Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren hayvan barınağı BUPaws, Cumhurbaşkanlığı talimatı gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye çalışıldı. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle bir yıldır boşaltılması gündemdeydi. Üniversite yönetimi, hayvanların daha elverişli bir yere taşınacağını açıklasa da, gönüllüler bu durumun istişare içinde olmadığını ve mevcut yerin uygun olmadığını belirtti. Tahliye işlemlerine 'diğer alanın hazır olmaması' gerekçesiyle ara verildi.
16 Mart 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bir köpeğin kulübesini yakarak ölümüne neden olan sanık, iyi hal indirimi uygulanarak bir yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürmek' ve 'mala zarar vermek' suçlarından yargılandı. Köpeğin sahibinin avukatı, hayvana eziyetin suç olarak kabul edilmesinin önemine vurgu yaptı. Sanık, daha önce tutuklanmış ve ikinci duruşmada tahliye edilmişti.
19 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü, Polonya'da 29 kedinin kuş gribi olarak bilinen H5N1 virüsüne yakalandığını açıkladı. Polonya, bu durumu geniş bir coğrafi alanda rapor eden ilk ülke oldu. Kedilerin virüse nasıl maruz kaldığı henüz belirlenemedi ve konuyla ilgili araştırmalar sürüyor. İnsanlar arasında bulaş riskinin düşük olduğu, ancak veterinerler gibi doğrudan temas eden kişiler için riskin düşük ve orta seviyede olduğu değerlendiriliyor.
17 Temmuz 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, anneleri ölen iki köpek yavrusunu bir eşek sahiplenerek emziriyor. Besicilik yapan Soner Yaşar'ın köpeği iki yavru dünyaya getirdi ancak bir süre sonra öldü. Bu durum üzerine eşek, köpek yavrularını emzirmeye başladı. Yaşar, bu durumu cep telefonuyla görüntüleyerek paylaştı.
8 Ekim 2023

Ordu'nun Ünye ilçesinde evlenen çift, düğün törenlerinde geleneksel nikah şekerleri yerine sahipsiz hayvanlar için mama dağıtarak farkındalık yaratmayı tercih etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım ve gıda mühendisi Gülşen Aylin Köse, kış şartlarında sahipsiz hayvanların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak bu anlamlı hareketi gerçekleştirdi. Damat Yıldırım, mesleği ve sosyal hayatı gereği sahipsiz hayvanlarla ve doğadaki canlılarla iç içe olduğunu belirtti.
27 Ocak 2024

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaralı halde bulunan bir karaca, vatandaşlar tarafından Ünye Belediyesi'ne bildirildi. Belediye ekipleri tarafından alınan karaca, özel bir veteriner kliniğine getirildi ve tedavi altına alındı. Karacanın ayağında kırık ve kürek kemiğinde ısırmaya bağlı yara tespit edildi. Tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya salınacak olan karaca, şimdilik Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Ünye Şefliği'nin koruması altında.
11 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde devam eden arama-kurtarma çalışmaları sırasında, ekiplerin çağrısına havlayarak yanıt veren Venüs adlı köpek ve 35 yaşındaki sahibi Duygu, enkaz altından 103 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan kadın sağlık görevlilerine teslim edilirken, Venüs'e de serum bağlandı.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında Diyarbakır'da çöken Galeria İş Merkezi'nin enkazında arama kurtarma çalışmaları sırasında bir kedi bulundu. Jandarma ekipleri, sabah saatlerinde kediyi enkazdan çıkardı ve ona su vererek ilgilendi.
6 Şubat 2023

Hindistan Kerala eyaletindeki Irinjadappilly Sree Krishna Tapınağı, canlı hayvan kullanımını bırakarak ritüellerde robot fil kullanmaya karar verdi. PETA Hindistan ve oyuncu Parvathy Thiruvothu'nun bağışlarıyla alınan robot fil, gerçek bir filin boyutlarında ve 800 kg ağırlığında. Kerala'da tapınak festivallerinde önemli bir yere sahip olan canlı fillerin yerine geçecek olan robot fil, hayvan hakları aktivistlerinin de desteğini aldı. Tapınak rahibi, diğer tapınakların da benzer bir değişikliği düşüneceklerini umduğunu belirtti.
28 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen oryantasyon günlerinde, hayvan barınağı (BUPAWS) gönüllülerinin stant açmasına izin verilmedi. Gönüllüler, son altı yıldır resmi izinle stant açıyorlardı ancak bu sene okul yönetimi izin vermedi. Gönüllülerin stant açmasına izin verilmediği, oryantasyon başlangıcında sözlü olarak iletilmiş ve gerekçe paylaşılmamıştır. Gönüllülerle yetkililer arasında yapılan ikinci bir görüşmede, BUPAWS adını kullanmadan stant açabilecekleri belirtilmiştir.
26 Eylül 2023

İzmir Valiliği, LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında düzenlenen 11. Onur Haftası etkinliklerini 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle yasakladı. Türkiye'de birçok il ve ilçede Onur Yürüyüşleri hedef gösterilirken etkinlikler valiliklerce engelleniyor. Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin çay etkinliğini yasaklamıştı. Ayrıca, 'Pride' filmini izlemek isteyen yurttaşlar gözaltına alınmıştı.
23 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'de tören düzenledi. İstanbul Valiliği tarafından Vatan Caddesi'nde düzenlenen törene Vali Davut Gül, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde düzenlenen törende, başta Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
29 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde çalışan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin (SGDD ASAM) eğitimli arama kurtarma köpeklerinden 'Vira', enkaz altında canlı tespiti yaparken ayağından yaralandı. İlk müdahalesi bölgede yapılan ve daha sonra tedavi için Ankara'ya götürülen Vira'nın tedavisi tamamlandı. Tedavi sonrasında eğitmeni eşliğinde yavrularıyla buluşan Vira, Antakya ve Samandağ'da üç kişinin kurtarılmasına katkıda bulundu.
23 Şubat 2023

Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023

Küba'nın başkenti Havana'da her yıl düzenlenen geleneksel 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, akaryakıt krizi sebebiyle bu yıl iptal edildi. 1959'daki devrimden bu yana ilk kez ekonomik sorunlar nedeniyle kutlamalar gerçekleştirilemiyor. Küba Merkez Sendikası, büyük gösteriler yerine belediyelerin düzenleyeceği küçük çaplı yürüyüşler yapılacağını duyurdu. Ayrıca, bu organizasyonlarda ABD'nin Küba'ya uyguladığı ambargolar ele alınacak ve ABD yönetiminden Küba'nın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılması talep edilecek.
1 Mayıs 2023

Güney Kore hükümeti, köpek eti tüketimine yönelik sosyal çatışma ve tartışmalara son vermek amacıyla bir yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Tarım Bakanı Chung Hwang-keun, köpek eti endüstrisinde faaliyet gösterenlere destek sağlanacağını belirtti. Geçmişte benzer yasa tasarıları, sektördeki kişilerin ve işletmelerin geçim kaynaklarına yönelik endişeler nedeniyle başarısız olmuştu. Hayvan hakları grupları, yasak olasılığını memnuniyetle karşıladı.
18 Kasım 2023

Kurban Bayramı'nın ilk gününde, kurban kesmeye çalışırken yaralanan birçok kişi hastanelere başvurdu. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne başvuran kasap Dursun İşleyiş, ilk kez böyle bir kaza yaşadığını ve yaralanmasının dikkat dağılmasından kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, vatandaşları kasapların işine karışmamaları konusunda uyardı. Hastane yetkilileri, bayramın ilk gününde oldukça yoğun olduklarını ve çok sayıda yaralıya müdahale ettiklerini belirtti.
28 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023
İşaretlediklerim