Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı olarak yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Bu hedefler arasında beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor. Türk şirketleri, Rusya'nın savunma bakanlığına bağlı gemileri onarma ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanıyor. Türkiye, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'yla, Batı'nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
14 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı sağlanacağını açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın Batı'dan askeri destek talepleri ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararı almasının ardından geldi. Abrams tanklarının Ukrayna'nın savunma kapasitesini artıracağı belirtilirken, tankların bakım ve kullanımı için Ukraynalı askerlere eğitim verileceği ifade edildi. Biden, tankların teslimatının Ukraynalıların hazır olmaları durumunda gerçekleştirileceğini ve müttefiklerin yardımlarının önemli olduğunu vurguladı.
25 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya enerji sisteminin onarımı, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için toplam 717 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Blinken, Kiev'deki temaslarında Ukraynalı yetkililerle cephedeki son gelişmeleri değerlendirdi ve uzun menzilli silahların kullanımı konusunu görüştü. Britanya Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım sağlama kararlılığını vurguladı ve ek askeri malzeme tedarikini hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Britanya'ya destekleri için teşekkür etti.
12 Eylül 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım yapılmasına yönelik tasarıyı kabul etti. Bu yardım, savunma bakanlığı (Pentagon) bütçesinden ayrılarak yeni bir tasarı haline getirildi. Tasarı, 117 'hayır', 311 'evet' oyu ile kabul edildi. Ayrıca, Pentagon'un 826 milyar dolarlık bütçesi ve dışişleri bakanlığının bütçesi de onaylandı. Ancak, ABD hükümeti, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.
29 Eylül 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya mali destek sağlamak amacıyla 16 milyar dolarlık çok yıllı bir yardım paketini değerlendiriyor. Paketin, Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak ve uluslararası finansmanı teşvik etmek için bir katalizör işlevi görmesi amaçlanıyor. Paketin uygulanması için IMF'nin borç verme kurallarında değişiklik yapılması ve Ukrayna'nın belirli politikaları taahhüt etmesi gerekiyor. Anlaşmanın mart sonuna kadar sağlanabileceği ve ilk ödemenin nisanda yapılması bekleniyor.
27 Ocak 2023

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya 3 milyar 75 milyon dolarlık askeri yardım yapılacağını duyurdu. Pentagon, bu yardım paketinin içeriğinde 50 zırhlı Bradley piyade muharebe aracı, 500 TOW tanksavar füzesi ve 250 bin 25 mm mermi olduğunu belirtti. Pentagon Müsteşar Yardımcısı Laura Cooper, bu yardımın Ukrayna'daki savaşın dinamiklerini değiştireceğini ve Ukrayna'ya olan bağlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Cooper ayrıca, Bradley araçlarının Rus zırhlılarına karşı etkili olacağını ve Ukrayna'nın topraklarını geri almasına yardımcı olacağını belirtti.
7 Ocak 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları altı aylığına daha uzattı. Bu kısıtlamalar, yaptırımlar nedeniyle Mart 2022'de getirilmişti. Kısıtlamalar çerçevesinde, Rus vatandaşları ve 'dost ülkeler' den yerleşik olmayanlar, yurt dışına bir ay içerisinde en fazla bir milyon dolar değerinde para transferi gerçekleştirebiliyor.
29 Eylül 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'de düzenlenen Ukrayna-Avrupa Birliği Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB ile entegrasyon sürecinin devam ettiğini ve AB'nin Ukrayna'nın hazırladığı 10 maddelik barış formülünü resmen desteklediğini açıkladı. Zelenski, Ukrayna'nın özgürlük ve değerlerini koruyarak Avrupa hedeflerine ulaşacaklarını belirtti. Ayrıca, ABD'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım yapma kararına değinerek, ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkürlerini iletti.
4 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, bu kararın milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyeceğini ve gıda güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın bu hareketini 'gaddarlık' olarak nitelendirdi ve dünyanın en savunmasız kesimine zarar vereceğini ifade etti.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim