Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın HDP ve kendisine düşmanlık göstermesinin sebeplerini, çözüm süreci anekdotlarıyla açıkladı. Demirtaş, Erdoğan'ın gerçek katillerle sorunu olmadığını, ancak 'Kürt Selo'ya düşmanca davrandığını belirtti. İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan için yapılan düzenlemeleri ve çözüm sürecinin Erdoğan tarafından bitirilmesini anlattı. Erdoğan'ın çözüm sürecini seçim kazanmak ve 'başkan' olmak için kullandığını, bu amacına ulaşamayınca süreci bitirdiğini iddia etti. Demirtaş, Erdoğan'ın kendisine düşmanlık göstermesinin sebebinin, saray ve saltanat oyunlarını bozduğu için olduğunu ve halkın barışı sağlayacağını ifade etti.
1 Mayıs 2023

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Millet İttifakı'nın yeniden birleşmesini ABD'nin müdahalesine bağladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masayı terk etmesi ve sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle aşıldı. Perinçek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Ankara'da bir gizli karargâhın ve yabancı operasyon şeflerinin sürece müdahale ettiğini ve Akşener'in ABD'nin dayatmasıyla masaya döndüğünü iddia etti. Ayrıca İYİ Parti içinde hayal kırıklığı ve istifa dalgasının başladığını belirtti.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'masadaki arkadaşları tarafından sazan sarmalına alındığını' ifade etti. Erdoğan, CHP'nin genel seçimde oylarını artıramadığını ve ittifak içindeki diğer partilerin CHP listesinden milletvekili çıkardığını belirterek, bunun Türk siyasi tarihinde büyük bir 'yankesicilik' ve 'hortumlanma' olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin vizyoner ve projeci bir muhalefete sahip olmamasını en büyük problem olarak nitelendirdi.
17 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, muhalefetin hata yapmaması durumunda Türkiye'deki seçimlerin yüzde 60'a 40 gibi sonuçlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seccadeye ayakkabısıyla basmasını eleştirenleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD büyükelçisinin Kılıçdaroğlu ziyaretine gösterdiği tepkiyi değerlendirdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın bu tepkisinin Türkiye'nin 20 yılda geriye gittiğini gösterdiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkan BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi. Erdoğan, küresel ölçekte karmaşık ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduklarını, terörizmin uluslararası güvenlik iklimine zarar verdiğini ve küresel adaletsizliklerin üzerine gitmenin önemini vurguladı. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Guterres'in 'İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı' tespitine katıldığını belirtti.
19 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Amerika ve Batılı aktörlerin İsrail ve bir avuç fanatik Siyonistin esiri olduğunu belirtti. Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastı ve Gazze krizine değinerek, Netanyahu yönetiminin saldırgan tavrının bölgeyi kötü senaryolarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını açıkladığını ve Filistin halkına destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
5 Ağustos 2024

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yalova'da yaptığı ve Millet İttifakı'nı tehdit olarak nitelendiren açıklamalarının çarpıtıldığını belirtti. Giresun'da yaptığı konuşmada, Afrin'i geri almak isteyenlerin PKK ve HDP olduğunu, İYİ Parti liderinin de bu konuda yanıt verdiğini ifade etti. Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu'nu PKK'nın adayı olarak nitelendirerek, Topal Osman'ı övdü ve gerekirse herkesin Topal Osman gibi vatanı için mücadele edeceğini söyledi. Ayrıca, Topal Osman'ın tarihteki rolüne ve suçlamalara dair bilgiler verildi.
10 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasını beklenmedik bulduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinin 90'lara geri döndüğünü önceki açıklamalarında ifade eden Acemoğlu, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi alanlarında iki büyük tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Eski bakan Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçirilmesinin olumlu olabileceğini ancak Erdoğan'ın politikalarının etkisinde kalırsa sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. Acemoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönmesi için farklı bir politika ve kurumsal ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.
3 Haziran 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde kullanacağı iki ana stratejiyi yazdı. İlk strateji, Orta Asya cumhuriyetlerinin liderlerine baskı yaparak Erdoğan'a 'dünya lideri' imajı çizilmesi. İkinci strateji ise eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu bakanlık koltuğuna geri dönmesi için yapılan baskılar. Altaylı'ya göre, bu hamlelerle Erdoğan seçmenlere güçlü bir dış politika ve gerçekçi ekonomi politikaları mesajı vermeyi hedefliyor.
12 Mart 2023

