İzmir'de su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil olmak üzere beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunu, hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek yaptı. Sarıçiçek, ihmali ve kusuru bulunan tüm suçluların olası kastla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti. Olay, İzmir'deki yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların ihmallerini gündeme getirdi.
5 Ağustos 2024

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

Küçükçekmece başsavcılığı, Banu Parlak’a ait güzellik merkezinin kurşunlanması olayıyla ilgili soruşturmayı tamamlayarak, Engin Polat, eşi Dilan Polat, babası Sezgin Polat dahil olmak üzere sekiz şüpheli hakkında 'birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit' ve 'mala zarar verme' suçlarından iki yıl dört aydan sekiz yıla kadar hapis cezası talep etti. Olay, 1 Ekim 2023'te, motosikletli şüphelilerin Banu Parlak’a ait güzellik merkezine ateş açmasıyla gerçekleşmişti. Şüpheliler daha sonra 'suç örgütüne üye olmak', 'örgüt faaliyeti kapsamında silahla tehdit' ve 'mala zarar verme' suçlarından tutuklanmıştı.
16 Mart 2024

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, AKP'li belediye meclis üyesi ve aynı zamanda imar komisyonu üyesi olan Yunus Kaya'nın müteahhidi olduğu binalar depremde yıkıldı ve onlarca kişi hayatını kaybetti. Kaya'nın şirketi CCK Grup tarafından inşa edilen binaların enkazından sadece birkaç kişi sağ çıkarılabildi. Kaya'nın, Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ile yakın ilişkileri olduğu ve bu ilişkileri kullanarak ihaleleri aldığı iddia ediliyor. Kaya'nın şu an için gözaltına alındığı ya da tutuklandığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmamış.
16 Şubat 2023

DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, 'devletin güvenliği ve siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek' suçlamasıyla yargılandığı davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gürcan, casusluk suçlamalarından beraat etti ancak hakkında adli kontrol şartı devam edecek. Gürcan ve avukatları, daha önce kamuoyuyla paylaşılan bilgilerin gizli olmadığını savundu. Gürcan, soruşturma aşamasında yedi ay tutuklu kalmış ve daha sonra tahliye edilmişti.
15 Haziran 2023

İstanbul Beşiktaş'ta şef Somer Sivrioğlu'nun devraldığı restoranın istinat duvarının çökmesi sonucu bir eski diplomatın ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olması üzerine, Sivrioğlu ve altı kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede, şüphelilerin duvarın bakım ve onarımını yapmadıkları, bu nedenle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet verdikleri belirtildi. Savcılık, şüpheliler için iki yıl sekiz aydan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep etti. İlk duruşmada mahkeme, sanıkların mahkemeye gelmesi için süre vererek duruşmayı erteledi.
9 Haziran 2023

Yargıtay, 2007 yılında Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan yolcu uçağı kazasıyla ilgili olarak, Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin'e verilen 5 yıl 10'ar ay hapis cezalarını onadı. Bu kararla birlikte, 17 yıl süren dava süreci sona erdi ve dosya kapandı.
12 Mart 2024

Netflix Türkiye'nin orijinal dizisi Atiye'nin setinde çalışan boyacı Hasan Karatay'ın merdivenden düşerek ölümüne ilişkin yapımcı Onur Güvenatam ve sanat yönetmeni Deniz Kobanbay yargılanıyor. Sinema Televizyon Sendikası, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını iddia etmişti. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Güvenatam'ın avukatı beraat talebinde bulundu. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporu talebini reddetti ve savcı, Güvenatam'ın ihmali olduğunu belirterek ceza istedi, Kobanbay'ın ise beraatini talep etti.
5 Nisan 2023

17 Ağustos 1999 depremini soruşturan savcılardan Ali Özgündüz, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan binalardan numune alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. Yedi ilde soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit gözaltına alındı. Özgündüz ve tutuklu Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, enkazların delil toplanmadan kaldırılmaması gerektiğini ve sorumluların tespiti için etkin soruşturmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ankara Barosu da delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılamayacağını ifade etti.
10 Şubat 2023

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay hayatını kaybetti. Olayla ilgili tanıklar, yıllardır aynı sorunla karşılaştıklarını ve defalarca şikayette bulunduklarını belirtti. İzmir Başsavcılığı, sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle 36 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Tanık ifadeleri, Gediz Elektrik ve İZSU'nun ihmallerine dikkat çekiyor.
18 Temmuz 2024

Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlamalarıyla tutuklandı. Akay, İstanbul Ataşehir'de yakalandıktan sonra Gaziantep'e götürüldü ve emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklama kararı verildi.
12 Şubat 2023

Şarkıcı Gülşen'e, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik kullandığı ifade nedeniyle verilen 10 aylık hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, Gülşen'in 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istenmişti. Gerekçeli kararda, Gülşen'e beraat kararı verilmesi durumunda 'sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.' Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı. Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.
26 Eylül 2023

Piiz müzik grubunun davulcusu Mehmet Dudarık ve arkadaşı Oğuzhan Oğuz'a saldırdığı iddiasıyla yargılanan Bilge Kaan Korkmaz'ın 13 yıl altı aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tahliye edilmesine Ankara başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Ankara 65'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından, başsavcılık suçun vasıf ve mahiyeti ile delil durumunu gerekçe göstererek sanığın yeniden tutuklanması için itirazda bulundu. İtirazın değerlendirilmesi için dava dosyası nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi.
26 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'daki mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili yargılanan 28 sanığa 'kasten yaralamak' suçundan 5 ay 26 gün hapis cezası verildi. Saldırıda en az 17 kişi yaralanmıştı. Erzurum 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi, bazı sanıkların cezalarını erteledi. Olay, siyasi tartışmalara yol açmış ve farklı kesimlerden çeşitli tepkiler gelmişti.
17 Temmuz 2024

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan haksız tahrik hükümleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Mertcan Avcı ise 'suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme' suçundan dört yıl hapis cezası aldı. Daha önce Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak cezası 23 yıla indirilmiş, kardeşi Mertcan Avcı beraat etmişti. Ancak Gültekin ailesinin itirazı üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi davanın yeniden görülmesine karar verdi.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim