Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Pop müzik şarkıcısı Aleyna Tilki, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, müzik ve eğlence sektöründe kendisini engelleyen ve tacize uğradığı mekanlarda sahne almasını dayatan kişiler olduğunu belirtti. Tilki, bu durumun sanatçılar tarafından da desteklendiğini ve seyircilerinin bu sorunu çözebileceğini ifade etti. Ayrıca, seyircilerinin yılbaşı konseri beklediğini ve şarkı söylemeyi özlediğini dile getirdi.
8 Aralık 2023

PEN Yazarlar Derneği, kadın sorunlarına dikkat çeken çalışmaları nedeniyle bu yılki 'PEN Duygu Asena Ödülü'nü Gülseren Onanç, Pınar Selek ve Haluk Levent'e verdi. Gülseren Onanç, kadın hakları konusunda farkındalık yaratan çalışmaları; Pınar Selek, haksız yere yargılandığı ve beraat ettiği davalara rağmen toplumsal cinsiyet çalışmalarına devam etmesi; Haluk Levent ise Ahbap Platformu aracılığıyla gösterdiği dayanışma çabaları nedeniyle ödüle layık görüldü.
20 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Show TV'de yayımlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisinde yer alan bir sahnede kadına karşı şiddetin teşvik edildiği iddiası üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı. Dizinin son bölümünde, ailesi tarafından istenmeyen bir erkekle zorla evlendirilen Nursema karakterinin, evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atılması izleyicilerin tepkisine neden oldu. RTÜK Başkanı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, dizide kadına karşı şiddet ve kadınlara baskıyı teşvik eden yayınlara ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.
12 Mart 2023

HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis'te bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin alkol, fuhuş ve madde bağımlılığı olduğunu iddia etti. Ramanlı, toplum ve devletin bu sebepleri görmezden geldiğini savundu ve kadına yönelik şiddetin erkek egemen anlayışla ilişkilendirilmesine rağmen, bu anlayışın olmadığı Avrupa'da da şiddetin devam ettiğini belirtti. Ramanlı'ya göre, bu tür kötü alışkanlıklarla mücadele edilmedikçe kadına yönelik şiddetin durdurulması mümkün değil.
6 Aralık 2023

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, seçimler sonrası göreve başlayacak olan yeni iktidardan 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı' kurulmasını, kadın sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine aktif katılımını ve seçim listelerinde kadınların eşit temsilini sağlayacak fermuar sisteminin uygulanmasını talep etti. Akademisyen ve yazar Serpil Sancar, kadınların siyasette eşit ve aktif aktörler olması gerektiğini ve cinsiyet eşitliğini sağlayacak yöntemlerin siyasi partiler ve seçim yasalarına eklenmesi gerektiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Türkiye ve Avrupa'nın tek kadın temalı tiyatro festivali olan 'Kadın Oyunları Festivali', bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Şubat ayında Ankara'da başlayacak olan festival, Mart ayında Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık'ta devam edecek. Festival, sanat etkinliği olmanın yanı sıra bir sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Festival direktörü Hasan Aldemir, festivalin uluslararası boyutta tanınmaya başladığını ve kadın sorunlarını gündemde tutmayı amaçladığını belirtiyor.
22 Ocak 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

İstanbul Modern, 'Hep Buradayız' adlı yeni sergiyle Türkiye'den 11 kadın sanatçının eserlerini sergiliyor. 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu'nun desteklediği bu sergi, beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temaları içeren çalışmaları içeriyor. Resim, heykel, desen ve video gibi farklı ifade araçları kullanılarak üretilen eserler, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşcıyan, İnci Eviner ve diğer sanatçıların farklı dönemlerdeki işlerini kapsıyor. Sergi, aynı zamanda İstanbul Modern'in koleksiyon sergisinde de yer alıyor.
17 Temmuz 2023

Gezi Parkı protestoları nedeniyle 18 yıl hapse mahkum edilen gazeteci ve sinemacı Çiğdem Mater, hapishanedeki kadınların zorluklarına dair bir yazı kaleme aldı. Yazısında, regl olduğunda 'ped' yerine 'tampon' kullanmak istediğini ancak cezaevine gelen erkek kadın doğum doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini belirtti. Gazeteci Rebekka Endler, Twitter hesabından Mater'in yazısını paylaşarak dayanışma mesajı verdi ve Mater'in siyasi ve sanatsal çalışmaları nedeniyle hapsedildiğini ifade etti.
27 Haziran 2023

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

Kansere karşı verdiği mücadeleyle tanınan Neslican Tay'ın yaşam öyküsünü konu alan 'Demir Kadın: Neslican' filminin fragmanı yayınlandı. Film, 27 Ocak'ta sinemalarda gösterime girecek. Filmin senaryosunu Nalan Merter Savaş yazarken, yönetmen koltuğunda Özgür Bakar oturuyor. Başrolde Naz Çağla Irmak'ın yer aldığı filmde, birçok tanınmış oyuncu da rol alıyor.
3 Ocak 2023

İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışırken 'genel ahlakı bozduğu' iddiasıyla doktorluktan men edilen trans kadın Larin Kayataş, göreve iade edildi. Kayataş, Twitter'dan paylaştığı karara göre mahkeme, meslekten men edilmesinin hukuka aykırı olduğuna ve görevine iade edilmesine hükmetti. Kayataş, 2021'de hastanede görev yaparken sistematik mobbing, baskı ve ayrımcılıkla karşılaştığını açıklamıştı.
21 Temmuz 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu, Twitter üzerinden kadınlara ve annelere yönelik bir mesaj yayınladı. Mesajında, kadınların ve çocukların geleceği için birlik olmaya ve seçimlerde kendi kararlarını vermeye çağırdı. Kendi hakları ve çocuklarını korumak adına farklı din, köken ve yaşam biçimlerine sahip kadınların bir araya gelmesinin önemini vurguladı.
16 Mayıs 2023

Şarkıcı Melike Şahin, Elle Style Awards Ödülleri'nde 'Yılın Stil Sahibi Müzisyeni' ödülünü alırken yaptığı konuşmada, cinsel yönelim ve kişisel tercihler nedeniyle yargılanmanın sona ereceğine inandığını belirtti. Toplumda dayanışma ve mutluluğun önemini vurgulayan Şahin, ödülünü hak ettikleri 'dik gülüşlere' ve ödedikleri bedellere adadığını ifade etti. Ayrıca, toplumsal baskılara karşı birlikte mücadele edeceklerine olan inancını dile getirdi.
14 Haziran 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisinin yeni bölümü, RTÜK tarafından verilen beş kez yayın durdurma cezası nedeniyle yayınlanmadı. RTÜK kararıyla yerine 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. Kadına şiddet sahnesi gerekçe gösterilerek verilen yayın durdurma cezasına karşı tepkiler devam ediyor. Ay Yapım'ın Yargı dizisinin ekibi, sansüre karşı çıkarak ve beş hafta ücret alamayacak olan çalışma arkadaşlarına destek vererek RTÜK'ün kararını protesto etti.
16 Nisan 2023
İşaretlediklerim