Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

Hatay'da, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 kişinin ölümüne neden olan Koray Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili olarak, binanın statik proje ve uygulama denetçisi T.Ş. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, depremde yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili soruşturmalarını sürdürüyor. Binanın yapı denetim firmasına bağlı kontrol elemanı inşaat mühendisi S.K. de daha önce tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

6 Şubat 2023'te Adıyaman'da meydana gelen depremde yıkılan İsias Otel'in enkazında 72 kişi hayatını kaybetti. Aralarında 35 Kıbrıslı Türk ve 26 Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisinin de bulunduğu bu trajedi, adalet arayışının bir simgesi haline geldi. Yazıda, suçluların cezalandırılması için yürütülen hukuki süreçler ve yaşanan duygusal zorluklar anlatılıyor. İlk ceza davasının duruşması ve suçluların pişmanlık göstermeyen tavırları ele alınıyor. Ayrıca, adaletin sağlanmasının yazar ve mağdurlar için tek umut olduğu vurgulanıyor.
6 Şubat 2024

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınına ilişkin iddianamede, yangının tadilat sırasında elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığı belirtildi. İddianamede, gece kulübü sahipleri ve tadilat işlerini yapanlar dahil dokuz kişi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Yangının öngörülebilir olduğu ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı vurgulandı. Dönemin belediye yetkilileri hakkında ise ayrı bir soruşturma yürütülüyor.
6 Haziran 2024

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında çıkan olaylar sonucu tutuklanan 19 kişiden 18'i serbest bırakıldı. Maç sırasında Altay tribünlerinden atılan fişek sonucu Göztepe taraftarlarından bazıları yaralanmış ve sahaya giren bir taraftar Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e saldırmıştı. İzmir başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 şüpheliden 19'u tutuklanmış, hazırlanan iddianamede sanıkların eylem planladıkları ve patlayıcı maddeleri stada soktukları belirtilmişti. İddianamede, bir sanık için 'kasten öldürmeye teşebbüs' dahil olmak üzere çeşitli suçlamalar yer alırken, İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi 18 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
21 Ocak 2023

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı protestoları sırasında Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz fişeği atışını gerçekleştiren polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl sekiz ay hapis cezasını onadı. Sanık avukatlarının usul ve yasaya aykırılık iddiaları reddedildi. Eğer Yargıtay da cezayı onarsa, Dalgalı AKP ve MHP'nin hazırladığı ceza infaz düzenlemesi kapsamında beş yıl dört ay hapis yatacak. Elvan ailesinin avukatlarının 'nitelikli kasten öldürme' suçundan cezalandırılması talebi de reddedildi.
4 Nisan 2023

İzmir'in Konak ilçesinde iki kişinin su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayla ilgili iddianame, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Olayda sorumluluğu olduğu iddia edilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İddianamede, İZSU Genel Müdürü de dahil 13'ü tutuklu 42 kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçundan 22 buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 5 Eylül'de görülecek.
16 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde yıkılan Adıyaman'daki İsias Otel'de hayatını kaybeden 35 kişinin ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında, otelin inşaatını denetlemekle sorumlu olan inşaat mühendisi Halil Bağcı gözaltına alındı. Bağcı, jandarma ekipleri tarafından kent merkezinde yakalanarak adliyeye sevk edildi. Otelde konaklayanlar arasında 31 turist rehberi ve KKTC'li ortaokul voleybol takımı kafilesinden 25'i çocuk olmak üzere toplam 35 kişi depremde yaşamını yitirmişti.
29 Mart 2023

Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Beşiktaş'ın taraftar grubu çArşı'nın önde gelen isimleri Cem Yakışkan ve Numan Bülent Ergenç dahil 35 kişinin 'darbeye teşebbüs' suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması görüldü ve 1 Şubat 2024'e ertelendi. 2015'te tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmiş, ancak karar 2021'de Yargıtay tarafından bozulmuştu. Dava dosyası daha sonra Gezi davasıyla birleştirilmiş, ancak 21 Şubat 2022'deki duruşmada dosyaların tekrar ayrılmasına karar verilmişti.
7 Eylül 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında deprem suçları soruşturma büroları kurdu ve bölgede birçok savcı görevlendirildi. Yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleri hakkında soruşturmalar devam ederken, birçok müteahhit ve mühendis gözaltına alındı veya tutuklandı. NEF Gayrimenkul kurucusu ve Galatasaray Spor Kulübü asbaşkanı Erden Timur, sadece müteahhitlerin değil, imzayı atan herkesin tutuklanması gerektiğini belirtti ve uygulama standartlarının sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği ve yedi kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin dava, Antalya 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Davada Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de aralarında bulunduğu 12 sanık yargılanıyor. Sanıklar, bakım ihmalleri ve yetkisiz personel çalıştırma suçlamalarını reddediyor. Kazanın ardından teleferik tesisinin bakımlarının eksik yapıldığı ve bu ihmallerin kazaya davetiye çıkardığı iddia ediliyor.
11 Haziran 2024

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında meydana gelen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazası davasında, altı yıl sonra karar açıklandı. 13 sanık hakkında yargılanan davada, dönemin TCDD birinci bölge bakım müdürü Mümin Karasu'ya en yüksek ceza olan 17 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklar da çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı. Davanın 20'inci duruşması, Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi.
25 Nisan 2024

Gezi davasında mahkumiyet kararı bozulan mimar Mücella Yapıcı, tahliye olduktan sonra adalet sistemini eleştirdi. Yargıtay, Yapıcı'nın yanı sıra Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin 18'er yıllık hapis cezalarını bozdu. Ancak Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Yapıcı, tahliye olduktan sonra 'Bu nasıl bir adalet, hala anlamış değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum.' ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2023

6 Şubat 2023'te Hatay İskenderun'da meydana gelen depremlerde yıkılan MCG Tower, sadece 3 yıllık bir binaydı ve 14 kişinin ölümüne neden oldu. Belgeselde, binanın yıkılma nedenleri tanıklıklar, belgeler, video ve fotoğraflarla araştırıldı. Sorumlu olarak gösterilen mimar, mühendis ve yapı denetim şirketi yetkilileri suçlamaları kabul etmedi. Müştekiler ise sorumluların cezalandırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2024

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e korner bayrak direğiyle saldırarak yaralayan Mehmet Nihat A. hakkında 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir başsavcılığınca hazırlanan iddianame 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Kaleci Özenç, saldırgan hakkında şikayetçi olmadığını belirtirken, sanık ise olay sırasında yüksek miktarda alkol aldığını ve olanları hatırlamadığını ifade etti.
4 Ocak 2023

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Gaziantep'te yıkılan Gölgeler Apartmanı'nın enkazından anne Rabia Yılmaz ve kızı Gülben yaralı olarak kurtarıldı. Kurtarma çalışmaları sırasında Rabia Yılmaz'ın başka bir kızı Aysu Yılmaz'ın da yaklaşık 1 saat önce enkazdan çıkarıldığı bilgisi paylaşıldı. Enkaz çevresinde bekleyen vatandaşlar, enkaz altında kalan yakınlarından haber alabilmek için beklemeye devam ediyor.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim