Renault, Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında 'Refactory' adlı ikinci el araç yenileme merkezini kurdu. Bu merkezde, kullanılmış otomobillerin ekspertiz, mekanik, karoser onarımı ve boya işlemleri gibi birçok işlemi yapılacak. İlk etapta Clio 4, Clio 5 ve Megane Sedan modellerine odaklanacak olan Refactory'de, önümüzdeki dönemlerde farklı modellerin de bu yenileme kapsamına alınması bekleniyor. Refactory tarafından yenilenen tüm ikinci el araçlar, Türkiye genelinde 56 noktada faaliyet gösteren yetkili bayilerinde satılacak.
26 Temmuz 2023

Yeni sızan bilgilere göre Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine 2 terabayt (TB) depolama seçeneği eklemeyi planlıyor. Şu anda mevcut maksimum depolama kapasitesi 1 TB. Bu artış, özellikle fotoğraf, video ve uygulamalar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar için yararlı olacak. Ayrıca bu özellik, şirketin ProRes video uygulamasını kullanmak isteyenlerin de işini kolaylaştıracak. Diğer yandan yeni cihazların daha ince çerçeveli olması ve kamerada iyileştirmeler bekleniyor.
9 Ağustos 2023

Çin'de bulunan ve 'iPhone city' olarak adlandırılan dünyanın en büyük iPhone fabrikası olan Foxconn, Covid-19 salgınına rağmen yüzde 90 kapasite ile çalışmaya devam ettiğini açıkladı. Pandemi nedeniyle Çin'de üretimde düşüşler yaşanmış ve sıkı kısıtlamalar getirilmişti. Ancak Foxconn, işçileri mutlu etmek ve şirkete bağlamak için çeşitli teşvikler sunarak ve kısıtlamaların çoğunu kaldırarak üretimi sürdürmeyi başarmış.
3 Ocak 2023

Piyasa değerindeki düşüş ve işten çıkarma haberleriyle son dönemde gündemde olan Tesla, Hindistan pazarına giriş yapmaya hazırlanıyor. Şirketin CEO'su Elon Musk, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye bir ziyaret gerçekleştirecek ve bu ziyarette 2 ila 3 milyar dolar değerinde bir yatırımla yeni bir fabrika kurma planını açıklamayı planlıyor. Musk, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile de görüşecek. Bu adım, henüz gelişmekte olan Hindistan elektrikli araç pazarında önemli bir gelişme olarak görülüyor.
18 Nisan 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, İstanbul ve Ankara'daki mevcut mağazalarının ardından İzmir'de de bir mağaza açmayı hedefliyor. Nisan 2023'te Türkiye pazarına giriş yapan ve satışlara başlayan Tesla, İzmir için yeni iş pozisyonları açtı. Açılacak mağazanın tarihi henüz belirsizken, firma servis müdürü, otomotiv teknisyeni, mağaza müdürü ve satış danışmanı pozisyonları için iş ilanları yayınladı.
11 Mart 2024

Tesla'nın Türkiye'deki satışları Mayıs ayında sadece 10 adet olarak gerçekleşti. Bu, Mayıs 2023'te 200 adetle başlayan ve Eylül 2023'te 4 bin 700 adede kadar yükselen satışların ardından büyük bir düşüşü işaret ediyor. Tesla, Nisan ayında Türkiye'ye özel bir Model Y versiyonu tanıtmıştı, ancak bu model de satışları artırmaya yetmedi. Şirketin Türkiye'deki satış performansındaki bu düşüş, Tesla'nın küçülmeye gitmesine neden olabilir.
4 Haziran 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye'de popülerliğini artırmak amacıyla bir dizi şehri ziyaret edecek bir test sürüşü turu düzenliyor. Geçen yıl Türkiye pazarına Model Y ile giriş yapan Tesla, bu turda Model Y'nin tanıtımını yapacak. Tur, Sinop, Konya, Samsun, Mersin, Ordu, Adana, Giresun, Trabzon ve Gaziantep olmak üzere dokuz şehri kapsayacak ve katılımcıların test sürüşü yapabilmeleri için randevu almaları gerekecek.
10 Şubat 2024

