Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde yük ve yolcu trenlerinin çarpışması sonucu sekiz kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı. Kaza, sabah saatlerinde New Jalpaiguri bölgesinde meydana geldi ve yolcu treninden üç vagon raydan çıktı, bir vagon ise havada asılı kaldı. Olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.
17 Haziran 2024

Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde, alkol yasağına rağmen sahte içki tüketimi sonucu 29 kişi hayatını kaybetti. Eyalet yetkilisi M.S Prasanth, 100’den fazla kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü ve ölü sayısının artabileceğini belirtti. Eyalet Başbakanı M.K Stalin, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Benzer bir olay, 2023 yılında Bihar eyaletinde de yaşanmıştı.
20 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aynı gün içinde üç genç doktorun yaşamına son verdiğini duyurdu. TTB, ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar arasında Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara bulunuyor.
28 Eylül 2023

Panama'da, hükümetin bir Kanadalı şirketle yaptığı maden işletmeciliği anlaşmasını protesto eden çevrecilere yönelik silahlı saldırıda iki öğretmen öldürüldü. Protestocular, 20 Ekim'den bu yana anlaşmanın devlete zarar verdiği ve çevreye ciddi zararlar neden olduğu gerekçesiyle hükümeti protesto ediyorlar. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Protestolar nedeniyle Panama'nın turizm, ticaret ve ekonomi alanlarında milyonlarca dolar kaybettiği belirtiliyor.
9 Kasım 2023

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde görev yapan aile hekimlerinin maaşlarından ortalama 23 bin lira kesinti yaptı. Bu kesinti, aile hekimlerinin performanslarının deprem sonrası zor koşullar altında değerlendirilmesi sonucu gerçekleşti. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, bu durumu aile hekimlerinin cezalandırılması olarak değerlendiriyor ve sağlık hizmetlerinin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Deprem bölgesindeki sağlık merkezlerinin yıkılması ve malzeme eksikliği gibi sorunlar da aile hekimlerinin zorluklarını artırıyor.
21 Mart 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2023 raporunu yayınladı. Rapora göre, Mart ayında Türkiye'de 23 kadın cinayeti işlenmiş ve 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen kadınların bir kısmı kişisel kararlar almak istemesi gibi nedenlerle hayatını kaybetmişken, 12 kadının ölüm nedeni tespit edilememiştir. Platform, kadın cinayetlerinin ve şiddetin görünmez kılınmasının devam ettiğini ve siyasi partilerin kadın düşmanlığı içeren tutumlarının endişe verici olduğunu belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla hekimler ve sağlık çalışanları, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden meslektaşları ve diğer kurbanlar anısına sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, depremde yaşamını yitirenlerin isimleri taşındı ve sağlık kurumlarının depreme hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, depremdeki ölümlerin yapısal sorunlar ve yönetim hataları nedeniyle önlenebilir olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, İstanbul'daki sağlık kurumlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi çağrısında bulundu.
19 Mart 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kadıköy'de siren çalarak acil hasta nakli yapan bir ambulansın önünü kesen motosikletli iki kişinin arandığını açıkladı. Motosikletliler, ambulansın içinde hasta olduğuna inanmadıklarını belirterek hastayı görmek istediler. Ambulans şoförü bu anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti ve sağlık çalışanları hastayı göstermek zorunda kaldı. Fahrettin Koca, bu kişilerin peşinde olduklarını belirtti.
11 Haziran 2024

Lezita tavuk firması, işten çıkarılan grevci işçilerin yerine Hindistan'dan işçi getirerek hukuksuz bir şekilde grev kırma eyleminde bulunmuştur. Bu durum, küreselleşen dünya düzeninde kapitalistlerin emek maliyetlerini düşürme çabasının bir parçası olarak değerlendirilmekte ve işçi sınıfının uluslararası düzeyde yoksullaştırılmasına işaret etmektedir. Yazıda, bu tür eylemlerin işçi haklarına yönelik ciddi ihlaller olduğu ve devlet güçlerinin bu süreçte kapitalistlerin çıkarlarını korumak için kullanıldığı eleştirisi yapılmaktadır.
18 Nisan 2024

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Manisa'da, fabrikalara yemek dağıtımı yapan bir firmanın yemeklerinden zehirlendiğini belirten yaklaşık 350 kişi hastanelere başvurdu. Saruhanlı, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki fabrikalarda yemekten zehirlendiğini belirten işçiler, bulantı, kusma, yüksek ateş, üşüme ve halsizlik gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu. Valilikten yapılan açıklamada, hastaların hayati tehlikesinin bulunmadığı ve konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi.
21 Ekim 2023

Gaziantep'te 61 sağlık çalışanı, aynı yemek şirketinden gelen bir yemeği tükettikten sonra zehirlendi. Çalışanlar, Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yavuzeli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Gaziantep İl Sağlık Müdürü Beytullah Şahin, çalışanların sağlık kontrollerinin yapıldığını ve durumlarının iyi olduğunu belirtti. Tarım Müdürlüğü ve Halk Sağlığı ekipleri, yemeğin yapıldığı yerle ilgili numune alım işlemlerine başladı.
5 Temmuz 2024

İran'ın Gülistan ve Kohgiluye-Buyer Ahmed eyaletlerinde, çoğunlukla kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda yeni zehirlenme vakaları meydana geldi. Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 43, Gülistan'da ise çok sayıda öğrenci zehirlenme belirtileriyle hastanelere kaldırıldı. İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana benzer vakalar yaşanıyor ve yetkililer bu zehirlenmelerin kasıtlı olduğunu düşünüyor. İran lideri Ali Hamaney ve diğer yetkililer, faillerin bulunup en şiddetli cezayla yargılanmaları talimatını verdiler.
8 Mart 2023

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Hastanesi'nde görevli üç doktora, hasta yakınları tarafından saldırı düzenlendi. Kavgaya dönüşen olayda doktorlar dövüldü ve olay, hastane polisi ve güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle sona erdi. Saldırıya dair tespit edilen dört kişi polis tarafından gözaltına alındı ve 'kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
19 Eylül 2023

Britanya'da üç kız çocuğunun bıçakla öldürülmesinin ardından başlayan aşırı sağcı şiddet eylemlerine karşı birçok şehirde ırkçılık karşıtı barışçıl protestolar düzenleniyor. Saldırganın Britanyalı ve Müslüman olmadığı ortaya çıkmasına rağmen, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler ve aşırı sağcı söylemler şiddet olaylarını tetikledi. Aşırı sağcı gruplar birçok şehirde dükkanları yağmaladı, araçları ve binaları ateşe verdi. Buna karşılık, on binlerce ırkçılık karşıtı protestocu Londra, Bristol, Brighton ve Newcastle gibi şehirlerde barışçıl gösteriler düzenledi.
8 Ağustos 2024

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim