MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre halkın en çok beğendiği ilk üç siyasetçi sırasıyla Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Hakan Fidan yüzde 45,8, Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ve Selçuk Bayraktar yüzde 43,7 beğeni oranına sahip oldu. Muhalefetten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 40,1 ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yüzde 39,1 beğeni oranıyla takip etti.
10 Ekim 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Prof. Evren Balta'nın paylaştığı ve kendisini diğer liderlere göre daha olumlu bir ışıkta gösteren 'pozitif oy' anketini beğendi. Anket, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yüksek oranda 'negatif' oy aldığını, buna karşın Yavaş'ın en düşük 'negatif' oy oranına sahip olduğunu gösteriyor. Bu beğeni, CHP içindeki adaylık tartışmaları devam ederken gerçekleşti.
11 Haziran 2023

Box Office Türkiye, Türkiye'deki sinema salonlarını salon ve koltuk sayısına göre sıraladı. İstanbul Başakşehir'deki 'Cinetech Mall of Istanbul' 16 salon ve 2 bin 918 koltuk kapasitesiyle ilk sırada yer alıyor. İstanbul, Ankara ve İzmit'te 12 ve üzeri salon bulunduran diğer sinemalar da listeye dahil edildi. Ayrıca, salon sayısı 12'nin altında olmasına rağmen 2 bin koltuk kapasitesini aşan sinemalar ve bölgesel olarak en fazla koltuk kapasitesine sahip sinemalar da belirtildi.
3 Aralık 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler EGEEN, KONYA, YEOTK, BRSAN, KONTR, SMRTG ve BUCIM oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise IHAAS, SUNTK, YKSLN ve OZKGY olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş eğilimini sürdürüyor.
11 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki seçmenlerin %66,3'ü TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri yerine ENAG'ın açıkladığı verilere güveniyor. TÜİK'in Aralık ayı için açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, ENAG bu oranı %137,55 olarak açıkladı. Hükümet ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun düşüşünü 'amansız mücadele' sonucu olarak nitelendirirken, bağımsız akademisyen ve araştırmacıların oluşturduğu ENAG'ın verileri daha yüksek bir enflasyon oranı gösteriyor.
3 Ocak 2023

Pınar Öğünç, Türkiye'de iş kazaları, Covid-19 ölümleri, askeri operasyonlar ve kadın cinayetleri gibi konularda gerçek verilerin eksik veya manipüle edildiğini vurguluyor. TÜİK'in işsizlik verilerinin güvenilir olmadığını ve DİSK Araştırma Grubu'nun daha yüksek işsizlik oranları açıkladığını belirtiyor. Ayrıca, çalışanların büyük bir kısmının asgari ücret seviyesinde kazandığını ve enflasyon karşısında zorlandığını ifade ediyor. Öğünç, bu durumun halkın büyük bir kısmının ekonomik sıkıntılar yaşamasına rağmen her şeyin iyi gittiğine inandırılmaya çalışıldığını eleştiriyor.
13 Temmuz 2024

MetroPOLL Araştırma'nın 28 ilde 1691 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki 10 kişiden dördü yurt dışında yaşamak istiyor. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların %39.1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediklerini belirtirken, %56.4'ü bu fikre karşı çıktı ve %4.5'i kararsız kaldı. Yurt dışında yaşamak isteyenler arasında Yeşil Sol Partililer ilk sırada yer alırken, onları İYİ Partililer ve Zafer Partililer takip etti.
29 Ekim 2023

14 Mayıs genel seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre ikinci tura kaldığı belirtildi. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,47 oy aldığı ifade edildi. Meclis dağılımında ise cumhur ittifakının 322, millet ittifakının 213, emek ve özgürlük ittifakının ise 65 vekil çıkaracağı öngörülüyor. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda seçimin ikinci turu için umutlu bir mesaj vererek, 'Umutsuzluk yok. Çok defa kazandık, yine kazanacağız' dedi.
15 Mayıs 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara'nın batısı ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde sağanak yağışların etkili olacağını duyurdu. Yağış beklenen iller arasında Ankara, Eskişehir, Çankırı, Bilecik, Kütahya, Sinop, Bolu, Karabük, Kastamonu ve Edirne bulunuyor. Vatandaşların olası sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olmaları istendi.
21 Ağustos 2024

2023 yılında Türkiye'deki hava kirliliği raporuna göre, Hatay en kirli hava kalitesine sahip il olarak kaydedildi. Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan analizde, İskenderun Merkez ilçesi Türkiye'nin en kirli havasına sahip bölgesi olarak belirlendi. Hava kirliliğinde fosil yakıtların yanı sıra, deprem sonucu yıkılan binalardan kaynaklanan asbest tehlikesi de önemli bir faktör olarak vurgulandı. Türk Tabipler Birliği ve uzmanlar asbest tehlikesine dikkat çekse de, yetkililerin bu konuda yeterli önlem almadığı belirtildi.
9 Şubat 2024

