6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının yardım ve onarım çalışmalarını sosyal medyada paylaştı. OHAL ilan edilmesinin ardından, bu çalışmaların engellenmesi iddialarına karşı Kılıçdaroğlu, 'Gelsinler tutuklasınlar' ifadesiyle meydan okudu. Ayrıca, deprem hakkında paylaşım yaparak tutuklanan gençler ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, bir depremzede AFAD yetkilisinin çadır talebine alaycı bir yanıt verdiğini belirtti. Depremde evi yıkılan ve yatalak annesi olan vatandaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yaşadığı durumu anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşın annesini Adana'da bırakıp Pazarcık'a döndüğü, ancak kendisine gösterilen yerde barınacak bir çadır bulunmadığı için mağdur olduğu ifade edildi. CHP'li yetkililer, depremzede için çadır kurarak ve diğer eksikliklerini gidererek yardımcı oldular.
2 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, deprem konusunda iktidarla hizalanmayı reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, depremin yaşandığı Hatay'dan yaptığı açıklamada, yaşananların siyaset üstü bir mesele olmadığını ve iktidarla hizalanmayı reddettiğini ifade etmişti. Ayrıca, deprem yardımlarında bürokratik engelleri tanımayacaklarını söylemişti. Hatay ve Ağrı'da bazı yardımların yerel yönetimler tarafından engellendiği iddia edilmişti.
8 Şubat 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin 6 Şubat'ta yaşadığı büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 saat boyunca kameralar karşısına geçmemesini eleştirdi ve nerede olduğunu sordu. Demirtaş, ilk anda seferberlik ilan edilmesi gerektiğini ve devasa inşaat firmalarının iş makinelerinin el konularak deprem bölgesine gönderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, AFAD başkanının gönüllüleri organize etme konusunda yetersiz kaldığını ve para toplama yerine bu organizasyonun yapılması gerektiğini ifade etti.
7 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Ocak'taki depremler sonrasında iktidara, deprem bölgesinde çalışan kamu personeline acilen iki maaş ikramiye ödenmesi çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, personelin zor şartlar altında hizmet vermeye çalıştığını belirtti ve iktidarı eleştirerek devlet yönetmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini ve karavanların bölgeye sevk edilmesi önerisinde bulundu.
9 Şubat 2023

İYİ Parti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında AFAD'ın görevlerini yerine getirememesinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti. Ancak bu önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu ve AFAD'ın çaresizliğini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise depremle ilgili eleştirilere sert tepki göstermiş ve daha sonra eksiklikleri kabul ederek halktan 'helallik' istemişti.
27 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta yaşanan ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen bölgelerdeki seçim sonuçları üzerinden depremzedeleri hedef alan siyasi söylemlere tepki gösterdi. Sözcü gazetesinin manşetinde yer alan ve depremzedeleri eleştiren ifadeye karşılık, Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, deprem bölgesindeki insanlara karşı söylenen her şeyde on kez düşünülmesi gerektiğini belirtti ve siyasetin insanların kalbini kırmaya değmeyeceğini vurguladı.
16 Mayıs 2023

CHP, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen deprem sonrası AFAD'ın yetersiz kaldığı iddiaları üzerine TBMM'de konunun araştırılması için önerge verdi. Önergede, AFAD'ın afet bölgesine etkin müdahalede bulunamadığı ve diğer kurumlarla koordinasyon sağlayamadığı belirtildi. Ayrıca, bölgedeki yetersiz çabalardan dolayı halkın tepkisi ve ana akım medya kanallarına sosyal medyadan gelen eleştiriler de haberde yer aldı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, deprem müdahalelerinin istenilen hızda gerçekleşmediğini itiraf etti. Depremin geniş bir alana yayılmasının ve bölgedeki sert kış koşullarının müdahaleleri zorlaştırdığını belirtti. Erdoğan, deprem bölgesinde yaşanan yağmacılık olaylarına karşı OHAL kapsamında gerekli müeyyidelerin uygulanacağını ve yardımların AFAD üzerinden yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlar için bir yıllık kira bedelinin ödeneceğini ve hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapılacağını duyurdu.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Hatay başta olmak üzere 11 ili etkileyen depremler sonrasında, CHP'li belediyelerin sorumluluklarını incelemek üzere bir heyet kurulması için talimat verdi. Heyet, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun önderliğinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin deprem felaketine ilişkin sorumluluklarını araştıracak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise istifa ettiği yönündeki iddiaları yalanladı.
20 Şubat 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrasında Kızılay'a yönelik eleştirilere, çadırların büyük bir kısmını kendilerinin diktiğini ancak üzerinde sadece AFAD logosunun bulunduğunu belirterek yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılay'ın yeterince çadır göndermediği eleştirilerine sert bir dille karşılık vermişti. Kınık, afetlerde barınma sorumluluğunun AFAD'da olduğunu ve kapasite artırımının gerekliliğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Şekeroba köyünde yaşayan bin depremzede, çadır ve temel ihtiyaç eksikliğinden şikayetçi. AFAD ve kaymakamlığa yapılan başvurular sonuçsuz kalmış, depremzedeler yeterli desteği alamadıklarını belirtiyor. Depremde altı yakınını kaybeden bir vatandaş, yaşadıkları zorlukları ve kayıplarını anlatırken, başka bir depremzede hasta çocuğunun durumuna dikkat çekiyor. İktidarın deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon eksikliği eleştirileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu eleştirilere sert bir dille yanıt vermişti.
22 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki AFAD konteyner bölgesini ziyaret etti. Bu sırada, taleplerini dile getiren depremzedelere sert bir şekilde tepki göstererek, Cumhurbaşkanının ziyaretini sabote etmeye hakları olmadığını belirtti ve sessizlik isteyerek depremzedelerin dağıtılmasını istedi. Erdoğan da daha önce depremle ilgili eleştirilere sert bir dille karşılık vermişti.
28 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu depremden etkilenen illeri ziyaret ediyor. Adana ve Hatay'ın ardından Osmaniye'ye geçen Kılıçdaroğlu, burada deprem çalışmaları hakkında bilgi aldı ve depremzede vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Depremler sonucunda 10 şehirde binlerce bina yıkıldı ve son güncellemelere göre can kaybı 6 bin 234'e ulaştı.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik eleştirilerde bulundu. Depremle ilgili AFAD verileri ve kendi açıklamaları arasındaki çelişkiye değindi. Deprem bölgesindeki konut inşaatları ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi. Muhalefeti beceriksizlikle suçladı ve askeriye, jandarma, polis hakkında yapılan eleştirilere tepki gösterdi. İmarla ilgili yasal düzenlemelerin gündemde olduğunu ve HDP'ye yapılan ziyaretleri eleştirdi. Ayrıca Muharrem İnce'nin açıklamalarına karşılık verdi.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketini ve sonrasındaki yardım çalışmalarını eleştirdi. Deprem sonucu yaşanan yıkımı 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarla hizalanmayı reddettiğini ve bürokratik engelleri tanımayacaklarını ifade etti. Yardım malzemelerinin engellere takıldığını belirten Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ı başlıca sorumlu olarak gösterdi ve onunla görüşmeyi düşünmediğini açıkladı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın eleştirilere hedef olmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında çadır sattığını gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılay'ı eleştirenlere yönelik ağır sözlerini hatırlatarak, Erdoğan'ın bu duruma ne diyeceğini sorguladı.
26 Şubat 2023
İşaretlediklerim