Zeynep Aktaş, borsada kısa vadeli ve uzun vadeli yatırım planlarının avantajlarını ve dezavantajlarını ele alıyor. Kısa vadeli planların hızlı kazanç fırsatları sunduğunu ancak yüksek risk ve sürekli piyasa takibi gerektirdiğini belirtiyor. Uzun vadeli planların ise düşük risk ve bileşik getiri sağladığını, ancak uzun bekleme süresi ve fırsatların kaçırılması gibi dezavantajları olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Çan2 Termik ve Smart Enerji hisselerinin performanslarını ve yatırımcılar için potansiyelini değerlendiriyor.
26 Haziran 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

Can Ataklı, kredi kartlarının hem Türkiye'de hem de gelişmiş ülkelerdeki kullanım alışkanlıklarını karşılaştırıyor. Gelişmiş ülkelerde insanlar gelirlerine uygun harcamalar yaparken, Türkiye'de birçok kişi günlük ihtiyaçlarını ve yaşamını sürdürebilmek için kredi kartına başvuruyor. Bu durum, milyonlarca kişinin ekonomik olarak güvende olmadığını ve borçlanarak yaşamak zorunda kaldığını gösteriyor. Ataklı, bu kısır döngünün sonuçlarını ve insanların borçlarını kapatmak için varlıklarını satma noktasına geldiklerini vurguluyor.
14 Şubat 2024

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu, 6 Temmuz'da yapacağı toplantıda üyelerinden gayrimenkul projeleri ve genel taşınmazlarla ilgili yetki isteyecek. Kulüp, Mart 2023'te Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ait Galatasaray Florya Metin Oktay tesislerindeki araziyi 1 milyar 171 milyon 800 bin liraya satın almıştı. 29 Haziran'da yapılacak genel kurulda çoğunluk sağlanamazsa, 6 Temmuz'da kurul çoğunluğa bakılmadan gerçekleştirilecek. Yönetim, faaliyetlerin yürütülmesi ve ilgili hukuki işlemler için 31 Mayıs 2026'ya kadar yetki talep edecek.
11 Haziran 2024

Türkiye, kripto paraya olan talep konusunda Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Murat Muratoğlu, bu ilginin sebebinin Türkiye'nin ekonomik durumu olduğunu belirtiyor. İnsanlar, emeğin ve çalışmanın karşılığının düşük olduğu bir coğrafyada, kripto paralarla şanslarını denemeye çalışıyorlar. Çalışarak kazanılan paranın biriktirilse bile hayal kurmaya yetmediği bir ortamda, kripto paralar bir çıkış yolu olarak görülüyor.
18 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz'ın yazısında, Türkiye'nin siyasi haklar, sivil özgürlükler ve yolsuzluk algısı açısından dünya genelinde olumsuz bir imaja sahip olduğu belirtiliyor. Ülkenin yatırım yapılabilirlik statüsünün düşük olduğu, yabancı ve yerli sermayenin çekildiği, dış borç risklerinin yüksek olduğu ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin arttığı vurgulanıyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik büyümesini ve uluslararası itibarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
27 Şubat 2024

Türkiye'de 2025'te devreye girecek olan depozito iade sistemi, ambalaj başına 25 kuruşluk bir bedel belirledi. Ancak Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, bu miktarın yetersiz olduğunu ve sistemin ölü doğmasına neden olacağını belirtti. Gündoğdu, mevcut plastik şişelerin yeniden doldurulmaya uygun olmadığını ve geri dönüşüm oranlarının düşük olduğunu vurguladı. Ayrıca, sanayicilerin baskısıyla depozito ücretinin düşük tutulduğunu ve bu durumun çevreye olan plastik salınımını azaltmayacağını ifade etti.
30 Haziran 2024

Getir, salgın döneminde hızlı büyüme gösterdi ancak sonrasında finansal sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan çekildikten sonra Almanya ve İngiltere pazarlarından da çıkmak zorunda kaldı. Bloomberg'in raporlarına göre, Getir'in Avrupalı yöneticileri arasında strateji anlaşmazlıkları yaşandı ve şirketin nakit yakma oranı ayda yaklaşık 50 milyon dolara ulaştı. Bu durum, yatırımcılarla çekişmelere yol açtı ve şirketin küçülmesine neden oldu.
5 Haziran 2024

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin tersine beyin göçüne hazır olmadığını belirtiyor. Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık döneminde başlatılan projede, yurt dışında yaşayan seçkin beyinlerin Türkiye'ye davet edildiğini ancak gelenlerin pişman olduğunu ifade ediyor. Oğuz, Türkiye'nin nitelikli beyinleri istihdam edecek kültürü oluşturmadığını ve liyakat yerine sadakatin öncelendiğini vurguluyor.
29 Mayıs 2024

Harris Düşünce Liderliği ve Gelecek Uygulaması tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalı kiracıların çoğu gelecekte ev sahibi olma umudunu kaybetmiş durumda. Yüzde 61'i asla ev sahibi olamayacağını düşünüyor. ABD konut piyasasının son 10 yılda giderek zorlaştığı ve pandemi döneminde yaşanan sarsıntılarla birlikte, 2022'de enflasyonun artması ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonucu konut satışlarının düşmesi, ev sahipliğini daha da zor bir hale getirdi. Konut fiyatlarındaki artış, ekonomik eşitsizliği derinleştirerek kiracılar ile ev sahipleri arasındaki makası açtı.
16 Mart 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim