ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya enerji sisteminin onarımı, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için toplam 717 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Blinken, Kiev'deki temaslarında Ukraynalı yetkililerle cephedeki son gelişmeleri değerlendirdi ve uzun menzilli silahların kullanımı konusunu görüştü. Britanya Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım sağlama kararlılığını vurguladı ve ek askeri malzeme tedarikini hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Britanya'ya destekleri için teşekkür etti.
12 Eylül 2024

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

ABD, Almanya'ya toplam değeri 5 milyar doları bulan 600 adet Patriot füzesiyle ilgili ekipman satışına onay verdi. Bu satış, Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı silah bağışlarının ardından azalan stoklarını yeniden doldurmasına yardımcı olacak. Ayrıca, bu satışın Avrupa'daki güvenlik ve istikrarın devamına önemli katkı yapacağı belirtildi. Aynı zamanda ABD, İtalya'ya da 738 milyon dolarlık silahlı insansız hava aracı satışına onay verdi.
16 Ağustos 2024

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

Ukrayna'da iki başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba dahil dört bakan istifa etti. İstifaların gerekçesi açıklanmazken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin kabinesinde kapsamlı bir değişiklik yapmak istediği belirtiliyor. Muhalif milletvekilleri, savaş devam ederken ulusal birlik hükümetine ihtiyaç olduğunu savunuyor. Yeni bakanların yarın açıklanması bekleniyor.
4 Eylül 2024

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 4,2 milyar avro destek sağlayacak. Bu destek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın ardından Ukrayna'nın makro-finansal istikrarını ve kamu yönetimini desteklemeyi amaçlıyor. AB Konseyi, toplamda 50 milyar avroluk mali desteğin ilk ödemesinin onaylandığını ve bu fonun 2024-2027 dönemi için hibe ve kredilerden oluşacağını belirtti. Şimdiye kadar Ukrayna'ya 6 milyar avro köprü finansmanı ve 1,89 milyar avro ön finansman ödendi.
6 Ağustos 2024

Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının getirilerini teminat göstererek Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi vereceğini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın AB desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu kredi, G7 ülkelerinin haziran ayında aldığı karar doğrultusunda sağlanacak. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu ve bu tutarın 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
20 Eylül 2024

Ukraynalı yetkililer, ilk defa bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu olay, Moskova'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57'ye Ukrayna'nın bilinen ilk başarılı saldırısı olarak kaydedildi. Saldırının, Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde gerçekleştiği ve uçağın etrafında siyah is ve küçük kraterler görüldüğü belirtildi. Ukrayna'nın hangi mühimmatı kullandığı henüz netlik kazanmadı, ancak saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

ABD yönetimi, Rusya'nın henüz aktif olmayan ancak uyduları hedef alma kabiliyeti geliştirdiğini duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, bu durumu ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu kabiliyetin şu an aktif olmadığını ve fiziksel yıkıma ya da insanlara zarar verecek bir silah olmadığını belirtti, ancak Rusya'nın bu yeteneği elde etme çabasının endişe verici olduğunu vurguladı.
15 Şubat 2024

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024
İşaretlediklerim