2024 yılı Mayıs ayında, ilk iki gün hariç 29 gün boyunca sıcaklık rekorları kırıldı. Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, Mayıs ayı ortalama yüzey hava sıcaklığı 15,91 derece olarak tespit edildi. Bu sıcaklık, 1991-2020 Mayıs ortalamasının 0,65 derece, 1850-1900 ortalamasının 1,52 derece ve 2020'de kaydedilen en sıcak Mayıs'ın 0,19 derece üzerine çıktı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliği nedeniyle her geçen mevsimin daha sıcak olacağını belirtti.
10 Haziran 2024

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin su kaynaklarının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle azalabileceğini ve ülkenin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve bu değerin 2050'li yıllarda 1000 metreküpün altına düşebileceğini ifade etti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında su kıtlığı yaşandığını vurgulayan Akca, tarımsal üretimde suya göre tarım tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
28 Ağustos 2024

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda mevcut planların yetersiz olduğunu ve bu durumun dünyayı tehlikeli bir geleceğe sürüklediğini açıkladı. Raporda, küresel ısınmanın 1.5 santigrat derece sınırını aşmaması için emisyon azaltım hedefleri güncellendi. 2030 yılına kadar %48, 2050 yılına kadar ise %99 karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyetlerinin düşmesi ve kamu tarafından desteklenmesi olumlu gelişmeler arasında yer alıyor. Ancak rapor, iklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum sağlama ve finansman konularında ciddi boşluklar olduğunu vurguluyor.
21 Mart 2023

Türkiye, geçen ay son 53 yılın en sıcak temmuzunu yaşadı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), temmuz ayında küresel yüzey sıcaklığının 20. yüzyıl ortalamasının 1,21 derece üzerinde olduğunu açıkladı. Türkiye'de en yüksek sıcaklık 45,9 dereceyle Cizre'de, en düşük sıcaklık ise 5,2 dereceyle Erzurum'da kaydedildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sıcaklıkların artmaya devam edeceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.
15 Ağustos 2024

Brezilyalı bilgisayar korsanı Walter Delgatti Netto, eski Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun 2022'deki başkanlık seçimlerinin manipüle edilmesi konusunda kendisiyle görüştüğünü iddia etti. Delgatti, Bolsonaro'nun kendisine oylama makinelerini hacklemesi teklifinde bulunduğunu ve seçimlere müdahalesinin, aleyhine herhangi bir yasal sonuç doğurması durumunda kendisini affedeceği konusunda teminat aldığını öne sürdü. Ancak Delgatti, Brezilya seçim sistemi için kullanılan mevcut kaynak kodunun fiziki olarak 'internet erişimi olmayan bir kasada' tutulduğunu ve koda erişemeyeceğini belirttiği için planın ilerlemediğini söyledi.
18 Ağustos 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi ve Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün hesaplamalarına göre, 2023 yılı sanayi öncesi döneme kıyasla 1,48°C daha sıcak geçti. Bu durum, 2015 Paris İklim Anlaşmaları'nda belirlenen 1,5°C sıcaklık artışı eşiğine tehlikeli derecede yaklaşıldığını gösteriyor. Amerika Birleşmiş Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği, 2024'te daha yüksek sıcaklıklara ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. BM Genel Sekreteri ve WMO Genel Sekreteri, iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylem çağrısında bulunuyor.
24 Mart 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 131'e ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangınların hızla yayıldığı ve bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığı belirtildi. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini, İçişleri Bakanı Toha ise bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini açıkladı.
7 Şubat 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, 2023 Avrupa'da kaydedilen en sıcak yıl oldu ve kıta aynı zamanda hızla ısınmaya devam ediyor. Sıcaklık artışları, deniz yüzeyi sıcaklıklarında rekor düzeyde artışlara ve sıcaklığa bağlı ölümlerde yüzde 30'luk bir artışa yol açtı. Ayrıca, yıl boyunca Avrupa'nın yağış miktarı ortalamanın yüzde 7 üzerinde gerçekleşti ve nehirlerin üçte birinde sel eşiğini aşan akışlar kaydedildi. Rüzgar enerjisi üretimi de yoğun fırtınalar nedeniyle rekor seviyede artış gösterdi.
22 Nisan 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı son 10 günde yüzde 2,41 azalarak yüzde 34,54 olarak ölçüldü. Bu yıl mayıs ortalamasında yüzde 48,58'le en yüksek seviyeye ulaşan doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 35'in altına düştü. İstanbul'da günlük su tüketimi, dün itibarıyla 3 milyon 229 bin metreküp olarak kaydedildi. Kente su sağlayan baraj ve göletler, 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmine sahipken su miktarı bugün itibariyle 300,02 milyon metreküp seviyesinde kaydedildi.
11 Ağustos 2023

Nijerya'da 2022 yılında yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen seller, ülke ekonomisine 7 milyar dolar zarar verdi. Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Özel Danışmanı İbrahim Hassan, bu durumun iklim değişikliğinin ülkede en kötü etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, bu felaketlerin Nijerya'nın ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini ve iklim değişikliğinin bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğunu ifade etti. Nijerya hükümeti, bu sellerde 600'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
10 Ağustos 2023

Türkiye, kişi başına düşen su miktarıyla 'su sıkıntısı çeken' bir ülke konumunda ve 2030 yılında bu durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Türkiye'nin su fakiri olma yolunda ilerlediğini ve bu durumun göçlere neden olabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli politikalara sahip olmadığı, uluslararası sözleşmeleri geç onayladığı ve çevre sorunlarının politikacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ifade ediliyor. Uyduranoğlu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının gelişmeyi destekleyeceğini ve Türkiye'nin yeşil dönüşümü benimsemesi gerektiğini vurguluyor.
26 Mart 2023

Brezilya'nın güneyindeki Blumenau kentinde Cantinho Bom Pastor isimli bir kreşe silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda dört çocuk hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere üç çocuk yaralandı. Saldırgan, olayın ardından silahıyla birlikte polise teslim oldu. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, saldırıyı Twitter üzerinden 'canavarlık' ve 'kabul edilemez bir nefret' olarak nitelendirdi.
5 Nisan 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz nisan ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak nisan olduğunu açıkladı. Nisan ayının ortalama hava sıcaklığı 15,03 derece olarak ölçüldü ve bu değer, 1991-2020 ortalamasının 0,67 derece üzerinde. Ayrıca, son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı da 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerinde. Sıcaklıklar, özellikle Doğu Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeyi, Grönland, Doğu Asya, Orta Doğu'nun kuzeybatısı, Güney Amerika'nın bazı kısımları ve Afrika'nın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde seyrediyor.
8 Mayıs 2024

İstanbul'da son beş gün içinde yaşanan sağanak yağışlar, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarını artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, barajlar 17 milyon 700 bin metreküp su alırken, doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı. En çok etkilenen baraj ise Alibey Barajı oldu. Bu baraj, yağışlarla birlikte 3 milyon metreküp su alarak doluluk oranını yüzde 8,82 artırarak 24,88'e çıkardı.
3 Ekim 2023

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde gece saatlerinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin detaylarını paylaştı. Depremin 'görece derin' olduğunu ve 21.5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirten Görür, Ege Denizi'nin tabanının çok sayıda gerilmeli faylarla dolu olduğunu ifade etti. Depremin, Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre KD-GB uzanımlı bir fay üzerinde meydana geldiği belirtildi.
25 Şubat 2024

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan ölçümlere göre, geçen ay tarihte kaydedilen en sıcak ocak ayı olarak belirlendi. Ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,14 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 ocak ayı ortalamasının 0,70 derece ve 2020'de kaydedilen bir önceki en sıcak ocak ayının 0,12 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
8 Şubat 2024

Sanayi devriminden bu yana artan karbondioksit seviyeleri, küresel ısınmayı hızlandırıyor ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından belirlenen kritik eşiklere yaklaşıyoruz. Bu eşikler arasında Grönland Buz Levhası, Permafrost, Okyanus sirkülasyonu ve sıcaklığı, Musonlar, Amazon Yağmur Ormanları, Antarktika Buz Levhaları ve mercan resifleri bulunuyor. Bilim insanları, bu eşiklerin aşılmasının geri dönüşü olmayan çevresel değişikliklere yol açabileceği konusunda uyarıyor ve küresel ısınmayı 1,5 derece altında tutmanın önemine dikkat çekiyor.
31 Mayıs 2024

Brezilya'da aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 'görevi suistimal ve medyayı kötüye kullanma' suçlarından dolayı sekiz yıl siyasi yasaklandı. Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Yargıcı Carmen Lucia Antunes, Bolsonaro'nun suçlu bulunduğunu belirtti ve tüm siyasi haklarının 2030'a kadar elinden alındığını duyurdu. Bolsonaro'nun bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmak istediği ve TSE'ye itiraz etmeye hazırlandığı bildirildi.
1 Temmuz 2023
İşaretlediklerim