İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 20 sanık ve İran istihbaratının hedefindeki aktivist Habib Chaab'ın kaçırılmasıyla ilişkilendirilen 13 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaa aşamasına ulaştı. Duruşmada, davanın beş polis sanığıyla ilgili gizli tanık ifadesi alındı. Gizli tanık, polislerin Zindaşti ile ilişkileri hakkında bilgi verdi. Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca, sahte kimlik kullanma iddiaları ve İranlı aktivist Habib Chaab'ın kaçırılması olayının Türkiye ayağıyla ilgili suçlamalar da gündeme geldi.
22 Şubat 2023

Kolombiya'nın Amazon bölgesinde 1 Mayıs'ta düşen tek motorlu Cessna 206 tipi uçaktaki dört çocuk, 40 gün sonra sağ olarak bulundu. Uçakta bulunan üç yetişkinin cansız bedenlerine daha önce ulaşılmıştı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında köpeklerin meyve kabuklarını takip ettiği ve çocukların ağaç yapraklarından yaptıkları barınakların izlerinin sürüldüğü belirtildi. Çocukların, bölgede yaşayan kabilelerin yardımıyla hayatta kalmış olabileceği düşünülüyor.
10 Haziran 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi altı yaşındayken bir müridiyle 'imam nikahıyla evlendirerek' cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla açılan davada, İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirilmesine ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve 'evlendirildiği' tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak mahkemeye çıktı. Gümüşel'in müritleri adliye önünde toplanarak 'hocanın' tahliyesini talep etti.
30 Ocak 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde iki yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılan 74 yaşındaki Hüseyin Çiçek, polis tarafından yakalandı ve 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan tutuklandı. Siverek Kaymakamlığı, sürecin hassasiyetle takip edildiğini belirtti. Ayrıca, Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Urfa Barosu Çocuk Komisyonu'nun konunun takipçisi olacağını ifade etti.
26 Haziran 2023

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Mardin'de 'beşik kertmesi' yapılan sekiz yaşındaki kız çocuğu ve dokuz yaşındaki amca oğlu için aile arasında 'nişan töreni' düzenlenmişti. Sosyal medyada görüntüleri paylaşılan törenin, büyükbaba ve büyükannelerinin isteğiyle düzenlendiği ileri sürülse de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü inceleme başlatmış ve çocuklar korumaya alınmıştı. Mardin başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında çocukların dört ebeveyni de gözaltına alındı.
17 Ekim 2023

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde düzenlenen bir düğünde ikram edilen yemekten 17 kişi, aralarında sekiz çocuğun da bulunduğu kişiler, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Hastalar, Sakarya Sadıka Sabancı Devlet Hastanesi ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Tedavilerinin ardından tüm hastalar taburcu edildi.
4 Eylül 2023

6 Şubat'taki depremin ardından Diyarbakır'dan Adıyaman'a gönüllü olarak enkaz kurtarma çalışmalarına katılmak üzere giden beş genç, jandarma tarafından şüpheli bulunup polise teslim edildi. Emniyette işkence gördükleri, üzerlerine soğuk su dökülüp elbiseleri çıkarıldıktan sonra çıplak halde şehir dışına bırakıldıkları iddia ediliyor. Gençlerin telefonlarına el konuldu ve bir gencin sakladığı telefonla haber vermesi sonucu avukatlar olay yerine gitti. Gençlerin vücutlarında işkence izleriyle bulunduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında birçok çocuk yetim kaldı ve bu çocukların dini cemaat ve tarikatların eline geçmesinden endişe ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın konu üzerinde yeterince hakim olmadığı iddia ediliyor. İstanbul merkezli Yetim Vakfı, depremde yetim kalan çocuklar için internet üzerinden başvuru kabul ediyor, ancak bakanlık vakıfla herhangi bir ortak çalışma yürütülmediğini belirtiyor. Yetim Vakfı'nın yönetiminde ve mütevelli heyetinde dikkat çeken isimler bulunuyor ve vakfın mali tabloları ve bağış toplama yetkileri de kamuoyunun dikkatini çekiyor.
15 Mart 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

İstanbul Ataşehir Belediyesi'ne bağlı arama kurtarma ekibi, Hatay Reyhanlı'da gerçekleştirdikleri çalışmalarda enkaz altında kalan üç kişiyi sağ olarak kurtardı. Kurtarılanlar arasında 8 yaşında Metehan adında bir çocuk ve 38 yaşındaki Ali Merdan Köleoğlu bulunuyor. Kurtarılan depremzedeler hafif yaralıydı ve olay yerinde ilk müdahaleleri yapıldı.
7 Şubat 2023

