İran destekli Yemen'deki Husiler, Gazze Şeridi'ne gıda ve ilaç yardımı yapılmaması durumunda Kızıldeniz üzerinden İsrail'e giden gemilerin geçişini engelleyeceklerini duyurdu. Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi daha önce de benzer tehditlerde bulunmuş ve Husiler, İsrail gemilerine saldırılar düzenlemişti. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, bu tehdidi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla duyurdu ve tüm gemi ve şirketleri İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyardı.
9 Aralık 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

ABD'de, 'Sex and the City' dizisinde 'Miranda Hobbes' karakterini canlandıran Cynthia Nixon'ın da içinde olduğu bir grup siyasetçi ve aktivist, Gazze'de kalıcı bir ateşkes talebiyle Beyaz Saray önünde beş günlük bir açlık grevi başlattı. Açlık grevi, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ölenlerin sayısının artmasına ve Amerikan halkının dikkatinin tatil sebebiyle başka yönlere çekilmesine tepki olarak düzenleniyor. New York eyalet Temsilciler Meclisi Üyesi Zohran Mamdani ve Filistinli insan hakları savunucusu Sumaya Awad gibi isimler de greve katılarak ABD Başkanı Joe Biden'ı eyleme geçmeye çağırıyorlar.
28 Kasım 2023

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, İsrail'deki Tesla süper şarjlarının (Superchargers) ücretsiz olacağını Twitter üzerinden duyurdu. Bu duyuru, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmasının ardından geldi. Saldırı sonrası İsrail, Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı ve Gazze'deki elektrik tamamen kesildi.
12 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Everest Yayınları, yazar Azra Kohen ile Filistinlilere yönelik tartışmalı paylaşımı nedeniyle yollarını ayırdı. Kohen, İsrail'in Refah'a saldırısı hakkında paylaşım yapmadığını soran bir takipçisine, Filistinli ebeveynlerin çocuklarını sosyal medya paylaşımlarına malzeme yapmak için öldürttüğünü savunmuş ve bu ailelerin yok olmasını dilemişti. Bu açıklamalar büyük tepki çekti ve birçok alışveriş sitesi Kohen'in kitaplarını kaldırdı. Everest Yayınları, Filistin halkına yönelik soykırımı açıkça lanetlediklerini belirterek, Kohen ile yollarını ayırdıklarını duyurdu.
31 Mayıs 2024

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli 25 yaşındaki Aaron Bushnell, Gazze'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi. Bushnell, eylemi sırasında 'Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim' ve 'Filistin'e özgürlük' ifadelerini kullanarak, Filistinlilere yönelik destek mesajı verdi. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve Bushnell'un eylemi sırasında çekilen görüntüler yayıldı.
26 Şubat 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir verdiğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. Gallant, Gazze Şeridi'nde elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacağını belirtti.
9 Ekim 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, İsrail'in sivillere yönelik tehditleri göz ardı eden askeri stratejisinin geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu. Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında binlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve yüz binlercesinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, İsrail hükümetinin Gazze'deki sivil nüfusun gıdası, elektriği ve suyunu kesme kararının, insani krizi büyüttüğünü ve Filistinlilerin tutumlarını gelecek nesillerde daha da sertleştirebileceğini belirtti.
24 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde bulunan Şifa Tıp Merkezi'nin belirli bir bölümüne askeri operasyon düzenlediğini açıkladı. Operasyonun hastane içindeki vatandaşları, sağlık ekiplerini ve hastaları hedef almadığı iddia edildi. Hastane yönetimi operasyon öncesinde bilgilendirildi ve hastaneden boşaltma çabaları yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı da bilgilendirmeyi doğruladı. Al-Jazeera'nın canlı yayınında hastane müdürü ve siviller, hastaneye yönelik silah atışları ve bombardımanın devam ettiğini bildirdi.
15 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile depremden etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 kentte işten çıkarmalar yasaklandı. Ağır ya da orta hasarlı işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma kolaylaştırıldı. İşten çıkarma yasağı, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve işyerinin kapanması gibi sebepler hariç uygulanacak. İşsiz kalanlar için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacaklar.
22 Şubat 2023

ABD merkezli Politico haber sitesi, ABD'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarını yıl sonuna kadar sonlandırması yönünde bir süre tanıdığını bildirdi. Haber, ismi açıklanmayan üç İsrailli yetkiliye dayandırılarak verildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Tel Aviv ziyaretinde bu süreyi vurguladığı ve İsrailli yetkililere 'O kadar krediniz yok' dediği iddia edildi. The Wall Street Journal ise Blinken'ın İsrail savaş kabinesine saldırıların haftalar içinde bitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
9 Aralık 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi'ndeki haber ekibiyle iletişimini kaybetti. İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanı ve enerji ile iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın Gazze'deki ekibiyle iletişimi tamamen kesildi. İsrail, Gazze'ye su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almıştı. Gazze'deki çatışmalarda dokuz gazeteci hayatını kaybetti.
14 Ekim 2023
İşaretlediklerim