Tesla, ilk çeyrek teslimatlarının dört yıl sonra ilk kez düşmesi üzerine dünya çapında otomobil fiyatlarını indirdi. Çin'de Model 3'ün başlangıç fiyatı 14 bin yuan azalarak 231 bin 900 yuan'a düşürüldü. Almanya'da ise Model 3'ün arkadan çekişli modelinin fiyatı 42 bin 990 avrodan 40 bin 990 avroya indirildi. Şirket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki birçok ülkede de benzer fiyat kesintileri uyguladığını açıkladı.
22 Nisan 2024

Ferrari'nin 2025 yılında piyasaya sürmeyi planladığı ilk elektrikli modelinin fiyatı 535 bin dolar olarak belirlendi. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, bu modelin üretimi için Maranello'da yeni bir fabrika açılacak ve bu fabrika Ferrari'nin üretim kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Ferrari, bu yüksek fiyatla ultra zengin sürücülerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Şirket, yeni fabrika ve elektrikli model hakkında resmi bir yorum yapmadı.
19 Haziran 2024

Tesla'nın ABD'deki elektrikli araç pazar payı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 50'nin altına düştü. Tesla'nın satışları yüzde 6,3 düşüşle 175 bin araca geriledi ve pazar payı yüzde 49,7 olarak kaydedildi. General Motors, Ford, Hyundai ve Kia gibi köklü otomobil üreticileri, Tesla'nın pazar payını zorlamaya başladı. Artan rekabet ve Tesla'nın ürün yelpazesinin eskiyecek olması, şirketin pazar payındaki düşüşün ana nedenleri arasında yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da inşa edilecek tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

ABD'nin Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini artırmasının ardından, AB'nin de benzer bir hamle yapması bekleniyor. Bu durum, Çinli otomobil üreticilerini Türkiye'de üretim yapma planlarına yöneltti. BYD ve Chery gibi firmalar, Türkiye'de üretim tesisi açarak Avrupa pazarına daha kolay erişim sağlamayı hedefliyor. Türkiye'nin gümrük birliği anlaşması, Çinli üreticiler için Avrupa'ya ihracat konusunda avantaj sağlıyor.
21 Mayıs 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Türkiye'de elektrikli otomobillerin vergilendirilmesi, motor gücü ve fiyatına göre değişiklik gösteriyor. 160 kW üzeri motor gücüne sahip ve vergisiz fiyatı 1 milyon 350 bin TL üzerinde olan araçlar için yüzde 92'ye varan ÖTV oranları uygulanıyor. Tesla Model Y'nin yeni versiyonu, motor gücünü 160 kW'ye düşürerek ve vergisiz başlangıç fiyatını 1 milyon 352 bin 160 TL olarak belirleyerek yüzde 32'lik daha düşük bir vergi oranına tabi oldu. Bu değişiklik, aracın fiyatında önemli bir düşüşe yol açtı.
21 Nisan 2024

Volkswagen, Manisa'da yapmayı planladığı 3 milyar avroluk fabrika yatırımını iptal etti ve bu arazi 8 yıl boyunca boş kaldı. Şimdi ise Çinli BYD, aynı araziye 1 milyar dolarlık bir yatırımla elektrikli otomobil fabrikası kuruyor. Bu yatırım, Türkiye'de yabancı sermaye yatırımlarının yeniden canlandığı algısını yaratmak için öne çıkarılıyor. BYD'nin bu yatırımı, Avrupa pazarına gümrüksüz satış imkanı sağlayacak ve Türkiye pazarında da önemli bir yer edinmesi bekleniyor.
23 Temmuz 2024

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

17 Kasım 2023 tarihinde yapılan matrah düzenlemesiyle, elektrikli otomobillerde motor gücü 160kW altında ve fiyatı 1 milyon 250 bin lirayı geçmeyen modeller için yüzde 10 ÖTV, daha pahalı olanlar için ise yüzde 40 ÖTV oranı uygulanmaya devam etti. Ancak, bu sınırın 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarılması ve dolar kurundaki artış, bazı modellerin vergi diliminde büyük sıçramalara neden oldu. Bu durum, 1 milyon 450 bin TL ile 1 milyon 450 bin 1 TL arasındaki fiyat farkı nedeniyle araç başına 522 bin TL'ye varan vergi farkları oluşmasına yol açtı. Renault'nun 2023 ve 2024 model Megane E-Tech fiyatları bu durumun somut bir örneğini oluşturuyor.
17 Mart 2024
İşaretlediklerim