Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını düşürdü. Bu yıl yedi kez fiyat indirimi yapan şirket, en son bir Model 3 varyantında 2,680 dolarlık indirim yaparak satış fiyatını 42,060 dolara çekti. Ayrıca Model Y, Model X ve Model S modellerinde de çeşitli indirimler gerçekleştirildi. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla uygulanıyor.
1 Haziran 2023

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 37 artışla 24,3 milyar dolar gelir ve yüzde 59 artışla 3,7 milyar dolar net kar elde ederek rekor bir seviyeye ulaştı. Şirketin yıllık geliri yüzde 51 artarak 81,5 milyar dolara, net karı ise iki katına çıkarak 12,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Ayrıca Tesla, 2022 yılında küresel çapta 1 milyon 313 bin 851 araç teslimatı gerçekleştirdi ve yıllık araç üretimi ile teslimat sayısında sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 40'lık bir artış yaşandı.
26 Ocak 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye pazarına Nisan ayında giriş yaptığı ve 'Model Y' aracının satışlarına başladığı belirtilmiştir. Şirket, Türkiye'de ilk 'Model Y' teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Model Y'nin üç farklı versiyonu satışa sunulmuş olup, fiyatları 1 milyon 548 bin 732 lira ile 1 milyon 778 bin 832 lira arasında değişmektedir.
9 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

Volkswagen, Manisa'da yapmayı planladığı 3 milyar avroluk fabrika yatırımını iptal etti ve bu arazi 8 yıl boyunca boş kaldı. Şimdi ise Çinli BYD, aynı araziye 1 milyar dolarlık bir yatırımla elektrikli otomobil fabrikası kuruyor. Bu yatırım, Türkiye'de yabancı sermaye yatırımlarının yeniden canlandığı algısını yaratmak için öne çıkarılıyor. BYD'nin bu yatırımı, Avrupa pazarına gümrüksüz satış imkanı sağlayacak ve Türkiye pazarında da önemli bir yer edinmesi bekleniyor.
23 Temmuz 2024

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, Twitter'a daha az vakit ayıracağını açıklayarak Tesla yatırımcılarının endişelerini hafifletti. Musk'ın Twitter'a odaklanması Tesla hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı. Ancak Musk'ın Twitter'dan istifa etmeyi düşündüğünü belirtmesi ve Linda Yaccarino'yu Twitter'ın yeni CEO'su olarak ataması, Tesla'ya daha fazla zaman ayırabileceği beklentisini güçlendirdi. Musk, Tesla yatırımcılarıyla yaptığı yıllık toplantıda Twitter'ın artık daha dengeli bir şirket olduğunu ve bu nedenle Tesla'ya daha fazla odaklanabileceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da inşa edilecek tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Tesla, ilk çeyrek teslimatlarının dört yıl sonra ilk kez düşmesi üzerine dünya çapında otomobil fiyatlarını indirdi. Çin'de Model 3'ün başlangıç fiyatı 14 bin yuan azalarak 231 bin 900 yuan'a düşürüldü. Almanya'da ise Model 3'ün arkadan çekişli modelinin fiyatı 42 bin 990 avrodan 40 bin 990 avroya indirildi. Şirket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki birçok ülkede de benzer fiyat kesintileri uyguladığını açıkladı.
22 Nisan 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'deki Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 2,65 ile yüzde 4,23 aralığında düşürdü. Model 3 sedan'ın fiyatı 40 bin 240 dolardan 38 bin 990 dolara, Model Y uzun menzilli aracın fiyatı ise 50 bin 490 dolardan 48 bin 490 dolara düşürüldü. Ayrıca, Model Y performans aracının fiyatları da 54 bin 490 dolardan 52 bin 490 dolara indirildi. Türkiye'de Tesla'nın satışları mayıs ayında online olarak başlamıştı.
6 Ekim 2023

Tesla'nın ABD'deki elektrikli araç pazar payı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 50'nin altına düştü. Tesla'nın satışları yüzde 6,3 düşüşle 175 bin araca geriledi ve pazar payı yüzde 49,7 olarak kaydedildi. General Motors, Ford, Hyundai ve Kia gibi köklü otomobil üreticileri, Tesla'nın pazar payını zorlamaya başladı. Artan rekabet ve Tesla'nın ürün yelpazesinin eskiyecek olması, şirketin pazar payındaki düşüşün ana nedenleri arasında yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Teknoloji şirketi Apple, Hindistan'daki ilk perakende mağazasını Mumbai'de açacağını açıkladı. Daha önce Hindistan'da Apple ürünleri sadece online veya diğer mağazalar aracılığıyla satılıyordu. Mağaza, Mumbai'nin finans merkezi Bandra Kurla Complex'te yer alan Jio World Drive Alışveriş Merkezi'nde olacak ve tasarımında Mumbai'ye özgü 'Kaali Peeli' taksilerden esinlenilmiş. Ayrıca, Apple'ın bu yıl içinde Yeni Delhi'de ikinci bir mağaza açması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın karı, otomobil fiyatlarında yaptığı indirimlerin etkisiyle 2022 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 düştü. Şirketin geliri ise yüzde 9 artarak 23,4 milyar dolara yükseldi. Tesla'nın hisse başına karı da 95 sentten 53 sente geriledi. Şirket, bu dönemde küresel çapta 430 bin 488 otomobil üretti ve 435 bin 59 aracın teslimatını gerçekleştirdi.
19 Ekim 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,1 milyon elektrikli otomobilini, hızlanma ve fren sistemlerini etkileyen yazılım hataları sebebiyle geri çağırma kararı aldı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından tespit edilen yazılım hataları, gaz pedalına uzun süre basıldığında uyarı verilmesini ve yenilemeli fren sistemine geçişi engelliyor, bu da çarpışma riski oluşturuyor. Geri çağırma işlemi 29 Mayıs'tan itibaren başlayacak ve şirket, hataları kablosuz yazılım güncellemeleriyle düzeltecek.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim