Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

İstanbul'da, Trendyol tarafından işten çıkarılan 54 işçi ve sendikacılar, şirketin genel merkezi önünde oturma eylemi yaptı. İşçiler, sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını iddia ediyor. Eylem sırasında polis, aralarında DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar ve PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen'in de olduğu 15 kişiyi gözaltına aldı.
26 Eylül 2023

Mersin Valiliği, 20 Mayıs Pazartesi saat 23.59'a kadar açık ve kapalı yer toplantıları, eylem, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Bu karar, Kobani davasında verilen cezaların protesto edilebileceği gerekçesiyle alındı. Kobani davasında Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verilmişti. Diyarbakır, Van, Şırnak gibi birçok kentte de benzer yasaklar uygulanıyor.
17 Mayıs 2024

Bursa Valiliği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı toplu açılış törenine kamu çalışanlarının katılmasını istedi. Kamu çalışanları, katılmama durumunda fişlenme ve mobbing endişesi taşıdıklarını ifade etti. Muğla Valiliği de benzer bir durumda AKP propagandası yapmakla eleştirilmişti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanı Özkan Rona, bu tür talimatların devlet memurları için onur kırıcı olduğunu ve kamu çalışanlarının özgür iradeleriyle davranmaları gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

İhsan Çaralan, son dönemde gerçekleşen işçi eylemlerinin, emekçilerin taleplerini açıkça ifade edip birleştiğinde alanlara çıkmaktan çekinmediğini gösterdiğini belirtti. Erdoğan-Şimşek programı kapsamında asgari ücretliye ara zam yapılmayacağı, emeklilere düşük zam yapılacağı ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılacağı gibi uygulamaların işçi sınıfını zor durumda bırakacağını vurguladı. CHP'nin emek mücadelesine yakın durmasının önemli olduğunu ancak partinin emekçilerin sendikalarının yerine geçerek hareket etmesinin mücadeleyi zorlaştırabileceğini ifade etti. Çaralan, emekçilerin talepleri etrafında birleşerek kemer sıkma politikalarına karşı ortak mücadele etmesinin önemine dikkat çekti.
28 Mayıs 2024

Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışı öncesinde, santrale karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alınanlar oldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) MYK üyesi ve Mersin milletvekili adayı Doç. Dr. Hakan Güneş de gözaltına alınanlar arasında yer aldı. İktidar, seçim öncesinde santralde nükleer yakıt kullanımını başlatarak tesisin teknik olarak çalışır hale gelmesini ve 'nükleer santral' statüsü kazanmasını planlıyor. Uzmanlar ise hem yakıtın getirilmesi ve depolanması hem de santral projesinin kendisiyle ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyor.
27 Nisan 2023

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 954. hafta eylemlerini Galatasaray Meydanı'nda sürdürmek istedi. Polis eyleme müdahale ederek en az 30 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar yaklaşık dokuz saat sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kişilerin isimleri ve serbest bırakıldıkları bilgisi Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından duyuruldu.
8 Temmuz 2023

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da düzenlenen bir sempozyumda işçilerin ekonomik sıkıntılarını ve vergi adaletsizliğini dile getirdi. Atalay, işçilerin sabah erken saatlerde çalışmaya başladığını ve zor şartlar altında yaşadığını belirtti. Ayrıca, işçilerin vergi yükü altında ezildiğini ve bu durumun iş yerinde huzuru bozduğunu ifade etti. Atalay, tüm bu sıkıntılara rağmen işçilerin zenginlerden daha mutlu olduğunu söyledi.
5 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrası hükümete yönelik öfke, Fenerbahçe taraftarlarının Konyaspor ile oynadıkları maç sırasında tribünlere yansıdı. Taraftarlar, 'Hükümet istifa' sloganları atarak tepkilerini dile getirdiler. Ayrıca, Fenerbahçeli futbolcuların formalarında depremden etkilenen şehirlerin isimleri yer aldı ve kulübün Twitter hesabından bu şehirlere destek mesajları paylaşıldı.
25 Şubat 2023

