şanlıurfa Valisi ve emniyet müdürüne ulaşamadıklarını, avukatların olay yerine yönlendirildiğini ve İlçe Seçim Kurulu'na itiraz edildiğini belirtti.
14 Mayıs 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Halk TV hakkında başlattığı inceleme ve kendisi hakkındaki ifadelerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Şahin, Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Demirtaş ise kendisinin örgüt üyeliğinden hüküm giymediğini ve haksız yere suçlandığını ifade ederek Şahin'e sert sözlerle karşılık verdi.
18 Mart 2023

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

1 Ekim'de İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı sonrasında sosyal medyada paylaşım yapan 23 kişi hakkında 'terör örgütü propagandası' gerekçesiyle gözaltı kararı verildi. Ankara başsavcılığı, saldırı sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatmıştı. Gözaltına alınan şüphelilerin Ankara'ya getirileceği belirtildi.
6 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup başkanvekillerinden Gökhan Günaydın'ın Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarına katılmasını yasakladı. Bu karar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li üst düzey isimlerin düzenlediği ve bir kısmının Youtube'a sızdığı çevrimiçi toplantı sonrasında geldi. Günaydın'ın, CHP tüzüğünün 22'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle karara uymayacağı belirtildi.
24 Temmuz 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin yargılandığı dava genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan sosyal medya fenomenleri de soruşturmaya dahil edildi. Bu fenomenler arasında bulunan Özlem Altınok Öz ve Tayyar Taylan Öz çiftinin mal varlıklarına el konuldu ve soruşturma kapsamında çiftin sahibi olduğu üç şirkete kayyım atandı.
4 Aralık 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı iddiasıyla gözaltına alındı. Çolak, Aykırı@aykiricomtr hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle gözaltına alındı. Paylaşımda, Suriye'den tartışmalı görüntüler olduğu ve Türk askerine ÖSO bayrağı öptürüldüğü iddia ediliyordu. Çolak'ın kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kullanılması ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarından kaydı bulunduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024
İşaretlediklerim