ABD'nin önde gelen gazeteleri Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansını değerlendirdi. The New York Times, Türk halkının seçimlere olan güveninin sürdüğünü ve Erdoğan'ın milliyetçi söyleminin başarılı olduğunu belirtti. Washington Post, Erdoğan'ın negatif kampanya yürüterek muhalefeti terörizm destekçisi olarak gösterdiğini ve bu stratejinin işe yaradığını yazdı. CNN, Sinan Oğan'ın ikinci turda kilit bir rol oynayabileceğini ifade etti. CNBC ve Chicago Tribune ise Erdoğan'ın beklentileri aştığını vurguladı.
15 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon'da düzenlenen mitingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik 'seccade' eleştirilerine, Erdoğan'ı 'kul hakkı yiyen bir insan' olarak nitelendirerek yanıt verdi. Ayrıca, Ramazan Bayramı'nda Millet İttifakı liderlerinin ve büyükşehir belediye başkanlarının deprem bölgesinde olacağını belirtti. Muharrem İnce ile ilgili sorulara da cevap veren Kılıçdaroğlu, İnce'nin partide uzun yıllar görev yaptığını ve herhangi bir partiyle kapıları kapatma lükslerinin olmadığını ifade etti. ABD Büyükelçisi ile görüşmesi hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın eleştirilerine karşılık verdi ve öğretmenlere yönelik atama vaadinde bulundu.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, geçmişteki 'çözüm süreci'ne atıfta bulunarak, Kürt vatandaşların haklarını savunmanın silah bırakmak olduğunu ifade etti. HDP'yi hedef alarak, partinin geçmişteki şiddet olaylarına karıştığını ve terörist olduğunu iddia etti. Erdoğan, PKK'nın gerçek amacının Diyarbakır ve Kürt vatandaşların çıkarları olmadığını, onların kiralık katiller olduğunu söyledi ve Kürt vatandaşlardan 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde teröristlere gerekli dersi vermelerini istedi.
14 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanı ve AKP Kayseri milletvekili adayı Hulusi Akar, Kayseri'deki bir aday tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümünde anahtar rol oynadığını ve daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların 'Vur de vuralım, öl de ölelim' sloganlarına, terörle mücadelenin devam ettiğini ve Türkiye'nin bu beladan kurtulacağını ifade ederek yanıt verdi.
16 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine 'köşesinden gereğini yapması' talimatını verdiğini canlı yayında açıkladıktan sonra, köşe yazısında bazı AKP'li vekillerin partiye zarar verdiğini ve Erdoğan'a yük olduğunu belirtti. Hakan, bu vekillerin konuşmalarının veya suskunluklarının partiye fayda sağlamadığını ifade etti ve AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde radikal bir yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu yazdı.
31 Ocak 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlık döneminde 'terör örgütü kurucularının' yararlanacağı bir 'pişmanlık yasası' teklifinde bulunduğunu belirtti. Yavaş, iktidarın PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşme iddialarına ve HDP'li Ahmet Türk'ün bu konudaki açıklamalarına atıfta bulundu. Ayrıca, İYİ Parti ve CHP'nin cumhuriyetin kurucu değerlerine bağlı olduğunu ve terörle işbirliği yapmadıklarını ifade etti. Yavaş, Erdoğan'ın geçmişte Meclis'e üç kez 'pişmanlık yasası' teklif ettiğini ve milletvekillerinin tepkisi üzerine bu maddenin geri çekildiğini söyledi.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planını eleştirerek, ABD merkezli Sierra Nevada şirketine yapılan atıfla 'mandacılık' suçlamasında bulundu. Ayrıca, Erdoğan TEKNOFEST'te yaptığı konuşmada, uluslararası uzay istasyonuna gidecek Türk astronotların isimlerini açıkladı ve uzay istasyonuna gidiş tarihi olarak bu yılın son çeyreğini işaret etti.
29 Nisan 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yükselen tansiyonun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede Fidan, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG'yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Irak ve Suriye'deki operasyonlara kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca, Amerikan güçleriyle çatışmasızlık mekanizmasının ve bir Türk SİHA'sının düşürülmesi konusu da gündeme geldi.
6 Ekim 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidar kanadının seçim öncesi yaptığı kutuplaştırıcı açıklamaları eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmesi için güvence vermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Erdoğan'ın cami avlusundan toplumu ikiye bölen ifadeler kullanmasını ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimleri darbe olarak nitelendirmesini kınadı. Ayrıca, Erdoğan'ın sağlık durumunu bahane ederek milli iradeye müdahale edilmesi ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
30 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023
İşaretlediklerim