Galatasaray taraftarları, Süper Lig'in 25'inci haftasında oynanan Kasımpaşa maçında 'Yalan yalan yalan, dolan dolan dolan, 20 sene oldu istifa ulan' şeklinde hükümete yönelik istifa sloganları attı. Bu eylem, daha önce Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının benzer sloganlarla yaptığı protestoların ardından gerçekleşti. İktidar milletvekilleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kulüpleri hedef göstermiş ve stadyumlarda siyaset yapılmasına karşı çıkmıştı. Fenerbahçe taraftarlarına 'spor müsabakalarını seyirden men' cezası tebligatları gönderilmeye başlanmış ve kulüp taraftarlarına hukuki destek sağlayacağını duyurmuştu.
11 Mart 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı eylem yapan köylülerin tuvaleti, jandarma tarafından alana alınmadı. Eylemcilerin su tankerini almayan jandarma, seyyar tuvaletlerin girişini de engelledi. Tuvaletleri alana sokmak isteyen yurttaşlara copla müdahale edildi ve iki kişi gözaltına alındı. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
12 Ağustos 2023

Ankara'da görevden uzaklaştırılan üç üst düzey emniyetçinin evinde arama yapıldı. Bu emniyetçilerin organize suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan'ın avukatıyla görüştüğü ve İzmir'de yemek yediği iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan görevden uzaklaştırıldı. Savcılık, dosya için kısıtlama kararı verdi.
14 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman ziyaretinde mezarlıkta ve türbede sözlü provokasyonlara maruz kaldı. Bir kişi, Kılıçdaroğlu'nun Fatiha okumasını eleştirirken, Kahta ilçesinde CHP konvoyuna fiziksel saldırı gerçekleşti. Kılıçdaroğlu, yaşanan olaylar üzerine ziyareti iptal ederek Ankara'ya döndü. ANKA muhabiri Tamer Arda Erşin, yaşananları provokasyon olarak değerlendirdi ve Kılıçdaroğlu'nun gözlerinin dolduğunu belirtti.
22 Nisan 2023

Sivas Valiliği, 13 Şubat'ta Erzincan'da meydana gelen ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı, dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciası sonrasında olası protesto eylemlerini engellemek amacıyla Erzincan'a gidişleri yasakladı. Yasak, Sivas coğrafi sınırları içerisinde 20/02/2024 günü saat 23.59'a kadar yedi gün süreli olarak uygulanacak. Bu karar, maden faciası ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili kamuoyunun tepkisini engellemeyi amaçlıyor.
15 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen mitingde gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında yapılan bireysel başvuruları reddetti. Avukatlar, AYM'nin kararını dayanaktan yoksun ve kabul edilemez buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, katliamda sorumluluğu olan emniyet amirleri hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiğini belirtmişti. AYM'nin kararıyla davada iç hukuk yolları tükenmiş oldu.
21 Mayıs 2024

TFF 2'nci Lig'de Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına saldırı düzenlendi ve tribünde 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' posterleri açıldı. Saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında dokuz kişi gözaltına alındı ve üç güvenlik yöneticisi görevden uzaklaştırıldı. Gözaltına alınan kişilerin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıkları bildirildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bursaspor taraftarını milli duruşlarından dolayı tebrik ederken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise 'Amed vardır, Amedspor vardır' şeklinde bir açıklama yaptı.
7 Mart 2023

İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Necip Cem İşçimen'e saldıran firari E.G, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek teslim oldu. İşçimen, Fenerbahçe-Alanyaspor maçını izledikten sonra gişe sırasında saldırıya uğramıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıyla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını duyurmuştu. Polis, saldırganlardan T.T.İ'yi yakalamış ve adli kontrolle serbest bırakmıştı.
2 Eylül 2024

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, parti içindeki değişim ve adalet talebiyle Bolu'dan Ankara'ya yürüyeceğini duyurdu. Geçmişte parti kurallarıyla bağdaşmayan davranışları nedeniyle disipline sevk edilen ve bir yıl geçici çıkarma cezası alan Özcan, cezasının bitimi sonrasında kesin ihraç talebiyle tekrar disipline sevk edildi. Özcan, yürüyüşten vazgeçirilmek için kendisine siyasi vaatlerde bulunulduğunu iddia etti ve bu tekliflere kapalı olduğunu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi ve olağanüstü kurultay çağrısı yapması durumunda yürüyüşten vazgeçeceğini belirtti.
2 Temmuz 2023
İşaretlediklerim