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından piyasaların olumlu seyrini sürdürdüğü gözlemleniyor. Bloomberg HT tarafından aktarılan bilgilere göre, dün en çok değer kazanan hisse senetleri arasında ISKUR, SELGD, SANEL, UFUK ve OZSUB gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybeden hisse senetleri ise SONME, CMENT, AYES, ISBTR ve SUMAS olarak sıralandı.
5 Aralık 2023

Esfender Korkmaz, MAK danışmanlık ve uluslararası araştırma şirketi Ipsos'un anket sonuçlarına dayanarak, Türkiye'deki halkın büyük bir çoğunluğunun sığınmacılardan rahatsız olduğunu belirtiyor. Ankete göre, halkın yüzde 83'ü sığınmacıların sosyal ve ekonomik sorunların temelinde olduğunu düşünüyor. Ayrıca, halkın yüzde 82'si sığınmacıların güvenlik sorunu yarattığını ifade ediyor. Türkiye'de halkın yüzde 70'i göçün arkasındaki nedenin ekonomik gerekçeler olduğunu ve sığınmacıları göndermek için yasal yolların yetersiz olduğunu düşünüyor.
24 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tv100 Özel programında seçimlerin huzurlu ve güvenli geçtiğini, olay sayısının 2018'e göre yüzde 20 azaldığını belirtti. Vatandaşların sistem değişikliği istemediğini ve parlamentarizmi reddettiğini ifade etti. Seçimlerin ikinci tura gitmesinin Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı. PKK'nın siyasete etkisini reddeden bir seçmen tercihinden bahsetti ve seçim sisteminin şeffaflığından övgüyle söz etti. Anket sapmalarını eleştirdi ve Suriyelilerin durumuna değinerek, güvenli bölgeye 240 bin konut yapılacağını ve 1 milyon Suriyelinin oraya geçeceğini söyledi.
17 Mayıs 2023

ECA International'ın danışmanlık hizmetleri raporuna göre, İstanbul hayat pahalılığının bir yılda en fazla arttığı şehir olarak belirlendi. Aralık 2021'den itibaren Türkiye'de enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. İstanbul, dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 95 basamak yükselerek 108'inci sıraya ulaştı. Avrupa ve dünya genelinde en pahalı şehirler listesi de raporda yer aldı.
7 Haziran 2023

Ekonomi profesörü Steve Hanke tarafından yayımlanan 2022 Dünya Sefalet Endeksi'ne göre Türkiye, 101,601 puanla dünyanın en sefil 10'uncu ülkesi oldu. Endekste birinci sırada 414,7 puanla Zimbabve yer alırken, en az sefalet yaşanan ülke 8,51 puanla İsviçre olarak belirlendi. Türkiye'deki sefaletin en büyük etkeni yüksek enflasyon olarak gösterildi. Hanke, ekonomik sefaletin yüksek enflasyon, yüksek borçlanma maliyetleri ve işsizlikten kaynaklandığını ve azaltmanın yolunun ekonomik büyümeden geçtiğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Ağrı Belediye Başkanlığı görevinden istifa ederek milletvekili adayı olan AKP'li Savcı Sayan, İzmir 1'inci bölge 6'ncı sıradan aday gösterildi. AKP'nin bu bölgede son seçimlerde dört milletvekili çıkardığı biliniyor. Sayan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla istifa ettiğini ve Meclis'te olması gerektiğini söylediğini ifade etti. Kendisine düşük bir sıradan adaylık verilmesi üzerine, 'Aslolan milletin gönlündeki listedir' diyerek moral bulduğunu belirtti.
11 Nisan 2023

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Ipsos araştırma şirketinin anketine göre, 31 ülke arasında Türkiye, 'Akıl sağlığı, fiziksel sağlıktan önemlidir' diyenlerde birinci oldu. Ankete katılan Türkiye'deki kişilerin %69'u akıl ve fiziksel sağlığın eşit derecede öneme sahip olduğunu belirtirken, %22'si akıl sağlığının daha önemli olduğunu ifade etti. Ancak, ankete katılanların sadece %35'i ülkedeki sağlık sisteminin her iki konuya eşit muamele yaptığını düşünüyor.
11 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 yaşam kalitesi modülüne göre, 15 yaş ve üstü kesimde canlı gösteri ve spor etkinliklerine katılmayanlar ve kültürel alanları gezmeyenlerin oranı yüzde 90'ın üstünde. Sinemaya gitmeyenlerin oranı ise yüzde 85,3. Ayrıca, son 12 ayda 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69'u hiç kitap okumadı. En çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9'la 15-24 yaş aralığı oldu.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim