Muhalefet partilerinden ekonomi yetkilileri ve bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın tüzel kişilere döviz satışını durdurduğunu öne sürdüler. Bu durum, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için yapılan piyasa dışı uygulamaların bir parçası olarak görülüyor. Bloomberg'in haberine göre, Merkez Bankası bankalara acil olmadıkça şirketlere dolar satışını sınırlama talimatı verdi. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdular.
11 Mayıs 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

2008 mali krizini öngören ekonomist Nouriel Roubini, ABD'de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşması ve anlaşma sağlanamaması durumunda piyasaların olumsuz etkileneceğini belirtti. Cumhuriyetçiler harcama kesintileri, Demokratlar ise borç limitinin artırılması yönünde tavır alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçilerle görüşmeler yaparken, Roubini son dakikada bir anlaşma olabileceğini ancak anlaşma sağlanamazsa piyasaların ve dolara olan güvenin sarsılacağını ifade etti. Ayrıca, Roubini bazı bölgesel bankaların kredi sıkışıklığı yaşayabileceğini de söyledi.
24 Mayıs 2023

Doğan Holding, gayrimenkul ve ikinci el satış faaliyetleri yürüten Milpa şirketindeki yüzde 82,29 oranındaki payını, portföy yönetim şirketi Re-Pie'ye ait bir yatırım fonuna 55 milyon dolara satışını duyurdu. Re-Pie, daha önce teknoloji ve inovasyon odaklı start-up'lara yatırım yaparak Getir gibi şirketlerden rekor kar elde etmişti. Satış bedelinin 7,5 milyon lirası peşin olarak ödendi.
17 Temmuz 2023

Chris Hohn tarafından yönetilen TCI fonu, 2022 yılında yüzde 18 oranında değer kaybı yaşadı. Bu durum, fonun 2003 yılındaki kuruluşundan bu yana ikinci yıllık kaybı olarak kaydedildi. Kötü performansın nedeni olarak, özellikle teknoloji sektöründeki hisselerde görülen büyük düşüşler ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı gösteriliyor. Hohn'un yönetimindeki fon, az sayıda şirkete yapılan uzun vadeli yatırımlarla tanınıyor ve bu strateji bazı dönemlerde yüksek risk taşıyor.
21 Ocak 2023

2008 ekonomik krizini önceden tahmin eden yatırımcı Michael Burry, piyasalara 'Sat' mesajı verdi. Scion Asset Management'ın kurucusu ve 'Big Short' filminde Christian Bale tarafından canlandırılan Burry, Twitter üzerinden yaptığı bu paylaşımı daha sonra sildi. Burry'nin bu mesajı hangi piyasaya yönelik olduğu konusunda tartışmalar var. Daha önce de piyasadaki durumu 2008 krizine benzeterek yorumlar yapmıştı.
3 Şubat 2023

Çikolata üreticisi Patiswiss'in CEO'su Elif Aslı Yıldız, şirketin halka arzını yakında açıklayacaklarını belirtti. Halka arz için hazır olduklarını ve bunun yakın zamanda duyurulacağını ifade etti. Ancak halka arzın ne zaman duyurulacağına dair bir tarih paylaşılmadı.
9 Ekim 2023

Dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s, ABD'deki ofislerini geçici olarak kapattı ve çalışanlarına evden çalışmalarını bildirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket çalışanlarından yüz yüze toplantıları iptal etmelerini istedi. 3 Nisan haftasında şirket genelinde önemli kararların duyurulacağı belirtildi, ancak işten çıkarılacak kişi sayısı hakkında bilgi verilmedi. McDonald’s Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, ocak ayında bazı personelin işten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.
3 Nisan 2023

Zeynep Aktaş, küresel ve yerel gelişmelerin piyasalardaki hareketliliği artırabileceğini belirtti. Borsada vergi tartışmaları sonrası hisse senetlerinde toparlanma gözlenirken, enflasyonun zirve yapması sonrasında düşüş beklentileri ve dolar kurunda beklenen 40 TL altı yılsonu hedefi olumlu dinamikleri destekliyor. Yabancı yatırımcıların tahvil piyasasına ilgisi artarken, para politikasındaki kararlı seyir döviz mevduatlarını azaltarak piyasalara olumlu katkı sağlıyor.
16 Haziran 2024

Türkiye'de borsa, Aralık 2021'de başlayan yükseliş trendiyle dikkat çekiyor. Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında yatırımcılar borsaya yönelmiş, hükümetin müdahaleleri ve yatırımcıların çaresizliği borsayı cazip hale getirmiştir. 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin değişmesi ve Merkez Bankası'nda yaşanan çalkantılara rağmen borsa yükselişini sürdürmüştür. Halka arzlar ve yabancı yatırımcı ilgisi gibi faktörler de borsanın yükselmesine katkıda bulunmuştur.
22 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, CBS televizyonunun '60 Dakika' programında yaptığı açıklamada, enflasyonun son bir yılda gerilediğini ve ekonominin güçlü olduğunu belirtti. Powell, faiz oranlarını düşürme kararlarını verirken daha fazla güven aradıklarını ve bu kararlarda siyaseti dikkate almadıklarını ifade etti. Ayrıca, Fed'in 2021'de enflasyonla ilgili politikalarını daha erken sıkılaştırmanın daha iyi olacağını kabul ettiğini söyledi.
5 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Zeynep Aktaş, borsada kısa vadeli ve uzun vadeli yatırım planlarının avantajlarını ve dezavantajlarını ele alıyor. Kısa vadeli planların hızlı kazanç fırsatları sunduğunu ancak yüksek risk ve sürekli piyasa takibi gerektirdiğini belirtiyor. Uzun vadeli planların ise düşük risk ve bileşik getiri sağladığını, ancak uzun bekleme süresi ve fırsatların kaçırılması gibi dezavantajları olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Çan2 Termik ve Smart Enerji hisselerinin performanslarını ve yatırımcılar için potansiyelini değerlendiriyor.
26 Haziran 2024

Küresel riskler ve jeopolitik gelişmeler, özellikle Moskova'daki trajik olaylar sonrası, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan ilgiyi artırıyor. Fed'in yılın ikinci yarısında beklenen faiz indirimi ve süregelen jeopolitik riskler, altının finansal piyasalarda korunma mekanizması olarak önemini korumasını sağlıyor. Ayrıca, ABD seçimlerinin yaklaşması gibi önemli politik gelişmeler de altın ve diğer değerli metallerin cazibesini artırıyor.
24 Mart 2024

Mey Diego rakı grubu ürünlerine ve Philip Morris sigara grubuna zam yapıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, X hesabından zamları duyurdu. Yeni fiyatlara göre Philip Morris grubunun düşük sigara fiyatı 66 lira, en yüksek fiyatı ise 73 lira oldu.
5 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris markasına ait sigaralara zam yapıldığını açıkladı. Yeni zamlar 4 Mayıs tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı. Yayımlanan yeni fiyat listesine göre, grubun en pahalı sigarası 70 TL, en ucuz sigarası ise 63 TL oldu.
4 Mayıs 2024

Boeing'in CEO'su Dave Calhoun, 2024'ün sonunda görevinden ayrılacağını açıkladı. Bu haberin ardından, özellikle skandallar ve üretim standartlarıyla ilgili endişeler nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen Boeing hisseleri yükselişe geçti. Calhoun'un istifasının duyurulduğu gün hisseler 179-181 dolar aralığında işlem görürken, sonrasında 196 dolara kadar çıktı ve şu an 191,4 dolar seviyesinde işlem görüyor. Boeing, son zamanlarda 737 Max uçaklarıyla ilgili sorunlar ve eski bir çalışanın ölümü gibi olaylarla gündemdeydi.
26 Mart 2024
İşaretlediklerim