Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), Erzurum'u 2025 Turizm Başkenti ilan etti. Bu kapsamda, Erzurum'da halkın turizmin önemi konusunda bilinçlendirilmesi ve sürecin bir parçası haline getirilmesi hedefleniyor. EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinatörü Muharrem Çığlık, sürdürülebilir turizm uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı. Erzurum'un turizm başkenti olması, ekonomik kalkınmanın yanı sıra bölgenin kültürel zenginliklerinin tanıtılmasına da katkı sağlayacak.
20 Eylül 2024

6 Şubat depremlerinde hasar gören Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki caminin minaresine bu yıl da leylek yuva yaptı. Bu nedenle minarenin onarımı bir kez daha ertelendi. İmam Ömer Güneş, leyleğin yuvayı şiddetli rüzgardan sonra tekrar aynı yere yaptığını belirtti. Leylek göç ettikten sonra minare tadilatının devam edeceği açıklandı.
24 Mayıs 2024

İstanbul'da bulunan Kariye Cami, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında camiye çevrildi ve şimdi ibadete açılıyor. Yapı, tarih boyunca kilise olarak kullanılmış ve II. Beyazıt döneminde camiye dönüştürülmüştü. 1948'de müze olarak ziyarete açılan Kariye, uzun süren restorasyonlar sonucu mozaik ve fresklerin korunması sağlanmıştı. Caminin içindeki freskler, ibadet için otomatik perdeleme sistemi ile kapatılacak.
6 Mayıs 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aile kavramını yıkmaya yönelik küresel akımlarla mücadele etmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte bir strateji belgesi hazırlayacak. 2024-2028 yıllarını kapsayan 'Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı' beş stratejik amaç, 15 stratejik hedef ve 100 faaliyetten oluşuyor. Bu plan kapsamında aileyi tehdit eden zararlı akımlar ve alışkanlıklarla mücadele edilecek, gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler düzenlenecek ve aile içi şiddetle ilgili analiz çalışmaları yapılacak.
7 Haziran 2024

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 1920-1948 yıllarına ait 17 istihbarat belgesini internet sitesinde yayınladı. Belgeler arasında Adana ve Mersin'deki yabancı konsolosluk çalışanları hakkında bilgiler ve İzmir'deki Fransa Konsolosu'nun askeri raporunun deşifre edilmesi gibi konular yer alıyor. Ayrıca, Mustafa Sagir'in casusluk faaliyetleri ve Halide Edip Adıvar'ın takip edilmemesi kararı gibi detaylar da belgelerde bulunuyor. Bu belgeler, MİT'in resmi internet sitesinde 'özel koleksiyon' bölümünde erişime açıldı.
31 Ekim 2024

Almanya'nın Köln kentinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne bağlı Köln Merkez Camisi'nde iki yıllık test sürecinin ardından ezan okunmasına süresiz olarak izin verildi. Belediye, test aşamasının başarıyla tamamlandığını ve belirli koşullar altında ezan okunmasının önünde bir engel olmadığını duyurdu. Bu karar, DİTİB'in AKP ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile olan bağları nedeniyle eleştirilere neden olmuştu. Ezan, cuma günleri belirli saatlerde ve ses düzeyi 60 desibeli geçmeyecek şekilde okunabilecek.
20 Kasım 2024

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'gece müzeciliği' uygulaması kapsamında yenilenen LED aydınlatma sistemi ile ziyaretçilere gün batımından sonra da hizmet vermeye başladı. Bu uygulama, özellikle yaz aylarında gündüz sıcaklarından kaçınan turistlerin akşam saatlerinde tarihi ve kültürel ziyaretler yapabilmesini amaçlıyor. Celsus Kütüphanesi gibi önemli yapılar, geceleyin zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ziyaretler, mevcut giriş ücretleriyle gece yarısına kadar devam edebiliyor.
2 Mayıs 2024

