CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, popüler sosyal medya platformu TikTok'ta bir hesap açtığını duyurdu. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda, gençlere 14 Mayıs sonrası için vaatlerini anlatmak üzere TikTok'ta içerik üreteceğini belirtti ve takipçileriyle yorumlar aracılığıyla etkileşimde bulunacağını ifade etti.
4 Nisan 2023

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirerek, bu kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu yasağın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinin ardından geldiği belirtildi. Türkiye daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişimi engellemişti.
9 Ağustos 2024

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta, İslam'da hukuki sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesinin kabul edilmediğini ve evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını belirtti. Bu yanıt, sosyal medyada büyük tepki topladı ve birçok kullanıcı Diyanet'in bu görüşüne sert eleştirilerde bulundu.
17 Şubat 2023

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre 2024 yılında toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu yıl içinde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Özellikle Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlara getirilen erişim yasakları dikkat çekti. Erişim yasakları, Türkiye'de internet özgürlüğü ve sansür konularında tartışmalara yol açtı.
9 Ağustos 2024

Sosyal medya platformu X, AKP Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a küfrettiği paylaşımını nefret söylemine karşı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kısıtladı. Paylaşım, Türkiye ve diğer ülkelerde görünürlüğü sınırlanırken Almanya'da tamamen kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine 'züppe' diyen Tuncay Özkan'a 250 bin liralık tazminat davası açtı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li vekile soruşturma açıldığını duyurdu, ancak Nazırlı hakkında henüz bir soruşturma açılmadı.
27 Ağustos 2024

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, KYK yurtlarındaki asansörlerin bakımlarının yapıldığını iddia etti ve sosyal medyada provokasyon amaçlı paylaşımlara izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Aydın'daki bir KYK yurdunda asansörün düşmesi sonucu bir öğrencinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu yurt yetkililerine bildirdiklerini, ancak asansörün tamir edilmediğini belirtmişlerdi. Bakan Bak, olayın adli makamlarda olduğunu ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı.
3 Kasım 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk istismarı gerekçesiyle Roblox platformunu yasakladıktan sonra, platformda bulunan 'Erdoğan oyunu' kaldırıldı ve oyunun yaratıcısının hesabı askıya alındı. 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyun, politikacılar hakkında içerik bulundurması ve vergi kaçakçılığına teşvik etmesi nedeniyle Roblox tarafından kaldırıldı. Türkiye, Roblox'u en çok oynayan dördüncü ülke konumundaydı ve yasak sonrası oyuncular sosyal medyada oyunun tekrar erişime açılması için çağrıda bulundu.
19 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, yurttaşlar bilgi alışverişi ve yardım koordinasyonu için Twitter'ı kullanıyordu. Ancak 8 Şubat akşamı birçok kişi Twitter'a erişim problemi yaşadı ve NetBlocks, bunun hükümet tarafından uygulanan bir erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya iletişimini kestiğini ve bunun yardım çağrılarının az duyulmasına yol açtığını belirtti, hükümetten açıklama beklediğini ifade etti.
8 Şubat 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Eskişehir'de gerçekleşen bıçaklı saldırıyı oyun bağımlılığına bağladı. 18 yaşındaki Arda K., Şehit Rüstem Demirbaş Parkı'nda bıçakla saldırarak ikisi ağır beş kişiyi yaraladı. Bakan Göktaş, olayın dijital ve oyun bağımlılığının gençler üzerindeki olumsuz etkilerini gösterdiğini belirtti. Eskişehir başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, nöbetçi mahkeme yayın yasağı kararı aldı.
13 Ağustos 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, gazeteci Fatih Altaylı'nın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Altaylı'nın, Diyanet'in 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtı eleştiren ve Diyanet'i ağır sözlerle itham eden bir tweet atması üzerine Diyanet, Altaylı'nın depremzedeleri Diyanet'e karşı kışkırttığı iddiasıyla harekete geçti. Diyanet, Altaylı'nın ifadelerini aşağılayıcı ve hakaret içerikli olarak değerlendirerek suç duyurusunda bulunma gereği duyduğunu açıkladı.
21 Şubat 2023

İzmir'de Tüylü Mikrofon YouTube kanalına konuşan Dilruba K., Cumhurbaşkanına hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlamalarıyla tutuklandı. Dilruba K., sokak röportajında yaptığı açıklamalar nedeniyle İzmir başsavcılığı tarafından gözaltına alındı ve çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
12 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu belirtilen troll organizasyonu Ebabil Harekatı'nın Twitter hesabı ve Telegram kanalı kapandı. Bu durum, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nın önünde düzenlenen bombalı saldırının ardından gerçekleşti. Ebabil Harekatı, saldırıdan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı sorumlu tutan bir tweet attıktan sonra hesabını kapattığını duyurdu. Ayrıca, organizasyonun Telegram kanalı da gizlendi.
2 Ekim 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), AKP ile ittifak görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik talebi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından kabul edilemez bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise talebe olumlu yaklaştı. Bu durum, AKP içindeki Whatsapp gruplarında tartışmalara ve Yanık'a yönelik eleştirilere neden oldu. Parti genel merkezi, seçim sürecinde dikkatli bir dil kullanılması yönünde uyarılarda bulunarak tansiyonu düşürmeye çalıştı.
14 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki gazetecilerin travma yaşayan çocuklara mikrofon uzatmasını eleştirdi ve medya mensuplarına daha fazla hassasiyet göstermeleri çağrısında bulundu. Sosyal medya kullanıcıları da 'Acı pornosuna son verin' şeklinde tepkilerini dile getirdiler. Kılıçdaroğlu, çocukların depremin yarattığı travmalardan korunması gerektiğini ve medyanın bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
25 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesini ziyareti sırasında olumsuz tepkilerin kamuoyuna yansımaması için Twitter'a erişim kısıtlaması getirildiğini iddia etti. İmamoğlu, sosyal medya ve internet iletişiminin kısıtlanmasını 'gerçeklerden korkmak ve zayıflık' olarak nitelendirdi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin özgüveni yüksek kişilerden oluşması gerektiğini belirtti. NetBlocks, Twitter'a erişimdeki sıkıntının kısıtlamadan kaynaklandığını bildirdi.
8 Şubat 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emir Şen'in yönettiği iddia edilen 'Ebabil Harekatı' adlı bir troll organizasyonunun sosyal medya üzerindeki faaliyetlerini ve hedef aldığı kişileri açıkladı. Telegram üzerinden organize olan grup, çeşitli siyasi figürler, gazeteciler ve LGBTİQ+ destekçisi hesapları hedef alarak spam saldırıları düzenlemiş ve sosyal medya kampanyaları yürütmüş. Grup, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'ya destek mesajları yayınlamış.
16 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman ziyareti sırasında yaşanan provokasyonlar sonrası Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, seçim döneminde provokasyonlar beklediğini ve bunun nedeninin 418 milyar dolarlık bir paranın olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, bu paranın gençlerin geleceği ve doğmamış bebeklerin hakkı olduğunu, kendisine bir şey olması durumunda bu paranın halk tarafından tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, AKP iktidarında beş ayrı sektörde 'iktidara yakın gruplara' 418 milyar dolar aktarıldığını iddia eden bir rapor hazırlattığını belirtti.
21 Nisan 2023
İşaretlediklerim