ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde toplamda 2 milyar dolardan fazla değere sahip yaklaşık 12 milyon Amazon hissesini sattı. Bu satış, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bildirildi. Bezos, 124 milyar dolarlık servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını daha önce açıklamıştı.
12 Şubat 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç ettiğini duyurdu. Yumaklı, 2024-2028 döneminde suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilerek verimliliğin artırılacağını belirtti. Bu ihracatın, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırdığı ifade edildi. Ayrıca, sperma ihracatının ekonomik büyümeye katkıda bulunarak Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağladığı vurgulandı.
28 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 1,06 artışla 7.853,36 puana yükseldi. Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım hissesi yüzde 15,71 ile en çok prim yapan hisse oldu. Altının gram satış fiyatı yüzde 2,46 artışla bin 830 lira, Cumhuriyet altını yüzde 2,50 artışla 12 bin 300 lira oldu. Dolar yüzde 0,46 değer kazanarak 28,6980 lira, avro yüzde 2,15 artışla 31,1840 lira ve İngiliz sterlini yüzde 2,26 artışla 35,7340 lira oldu.
18 Kasım 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl işletme hakkının verilmesiyle özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 505 milyon dolarla işadamı Vahit Karaarslan verdi. İhaleye birçok şirket ve holding katıldı, ancak 27 tur süren açık artırmada en yüksek teklifi Karaarslan sundu. İhalenin başlangıç fiyatı 410 milyon dolar olarak belirlenmişti ve açık artırma aralığı 1 milyon dolardı. Karaarslan aynı zamanda Karaarslan İnşaat Şirketi’nin de sahibi.
16 Temmuz 2024

Geçen sene Asya'nın en zengin insanı olan Gautam Adani'nin serveti, şirketlerine yönelik borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle büyük bir değer kaybına uğradı. Bloomberg ve Reuters'ın haberlerine göre, bu iddialar Adani Grubu'nun şirket değerlerinin kısa sürede düşmesine yol açtı. Adani Grubu iddiaları reddetse de, altı günde servetinde 118 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
3 Şubat 2023

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

ABD'nin popüler piyango oyunu Powerball'da bir talihli, 1,7 milyar dolarlık büyük ödülü kazandı. Kazanan kişi, yıllık tahmini 1,765 milyar dolar ile 774,1 milyon dolarlık toplu ödeme arasında seçim yapacak. Bu, ABD tarihindeki en büyük ikinci piyango ödülüdür. Geçen yıl bir talihli 2 milyar dolar kazanmıştı.
12 Ekim 2023

Microsoft, yapay zeka girişimi OpenAI'ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapmak için görüşmeler yürütüyor. Bu yatırım, OpenAI'nin değerini 29 milyar dolara çıkarabilir. Yatırım tamamlandığında Microsoft'un OpenAI'de yüzde 49 hisseye sahip olması bekleniyor. Microsoft, daha önce 2019 yılında OpenAI'ye bir milyar dolar yatırım yapmış ve şimdi Bing arama motorunu ChatGPT ile güçlendirmeyi planlıyor.
10 Ocak 2023

Hindistanlı iş insanı Gautam Adani, şirketlerinin borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle dört günde 84 milyar dolar servet kaybına uğradı. Bu durum, Adani'nin Asya'nın en zengin kişisi unvanını kaybetmesine ve Forbes sıralamasında yedinci sıraya gerilemesine neden oldu. Bloomberg ve Reuters'ın raporlarına göre, Adani'nin şirket değerlerindeki düşüş devam ediyor ve bu durum onun dünya genelindeki zenginler sıralamasında da gerilemesine sebep oluyor.
1 Şubat 2023

Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Mubadala, Getir'in nihai kontrolünü devralmak için Türkiye Rekabet Kurumu'na başvurdu. Bir zamanlar 12 milyar dolar değer biçilen Getir, Britanya pazarından çekilmiş ve yeniden yapılandırma sürecine girmişti. Getir'in kurucusu Nazım Salur'un şirketin diğer varlıklarını yönetmesi beklenirken, Türkiye'deki operasyonlarda çoğunluk hissesinin Mubadala'ya ait olacağı iddia ediliyor. Bu hamle, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
6 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik kapsamında, bu araziler tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla sezonluk kiraya verilecek. Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlüklerinde arazi tespit komisyonları oluşturulacak. Kiralama sürecinde yerel ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına öncelik verilecek.
22 Ağustos 2024

Dünyadaki servetin yüzde 47,5’i, yani 213 trilyon dolar, yetişkin nüfusun sadece yüzde 1,5’inin elinde bulunuyor. En fazla milyonerin yaşadığı ülke ABD iken, Çin, Britanya, Fransa ve Japonya onu takip ediyor. Türkiye’de dolar milyoneri sayısının 2028’e kadar yüzde 43 artarak 87 bin 77’ye ulaşması bekleniyor. Küresel servet geçen sene dolar bazında yüzde 4,2 arttı ve serveti 1 milyon doları aşan yetişkinlerin oranı 2000 yılından bu yana üç katına çıktı.
29 Temmuz 2024

Bu hafta yatırım araçlarından altın, borsa ve dolar kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,61 kazançla 7.706,41 puandan tamamladı. Altın ve doların satış fiyatları da yükseldi. BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında en çok yükselen yüzde 26,29 ile Mia Teknoloji oldu.
28 Ekim 2023

Getir, Abu Dabi Devlet Yatırım Fonu Mubadala'dan yaklaşık 250 milyon dolar sermaye desteği alarak ikiye bölünecek. Şirketin Britanya pazarından çekilmesinin ardından, Türkiye'deki gıda ve market dağıtım operasyonlarından sorumlu olacak yeni bir şirket kurulacak ve bu şirketin çoğunluk hissesi Mubadala'ya ait olacak. Getir'in kurucusu Nazım Salur, yeni yapıda aktif rol almayacak ve diğer varlıkları yönetecek. Bu yeniden yapılandırma, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
24 Haziran 2024

AKP'li Başakşehir Belediyesi, 2011'den bu yana düzenlediği bitki ve peyzaj malzemeleri ihalelerini Savaş Bayraktar'a veriyor. Bayraktar, 2011-2014 arasında şahsi adıyla, 2016'dan itibaren ise 'Durusu Fidancılık Peyzaj İnşaat ve Dış Ticaret Limited Şirketi' adı altında ihaleleri kazanmış. Rakip tekliflerin çoğu zaman geçersiz sayılmasıyla Bayraktar'ın ihaleleri kazanmasının sağlandığı iddia ediliyor. 2023 yılında da geleneğin bozulmadığı ve Bayraktar'ın 43 milyon 241 lira teklifle ihaleyi aldığı belirtiliyor.
14 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,48 değer kazanarak günü 8.039,18 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,67 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,49’la taş, toprak, en çok gerileyense yüzde 2,55’le menkul kıymet, yatırım ortaklığı oldu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini sabit bırakmasına karşın bir faiz artışına daha gidebileceğinin sinyalini verdiği belirtildi.
22 Eylül 2023

Bir milyarder iş insanı, Karayipler'deki özel adasında yaşayacak ve çalışacak bir çift arıyor. İş ilanında çiftten, Britanya'nın Karayipler'deki Virjin Adaları'ndan birine bakması ve adanın bir inşaat alanından lüks bir cennete dönüşmesinin reklamını yapması bekleniyor. Adayların lüks otelcilik konusunda deneyimli olması ve bir TikTok videosu göndermesi gerekiyor. Seçilen çift, sosyal medyada milyarder iş insanının adasında yaşamaya ilişkin deneyimlerini paylaşacak.
3 Kasım 2023

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim