İçişleri Bakanlığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi belediyelerine kayyım atandığını duyurdu. Bu karar, belediye başkanlarının terör soruşturmaları nedeniyle görevden alınmaları sonucunda alındı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün yerine Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük'ün yerine Batman Valisi Ekrem Canalp ve Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan'ın yerine Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu kayyım olarak atandı. Ahmet Türk, sosyal medya üzerinden halk iradesinin gasp edilmesine karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
4 Kasım 2024

Batman Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından, aralarında yerine kayyım atanan Eş Başkan Gülistan Sönük'ün de bulunduğu bir grup vatandaş belediye binası önünde protesto düzenledi. Polis, binaya girmeye çalışan gruba müdahale ederek dokuz kişiyi gözaltına aldı. Bu olay, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa'nın Halfeti ilçe belediyesine de kayyım atanmasıyla aynı gün gerçekleşti. Kayyım atamaları, çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi.
4 Kasım 2024

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in PKK üyeliği suçlamasıyla tutuklanmasının ardından, Esenyurt Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Can Aksoy, üç belediye başkan yardımcısını görevden aldı. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, bu durumu eleştirerek, belediye önünde nöbet tutma kararı aldıklarını duyurdu. CHP'nin bu eylemi, kayyım atamasına ve görevden almalara karşı bir protesto niteliği taşıyor.
4 Kasım 2024

Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanması üzerine bu şehirlerde protestolar düzenlendi. İçişleri Bakanlığı, kayyım atamalarının gerekçesi olarak belediye başkanlarının 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamalarını gösterdi. Mardin ve Batman'da halk, DEM Partili yöneticilerle birlikte kayyımları protesto etti. Batman Valiliği, kentteki tüm açık alanlardaki eylem ve etkinlikleri 10 gün süreyle yasakladı. Halfeti'de de benzer protestolar düzenlendi ve belediye eş başkanları kayyım atamalarını tanımadıklarını belirtti.
4 Kasım 2024

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına tepki göstererek, İçişleri Bakanlığı'nın bu karardan vazgeçmesi ve belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesi gerektiğini belirtti. TBB, kayyım atamalarının hukuka aykırı olduğunu ve Anayasa'nın yerel yönetim ilkelerine aykırı bir müdahale teşkil ettiğini savundu. Ayrıca, 2016 yılında Belediye Kanunu'na eklenen düzenlemenin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu gelişmeler, yerel yönetimlerin merkezi yönetim tarafından vesayet altına alınması tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
4 Kasım 2024

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, CHP'nin kazandığı belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesi ve yenilenmesi kararı alındı. YSK'nın bu kararının ardından, Pınarbaşı Belediye Başkanlığına Kayseri Vali Yardımcısı Ömer Tekeş kayyım olarak atandı. Pınarbaşı'nda yenileme seçimleri 2 Haziran'da gerçekleştirilecek ve bu süreçte belediye, vali yardımcısı tarafından yönetilecek.
8 Nisan 2024

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Batman'da belediyeye kayyım atanmasını protesto etti. İçişleri Bakanlığı, Batman, Mardin ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasının gerekçesi olarak belediye başkanlarının 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamalarını gösterdi. Hatimoğulları, kayyım atamalarını bir darbe olarak nitelendirirken, Bakırhan ise halkın iradesinin belediyeleri yönetmesi gerektiğini vurguladı. DEM Parti, bu duruma karşı mücadele edeceklerini belirtti.
4 Kasım 2024

DEM Parti, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Halfeti Belediyesi'ne kayyım atanmasına karşı idare mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını talep etti. İçişleri Bakanlığı, kayyım atamalarını belediye başkanlarının terör örgütü üyeliği suçlamalarına dayandırdı. DEM Parti, bu suçlamaların kesin bir yargı kararıyla desteklenmediğini ve kayyım atamalarının demokratik ilkelere aykırı olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi'nin geçmişte benzer bir uygulamayı reddettiği hatırlatılarak, kayyım atamalarının belediyelerin işleyişini olumsuz etkilediği belirtildi.
9 Kasım 2024

Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atandı. Gerekçe olarak belediye başkanlarının 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamaları gösterildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu durumu demokrasiye darbe olarak nitelendirerek, Ahmet Türk'ün yanında olmak için Mardin'e gideceğini açıkladı. Özel, bu atamaların seçmen iradesine saygısızlık olduğunu belirtti ve mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
4 Kasım 2024

Ahmet Taşgetiren, Merkezi Hükümet'in yerel yönetimlere müdahale etme yöntemlerinden biri olarak kayyım atamalarını ele alıyor. Özellikle İstanbul örneğinde, Ekrem İmamoğlu'nun yeniden seçilmesi durumunda, Merkezi Hükümet'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla şehir üzerinde kontrol sağlama ihtimalini tartışıyor. Taşgetiren, bu durumun İstanbul'un yönetimi açısından çeşitli sorunlara yol açabileceğini ve iki farklı otoritenin şehri birlikte yönetme durumuna nasıl yol açabileceğini sorguluyor.
22 Mart 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediyeye kayyım olarak atanması, 28 baro tarafından ortak bir açıklamayla eleştirildi. Barolar, kayyım atama kararının demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkına müdahale olduğunu belirtti. Açıklamada, demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi gerektiği vurgulandı ve siyasi iktidar kayyım atamalarından vazgeçmeye davet edildi.
3 Haziran 2024

CHP milletvekilleri, kayyım atanan Esenyurt Belediyesi'ne 11 gün sonra giriş yaptı. Belediye Başkanı Ahmet Özer, PKK/KCK terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklanmış ve yerine kayyım atanmıştı. CHP, belediye önünde kayyım nöbeti başlatmış ve milletvekillerinin belediyeye girişine izin verilmemesi üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş devreye girmişti. CHP'li vekiller, belediye başkanının ve meclis üyelerinin görevlerine dönmesi gerektiğini savundu.
11 Kasım 2024

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atamalarının sadece bir başlangıç olduğunu ve önümüzdeki günlerde daha fazla kayyım ataması olabileceğini belirtti. İçişleri Bakanlığı, bu atamaların gerekçesi olarak belediye başkanlarının terör örgütü üyeliği suçlamalarını gösterdi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yasal çerçevede bu tür uygulamaların devam edeceğini ifade etti. Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güney sınırlarının güvenliği konusunda yeni müjdeler verebileceğini ve bunun Suriye'de PKK'ya yönelik bir operasyon olabileceğini öne sürdü.
5 Kasım 2024

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına tepki gösterdi. Yavaş, milletin iradesinin yok sayılmasının seçmenleri sandıktan uzaklaştıracağını belirtti. İçişleri Bakanlığı, kayyım atamalarının gerekçesi olarak belediye başkanlarının 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamalarını gösterdi. Yavaş, hukukun ve demokrasinin savunulması gerektiğini vurguladı ve TBMM'nin yasa değişikliği yaparak görevden alınan başkanların yerine belediye meclisinden birinin seçilmesini önerdi.
4 Kasım 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, belediye başkanlıklarına yapılan kayyım atamaları hakkında açıklamalarda bulundu. Güler, belediye başkanlıklarının suç işlenecek yerler olmadığını belirterek, yasal çerçevede uygulamaların devam edeceğini söyledi. Anayasanın 127. maddesi kapsamında geçici süreyle görevlendirme yapıldığını ifade eden Güler, bu uygulamanın hukuki tarifinin 'kayyum' olmadığını vurguladı.
4 Kasım 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mardin, Batman ve Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi belediyelerine kayyım atanmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, iktidarın kontrolü kaybettiğini ve tutarsız davrandığını belirterek, Ahmet Türk'ün bir hafta önce aileleri barıştırırken şimdi terörist ilan edildiğini söyledi. İmamoğlu, demokrasilerde seçmen iradesinin sürekliliğinin esas olduğunu vurguladı ve seçilmişlerin yerine kayyım atanmasını eleştirdi.
4 Kasım 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım atamalarını eleştirerek, meclislerin yetkisiz bırakıldığını ve hukuki bir garabet yaşandığını belirtti. İmamoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile yaptığı görüşmede, kayyım uygulamalarının hukuka aykırı olduğunu ve belediye başkan vekilinin belediye meclisince seçilmesi gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, bu konuda siyasi partilerin ortak bir çözüm geliştirmesi gerektiğini ifade etti.
6 Kasım 2024

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin eski kayyım başkanı Münir Karaloğlu, içişleri bakan yardımcısı olarak atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte İçişleri Bakanlığı'na dört yeni bakan yardımcısı atandı. Atanan diğer isimler Bülent Turan, Mehmet Aktaş ve Mehmet Sağlam oldu. Karaloğlu daha önce Van, Bursa ve Antalya valilikleri ile Diyarbakır valisi ve belediye başkanı olarak görev yapmıştı.
22 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, kayyım rektörler Naci İnci ve Melih Bulu tarafından atanan kişilerin kadrolaşmaya devam ettiği belirtiliyor. AKP İstanbul İl Başkanlığı'nın, üniversite genel sekreteri Hasan Fehmi Topal'a kendi kadrolarını işe alması yönünde baskı yaptığı iddia ediliyor. İşe alınanlar arasında İBB döneminde İSKİ'de çalışan iki personel ve Önder İmam Hatipliler Derneği'nden Murat İnkaya bulunuyor. İşe alımların sözlü sınavlarla yapıldığı ve bazı pozisyonlara deneyimsiz kişilerin getirildiği ifade ediliyor.
12 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyım atama politikasının demokrasiye olan inancı kırdığını vurguladı. Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediyeye kayyım olarak atadı. İmamoğlu, bu tür atamaların yerel demokrasiyi zedelediğini ve hukukun doğru uygulanması gerektiğini belirtti. Muhalefet partilerinden de karara tepkiler yükseldi.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim