Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıklaması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin içeriği hakkında bilgiler paylaşıldı. Paket, 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçların yapılandırılmasını, peşin ödemelerde faiz indirimlerini, 18 aydan fazla taksitlendirme seçeneklerini, belirli tutarın altındaki borçların silinmesini ve matrah artırımını içeriyor. Ayrıca, trafik ve idari para cezalarında da indirimler öngörülüyor. Paketin şubat ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasının yeni aşamasında yurt dışı görüşmeleri sonucu bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkaracak. Daha önce 418 milyar dolarlık kaynağın iktidara yakın sermaye gruplarına aktarıldığını belirten Kılıçdaroğlu, bu paranın geri alınacağını ve Türkiye ekonomisinin kalkınması için kullanılacağını ifade edecek. Yatırımların teknoloji, ham madde ve gıda sektörüne yönelik olması planlanıyor.
11 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

Hakan Kara, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) açlık endeksinin asgari ücret belirlemede referans alındığını belirterek, asgari ücretin yüzde 28 ile 29,3 arasında artışla 10 bin 880 lira veya 11 bin lira olabileceğini öngördü. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini söylemesi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiğini ifade etmesi gibi farklı görüşler de mevcut. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca harç tutarları yüzde 50 artırıldı. Bu zamlar, sosyal medyada geniş yankı buldu ve gazeteciler, ekonomistler, siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından eleştirildi. Paylaşımlarda iktidarın ekonomi politikaları sorgulandı ve zamların toplum üzerindeki etkileri dile getirildi.
7 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yurt dışından Türkiye'ye getireceğini iddia ettiği 300 milyar dolarlık fon için 'tefecilerin parası' ifadesini kullandı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na bu parayı getirmesi için meydan okudu ve Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yalan olarak nitelendirdi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun bu fonları esrar ve eroin kaçakçılarından alacağını öne sürerek eleştirilerini sürdürdü.
29 Nisan 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, 2023'ün ikinci yarısında geçerli olacak yeni asgari ücreti net 11 bin 402 lira olarak belirledi. Bu miktar, yüzde 34'lük bir artışı ifade ediyor ve geçen yılın ikinci yarısına göre yüzde 107'lik bir artışa denk geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretteki bu artışın enflasyonun hayli üzerinde olduğunu ve reel olarak yaklaşık yüzde 312'lik bir artış sağlandığını belirtti. Ayrıca, asgari ücret desteğinin de önümüzdeki altı ay boyunca ayda 500 lira olarak devam edeceği açıklandı.
20 Haziran 2023

Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini belirtmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu fikre karşı çıkarak Türk Lirası ile konuşulması gerektiğini ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Yılmaz, asgari ücret görüşmelerinin bayramdan önce sonuçlanmasını beklemediğini ve uzlaşma umduğunu belirtti. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ve bu düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Yurt içi yerleşiklerin yurt dışı portföy yatırımları 2023'ün ilk çeyreğinde 3,5 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu miktar 2006'nın son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52,3 ve önceki çeyreğe göre yüzde 26 artış gösteren bu yatırımların artmasında, Merkez Bankası'nın döviz çıkışını zorlaştırıcı politikaları ve TL'de değer kaybı endişesiyle döviz geliri elde etmek isteyen yurt içi yerleşiklerin etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca, döviz mevduatlarında azalmanın teşvik edilmesi ve kur korumalı mevduat dışında alternatiflerin kısıtlanması da hisse senedi ve tahvil yatırımlarına olan ilgiyi artırmış.
25 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın Ocak 2023 ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı 12,43 milyar dolar olarak kaydedildi ve resmi rezervler 9,34 milyar dolar azaldı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari işlemlerde fazla vermeyi hedeflemesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları bu hedefin gerçekleşmesini engelledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi politikası ve TL'nin dolar karşısında değer kaybı, ekonomik hedeflerin tutturulamamasına yol açtı.
13 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, yaptıkları çalışmalar ve ilgili kuruluşlarla görüşmeler sonucunda asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini belirtti. Uyar, bu öneriyi yüksek enflasyon ve artan yoksulluk sınırı karşısında emekçileri korumak amacıyla sunduklarını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısında henüz bir sonuç çıkmamışken, asgari ücretin TL cinsinden konuşulacağı kesinleşmişti. Şu anki asgari ücret miktarı 8 bin 506 TL'dir.
20 Haziran 2023

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışında oy kullanma işlemi devam ediyor. İlk turda 3,5 milyon kayıtlı yurt dışı seçmenden yaklaşık 1,8 milyonu oy kullanmış, bu oyların çoğunluğunu cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan almıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, 22 Mayıs itibarıyla yurt dışında ve gümrüklerde toplam 1 milyon 500 bin 26 seçmen oy kullanmıştır. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erecekken, gümrüklerde 28 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.
23 Mayıs 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu kapsamındaki gemi ve yatlardan alınan kayıt harcı ve yıllık harçlara muafiyet getirileceğini duyurdu. Meclis'e sunulacak kanun düzenlemesiyle, sicili tescil edilmiş gemiler ve turizm şirketi envanterlerinde kayıtlı ticari yatlar bu muafiyetten yararlanacak. Ayrıca, miras intikali devir işlemlerinden harçlar kaldırılacak ve elektrik gibi yeşil enerji ile çalışan gemilerden de kayıt harcı alınmayacak, yıllık harçlarda yüzde 50 indirim sağlanacak.
2 Temmuz 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere toplandı ancak herhangi bir ücret seviyesi konuşulmadı. Komisyonda işveren, işçi ve kamu temsilcileri yer aldı. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerini Atalay olmadan sürdürmüş ve yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak duyurmuştu.
13 Haziran 2023

Nisan ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 9 milyar 863 milyon dolara yükseldi. Ocak-Nisan döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 30,5 azalarak 30 milyar 243 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Nisan döneminde 64,9 iken, 2024'ün aynı döneminde 73,3'e yükseldi. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD ve Britanya olurken, en fazla ithalat yapılan ülkeler Çin, Rusya ve Almanya oldu.
30 Mayıs 2024

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

AKP, 1,8 milyon emeklinin en düşük maaşının 10 bin lira olması için başlattığı çalışmayı tamamladı ve bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin yarın TBMM’ye sunulacağını belirtti. Güler, emeklilik sistemine getireceği yük ve bütçe imkanlarının analiz edildiğini, birkaç alternatifin değerlendirildiğini söyledi. Seyyanen zam beklenmezken, en düşük emekli maaşında artış bekleniyor.
15 Temmuz 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen, ticari olmayan ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyalara uygulanan maktu vergi oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Aynı zamanda, değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaçlar için de bu oran geçerli olacak. Daha önce bu oran yüzde 18 olarak uygulanmaktaydı. Yeni vergi oranı, '4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da yapılan değişiklikle Resmi Gazete'de yayımlanarak 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
20 Nisan 2024
İşaretlediklerim