Şanlıurfa'da 4-5 yaşındaki çocukların vücutlarına şiş batırılmasına ilişkin gözaltına alınan dört şüpheli tutuklandı. Olay, sosyal medyada yayılan ve büyük tepki çeken görüntülerle ortaya çıkmıştı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, soruşturma kapsamında çocukların babalarının da aralarında olduğu Suriye uyruklu dört şüpheliyi gözaltına aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olaya karışanlarla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ve çocukların devlet koruması altına alındığını bildirdi.
10 Ekim 2023

ABD'nin Tennessee eyaletine bağlı Nashville kentinde bulunan bir Hristiyan okuluna düzenlenen silahlı saldırı sonucunda üçü çocuk olmak üzere toplam altı kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı gerçekleştiren genç bir kadın olduğu belirtilen saldırgan, polisle çıkan çatışmada öldürüldü. Polis, kurbanların ve saldırganın kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. 2023 yılında ABD'de şimdiye kadar 12 ölümcül okul saldırısı gerçekleştiği bildirildi.
27 Mart 2023

İstinaf mahkemesi, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' olayına ilişkin davada verilen cezaları yetersiz buldu. Baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, cezaların artırılması gerektiğine karar vererek davanın usul ve esas yönünden yeniden görülmesine hükmetti.
23 Şubat 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta, evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığına dair bir İslam alimi görüşünü paylaştı. Bu durum sosyal medyada tepki çekti. Diyanet, yapılan eleştirilere karşı bir açıklama yayımlayarak, konunun bağlamından koparıldığını ve çirkin çağrışımlara kapı aralayacak şekilde yorumlandığını iddia etti. Açıklamada, depremzede çocukları sahiplenmenin ahlaki bir meziyet olduğu ve konunun hukuki zeminine özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
18 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremin ardından, iktidar yanlısı medya organları tarafından Çinli bir arama kurtarma görevlisinin Müslümanlığa geçtiği iddia edildi. İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, görevli enkazda bir Kur'an bulduktan sonra Müslüman olmuş ve 'Yusuf' adını almıştı. Ancak, bu haberin doğrulanmaması üzerine TRT dahil bazı medya kuruluşları haberi yayından kaldırdı. Diğer bazı yayın organlarında ise haber hala duruyor.
15 Şubat 2023

Iğdır'da bir berber, çıraklarını yarı çıplak soyundurup dükkanın içinde süründürdü. Bu anları çeken berber, görüntülerin sosyal medyada paylaşılması üzerine gözaltına alındı. Berber E.D, olayın bir şakadan ibaret olduğunu savundu. Ancak Iğdır Valiliği, görüntülerde yer alan mağdurların 15, 13 ve 18 yaşında olduğunu belirterek, olayla ilgili adli süreç başlatıldığını duyurdu.
27 Eylül 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem sonrasında bakanlık himayesine alınan çocukların durumu hakkında bilgi verdi. Bakanlığın kayıtlarında 1362 çocuk olduğunu, bunlardan 1071'inin kimlik tespitinin yapıldığını, ancak 291 çocuğun kimliğinin henüz belirlenemediğini belirtti. Yanık, çocukların aileleri bulunmadan veya kimlik tespitleri yapılmadan herhangi bir işlem yapılmayacağını ve bakım tekliflerinin değerlendirilmeyeceğini ifade etti.
14 Şubat 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batan bir göçmen teknesinin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kalmış olabileceği iddia ediliyor. Tekne Navarin Kalesi açıklarında alabora olmuş ve en az 78 kişi yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Yunanistan'da üç günlük ulusal yas ilan edilmiş. Save The Children isimli Sivil Toplum Kuruluşu ve Yunan medyası, görgü tanıklarının ifadelerine ve hastanın açıklamalarına dayanarak çocukların mahsur kaldığı bilgisini paylaştı.
15 Haziran 2023

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, sosyal medyada dini değerleri aşağılayıcı paylaşımlar yaptıkları iddiasıyla üç çocuk gözaltına alındı. Nazilli Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, bu çocuklardan ikisi tutuklandı, diğeri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Ekim 2023
İşaretlediklerim