Türkiye Otizm Meclisi, otizmli çocukları olan aileler için yeni eğitim öğretim yılında izlemeleri gereken adımları içeren bir yol haritası yayımladı. Açıklamada, ailelerin hak ihlalleri karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiği ve resmi başvuruların yazılı olarak yapılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, ailelerin yaşadıkları şehirlerdeki otizm dernekleriyle iletişime geçmeleri ve başvurularına yanıt alamadıklarında meclis sekreteryasına başvurmaları gerektiği belirtildi. Meclis, otizmli çocukların ve ailelerinin hak mücadelesini desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
5 Eylül 2024

Irak Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yer alan ve çoğunluğu Ezidilerden oluşan 23 kampın 30 Temmuz'a kadar kapatılmasına karar verdi. Kamplarda kalan yaklaşık 155 bin kişi, 2014'te IŞİD teröründen kaçan yerinden edilmiş insanlardan oluşuyor. Göç ve Yerinden Edilme Bakanlığı, her aileye yeniden yerleşim masrafları için 4 milyon Irak dinarı vereceğini duyurdu. Ancak kampta yaşayanlar, verilen paranın yetersiz olduğunu ve evlerine dönmenin güvenli olmadığını belirtiyor.
21 Haziran 2024

Zeugma Mozaik Müzesi, 2024 yılının ilk dokuz ayında 355 bin ziyaretçi ağırlayarak rekor kırmaya yaklaşıyor. Müze, özellikle 'Çingene kızı' mozaiği ve diğer önemli eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, yıl sonunda 500 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Müze, Türkiye'de turizmin yükselişte olduğu bir dönemde, Gaziantep'te bu artışın etkilerini gözlemliyor.
22 Ekim 2024

Avrupa'nın vize zorlukları nedeniyle Türk turistler Mısır'a yönelmeye başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Mısır Turizm Otoritesi ve Mısır Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Mısır'ın Türk turistlere vize kolaylığı sağladığı belirtildi. Mısır Ankara Büyükelçisi Amr el-Hamami, Türk turist sayısının 2023'te 2022'ye göre üç kat arttığını ve bu yıl 250 bin Türk turist hedeflediklerini açıkladı.
15 Mayıs 2024

İzmir'in Bergama ilçesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının etkisiyle bu yılın ilk beş ayında geçen seneye göre daha fazla turist çekti. 2022'de 367 bin turistin ziyaret ettiği Bergama, 2023'te 433 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Bu yılın ilk beş ayında ise 185 bin turist Bergama'yı gezdi. Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, gece müzeciliği uygulamasıyla ziyaret saatlerinin uzatılabileceğini belirtti.
16 Haziran 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin zengin kültürel mirasından 'Antep İşi Nakışı', 'Geleneksel Keçe Yapımı' ve 'Yoğurt Yapımının Geleneksel Yöntemleri ve İlgili Sosyal Uygulamalar'ı UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne eklenmesi için başvuruda bulundu. Bu dosyalar, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2025 yılında değerlendirilecek. Her bir mirasın kendine özgü üretim teknikleri ve sosyal pratikleri, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğini ve zenginliğini uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.
18 Nisan 2024

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık bir kilise kalıntısında denizyıldızı fosili bulundu. Kazılar, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılmış olup, 15'i uzman 40 kişinin katılımıyla devam ediyor. Bu yılki kazılarda ayrıca dokuz mezar, amforaya ait parçalar ve çeşitli eserler de bulundu. Buluntular, incelenmek üzere müzenin kazı evinde muhafaza altına alındı.
7 Temmuz 2024

Gaziantep'teki Dülük Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 1600 yıllık mozaiklerin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmalarında, kilisedeki mozaiklerin sağlamlaştırılması ve restorasyonu gerçekleştirildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Blömer, kilisenin dördüncü yüzyılda kurulduğunu ve mozaiklerin geometrik motiflerle süslendiğini belirtti. Blömer, antik kentin turizme kazandırılabilecek önemli bir nokta olduğunu vurguladı.
8 Eylül 2024
İşaretlediklerim