Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Royal Halı ve Nakpilsa'yı toplam 1 milyar 800 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardı. İhaleye katılabilmek için 180 milyon lira teminat yatırılması ve 28 Kasım saat 16:00'ya kadar teklif verilmesi gerekiyor. İhale, 29 Kasım'da saat 11:00'de TMSF'nin Esentepe'deki binasında gerçekleştirilecek. Royal Halı'nın da bulunduğu Naksan Grubu şirketleri 2016 yılında FETÖ soruşturması kapsamında kayyıma devredilmişti.
20 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Turkcell'e 'pedofili destekçisi' ve 'sansürcü' dediği için manevi tazminat cezasına çarptırılan bir kişi, Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davayı kazandı. AYM, kişinin Turkcell hakkında yaptığı eleştirileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararıyla ifade özgürlüğüne müdahale edildiğine hükmetti. Turkcell, daha önce Ensar Vakfı'na sponsor olduğu için eleştirilmiş ve bu eleştirilere karşı toplam 1107 tweete erişim engeli getirtmişti. AYM, başvurucuya 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi ve kararın yeniden yargılamak üzere ilgili mahkemeye gönderilmesini istedi.
30 Kasım 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara kaydı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş gösterse de, bu hafta düşüşle başlangıç yaptı. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi ve MLP Sağlık Hizmetleri olmak üzere yedi şirket kendi hisselerini geri satın aldı.
20 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü belediye başkanıyken 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaya başladı. İddianamede İmamoğlu dahil yedi kişi için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Duruşmada gazetecilerin salona alınmaması tepki çekti ve sonrasında sadece basın kartı olan gazetecilere izin verildi. Mahkeme, İmamoğlu'nun bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve Beylikdüzü belediyesine kamu zararı olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Kasım'da yapılacak.
15 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da bu hafta 15 hisse üzerindeki tedbirler kaldırılıyor. Bu hisseler arasında MARKA, AYEN, PAPIL, CMENT, TETMT, GOKNR, MEGAP, SANKO, QNBFL, KENT, PKART, DAPGM, IHYAY, KAYSE ve METUR bulunuyor. Ayrıca, OSTIM ve TMSN hisseleri 18 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. ATSYH ve GRSEL üzerindeki açığa satışa ve kredili işlemle brüt takas tedbiri 17 Ekim’e kadar uzatıldı.
18 Eylül 2023

Borsa İstanbul, ALVES, KIMMR ve VKING hisselerine 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeme tedbiri getirdi. Aynı zamanda, YAYLA hisseleri de aynı dönem boyunca tek fiyat yöntemiyle işlem görecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla alındı.
11 Mart 2024

Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin yayımladığı izahname bilgilerine göre 58.976.404 TL nominal değerli payların tamamının 'eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
28 Ekim 2023

Anadolu başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, 'Suç Gelirlerinin Aklanması', 'Vergi Usul Kanunu' ve 'Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi' kanunlarına muhalefet suçlarından Dilan Polat, Engin Polat ve diğer şüpheliler hakkında işlem yapılmıştır. Toplam 14 şüpheli tutuklanmış ve savcılık, soruşturmaya konu olan 27 şirkete kayyım atanmasını talep etmiştir. Hakimlik bu talebi kabul ederek 27 şirkete kayyım atanmasına hükmetmiştir. Soruşturma, İstanbul merkezli altı ilde yapılan operasyonlar ve MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporu sonucunda ilerlemiştir.
6 Kasım 2023

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cennet Koy'da Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar, kamuoyu ve mimarlar odası gibi çeşitli kesimlerin itirazları sonrasında geldi. Daha önce Danıştay, arazinin özelleştirilmesini iptal etmiş ve Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi de arazinin SİT alanı olduğunu belirterek korunması gerektiğine karar vermişti. Belediye başkanı, iptal işlemlerinin bakanlık sitesinde de gerçekleştirileceğini ve inşaatın durdurulması için harekete geçeceklerini ifade etti.
7 Ocak 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte Borsa İstanbul'da pozitif bir hava oluştu. Ancak piyasa bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Bu ortamda beş şirket, kendi hisselerini geri alım kararı aldı. Bu şirketler Logo Yazılım, MLP Sağlık, Sabancı Holding, Akfen Gayrimenkul ve Ahlatcı Doğalgaz olarak sıralandı.
23 Haziran 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın mal varlığını açıklaması sonrasında, AK Parti Ankara adayı Turgut Altınok ve İstanbul adayı Murat Kurum da mal varlıklarını açıklamak zorunda kaldı. Altınok'un Monaco Prensliği büyüklüğünde arazi ve çok sayıda rezidans ile ofisin sahibi olduğu, Kurum'un ise döviz ve altın üzerinden büyük bir nakit varlığına sahip olduğu ve Kağıthane'de 22 Milyon liraya ev aldığı ortaya çıktı. Bu durum, adayların güvenilirliği ve mal varlıklarının kaynağı hakkında soruları beraberinde getirdi.
22 Mart 2024

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester Sanayi'nin bedelli sermaye artırımı başvurusunu ve Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret, İstanbul Faktoring, Eko Faktoring, DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret, Koç Fiat Kredi Finansman şirketlerinin borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 23 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.
28 Temmuz 2023

Yapı Kredi Bankası, tahsil edemediği toplam 905 milyon 791 bin 859 lira 45 kuruş tutarındaki alacaklarını varlık yönetim şirketlerine 233 milyon 100 bin lira karşılığında sattığını açıkladı. Bu satış işlemi, bankanın yönetim kurulu kararıyla gerçekleşti ve alacaklar Birikim Varlık Yönetim A.Ş., Emir Varlık Yönetim A.Ş., Gelecek Varlık Yönetim A.Ş. ve İstanbul Varlık Yönetim A.Ş. şirketlerine devredildi. Bankalar genellikle tahsili gecikmiş kredi kartı, bireysel kredi, ticari kredi gibi alacaklarını bu tür satışlarla varlık yönetim şirketlerine aktarıyor.
28 Nisan 2023

Amasra maden faciasında birinci derece sorumlu olarak görülen tutuklu sanıkların Zonguldak'ta görevlendirildiği ortaya çıktı. Dönemin müessese müdürü Cihat Özdemir ve işleme müdürü Selçuk Ekmekçi, 'olası kastla öldürme' suçundan toplam bin 80 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Diğer 19 sanık ise 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu işledikleri iddiasıyla 18 yıla kadar hapsi isteniyor. Mahkeme, tutuklu yedi sanığın tutukluluk halinin devamına ve davanın 16 Ekim 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.
25 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Euro Kapital Yatırım Ortaklığı AŞ ve Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırımlar AŞ şirketlerinin pay piyasasındaki işlemlerinde usulsüzlük şüphesi nedeniyle dört kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım-satım işlemlerinde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı davranışlar suç teşkil ediyor.
17 Kasım 2023

Avrupa Birliği ve Britanya'nın kara listesinde yer alan Rus oligark Roman Abramoviç'in, İstanbul Çengelköy'de Boğaz manzaralı bir villayı satın aldığı öne sürüldü. Bu villanın daha önce 'Adnan Hoca' olarak bilinen ve 891 yıl hapis cezasına çarptırılan suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'ın kiraladığı ve 190 milyon TL'ye satışa çıkarılan villa olduğu iddia ediliyor. Abramoviç'in daha önce de İstanbul'da gayrimenkul alımı için arayış içinde olduğu ve şehirde bir yalıyı kiraladığı biliniyor.
1 Mart 2023

Adıyaman'da gerçekleşen İsias Oteli davasının ikinci duruşmasında, mahkeme tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Gaziantep Barosu'nun davaya katılma talebi reddedildi ve yeni bir bilirkişi raporu için dosya, teknik bir üniversiteden alınması amacıyla sevk edildi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Türkiye'nin adalet sistemine olan güvenlerini ifade ettiler.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim