DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin tüzük kongresinde yaptığı konuşmada, 2024 yerel seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Bu karar, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 81 ilde aday çıkaracaklarını söylemesinin ardından geldi. Bu durum, iktidarın genel seçimleri kazanmasıyla bozulan millet ittifakının yerel seçimlerde devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizliği artırdı.
30 Eylül 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hayat pahalılığına dikkat çekerek emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasını önerdi. Bahçeli, emekliler için önerilen yüzde 25'lik maaş artışının yetersiz olduğunu belirtti ve gelir vergisi dilimleri ile kıdem tazminatı düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, maaş artışlarının satın alma gücünü artıracağını söyledi.
11 Temmuz 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir podcast programında Baykar'a devlet kaynaklarının yoğun şekilde aktarıldığı yönündeki sözlerinin çarpıtıldığını ifade etti. Babacan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, savunma sanayi dahil olmak üzere doğru projeleri destekleyeceklerini, yanlışları düzelteceklerini ve eksikleri tamamlayacaklarını belirtti. Eşitlik, hakkaniyet ve şeffaflığa vurgu yaparak, torpil, kayırma ve nepotizme geçit vermeyeceklerini ve Türkiye'nin sanayicilerine, mühendislerine ve bilim insanlarına eşit destek sağlayacaklarını söyledi.
18 Ocak 2023

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, bir iktidar değişikliği halinde ekonomi yönetimine talip olduğunu belirtti. Bloomberg'in analizine göre Yılmaz, Erdoğan sonrası ekonomide 'devrim' vadetti. Ancak Yılmaz'ın görüşleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kamucu söylemleriyle çelişiyor. Kılıçdaroğlu, kamu-özel işbirliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılmasını savunurken, Yılmaz devletin devamlılığını vurgulayarak bu tür anlaşmaların tanınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, CHP'nin AKP döneminde sermayeye aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar doların geri alınması konusundaki ısrarı, İYİ Parti'nin farklı bir tutum sergilediğine işaret ediyor.
24 Mart 2023

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, DEVA ve Gelecek Partisi'nin sığınmacılar ve kayyım konularındaki itirazları nedeniyle ikinci tur seçim kararını erteledi. Özdağ, Kılıçdaroğlu'na sunduğu mutabakat metninde sığınmacıların zorla geri gönderilmesini ve kayyım uygulamasının devamını talep ediyor. İttifak içindeki DEVA ve Gelecek Partisi ise bu şartların uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun olmasını savunuyor. Görüşmelerin olumlu devam ettiği ve Kılıçdaroğlu'nun Hatay'dan dönüşünün beklendiği belirtiliyor.
23 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, muhalefetin hata yapmaması durumunda Türkiye'deki seçimlerin yüzde 60'a 40 gibi sonuçlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seccadeye ayakkabısıyla basmasını eleştirenleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD büyükelçisinin Kılıçdaroğlu ziyaretine gösterdiği tepkiyi değerlendirdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın bu tepkisinin Türkiye'nin 20 yılda geriye gittiğini gösterdiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin muhtemel içeriğini paylaştı. Paketin 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacağı, anaparada indirim yapılmayacağı ve yapılandırma için çeşitli taksit seçenekleri sunulacağı belirtildi. Ayrıca, peşin ödemelerde faiz indirimi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının silinmesi gibi kolaylıklar öngörülüyor. Paketin kapsamına giren borçlar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, SGK, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve diğer birliklere olan borçlar yer alacak.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 11 gün önce yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için hazırladığı eylem planının, AKP tarafından kopyalandığını öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da benzer bir planı paylaştığını belirten Babacan, AKP'nin planını 'yarım yamalak kopya' olarak nitelendirdi ve vatandaşları 'taklitlerden sakınmaları' konusunda uyardı.
30 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2022 vergilendirme dönemi için Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden mükelleflerin listesini yayınladı. Listede ilk sırada, 564 milyon 124 bin 318 lira vergi ödeyen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar yer aldı. İlk on mükellef arasında bazı isimlerin açıklanmasını istemediği belirtildi. Kurumlar vergisi rekortmenleri arasında ise Türkiye Garanti Bankası ikinci sırada yer alırken, birinci ve üçüncü sıradaki kurumların isimleri açıklanmadı.
3 Ocak 2024

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, kur korumalı mevduat uygulamasının (KKM) Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ve bir servet transferi olduğunu belirtti. KKM, Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılmış ve vade sonunda faiz ya da kur farkı ödenen bir sistemdir. Yılmaz, KKM'nin ekonomiyi 'yutacak' bir canavara dönüştüğünü ve bu uygulamanın Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca, KKM hesaplarında toplanan paranın miktarının 2,346 trilyon TL'yi bulduğu bilgisi paylaşıldı.
20 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıklaması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin içeriği hakkında bilgiler paylaşıldı. Paket, 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçların yapılandırılmasını, peşin ödemelerde faiz indirimlerini, 18 aydan fazla taksitlendirme seçeneklerini, belirli tutarın altındaki borçların silinmesini ve matrah artırımını içeriyor. Ayrıca, trafik ve idari para cezalarında da indirimler öngörülüyor. Paketin şubat ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler getirmesine Türkiye'nin misilleme olarak ABD ürünlerine ek vergi uygulamasını uygun bulmadı. DTÖ, Türkiye'nin uyguladığı ek vergilerin örgüt politikalarıyla uyumsuz olduğuna ve kaldırılması gerektiğine karar verdi. Bu karar, ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yüksek vergiler getirmesi ve Türkiye'nin buna misilleme yapması sonucu ortaya çıkan ticaret anlaşmazlığı bağlamında geldi.
20 Aralık 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla temizlik ve hijyen ürünlerinin KDV oranları %8'den %20'ye yükseltildi. Ankara Tabip Odası (ATO), bu zammın sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve erişimi azaltabileceğini belirterek, kararın geri alınmasını talep etti. ATO, hijyenin hastalıkların önlenmesindeki rolüne dikkat çekti ve vergi politikalarında yoksul sınıfların gözetilmesini istedi.
11 Temmuz 2023
İşaretlediklerim