Sudan'da, Ekim 2021'deki darbenin ardından yönetimi ele alan generaller konseyinin iki önemli figürü arasında yaşanan anlaşmazlık, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalara yol açtı. Başkent Hartum ve çeşitli kentlerde devam eden çatışmalarda yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları kınadı ve sağlık tesislerine yapılan saldırıların uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.
20 Nisan 2023

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının 528'e, yaralıların sayısının ise 4 bin 599'a çıktığını açıkladı. Çatışmalar 12 eyaleti etkilerken, 18 eyaletteki hastanelerde bu vakalar rapor edildi. Taraflar, ABD'nin çağrısıyla ilan edilen ateşkesin ikinci gününde de çatışmaya devam etti. Çatışmaların, başkent Hartum'da yoğunlaştığı ve Hartum'un birçok mahallesinden çatışma sesleri ve duman yükseldiği belirtildi.
30 Nisan 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Hartum başta olmak üzere çeşitli kentlerde çıkan çatışmalarda 83 kişi hayatını kaybetti, 1126 kişi yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü, çatışmalar nedeniyle hastanelere erişimde sorunlar yaşandığını ve tıbbi malzemelerin yetersiz kaldığını bildirdi. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülkeyi yöneten generaller konseyi içindeki anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda iki gün önce silahlı çatışmaya dönüştü.
17 Nisan 2023

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana süren silahlı çatışmalarda en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede kıtlık nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları artarken, en az 11 sağlık merkezi saldırıya uğradı ve bazı sağlık merkezleri hizmet veremez hale geldi. Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan iktidar mücadelesi, silahlı kuvvetlerin başı General Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında çatışmaya dönüştü. ABD, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan tahliye ediyor.
24 Nisan 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da orduyla paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle 6 milyondan fazla insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ülkede açlık ve yerinden edilmelerle ilgili durumun kontrolden çıktığını ifade etti. Haq, ülke genelinde 20 milyondan fazla insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu, bunun nedeninin çatışma, ekonomik gerileme ve kitlesel yerinden edilme olduğunu belirtti.
2 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla ilgili son sekiz haftada 170 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamların sadece rapor edilenler olduğunu ve gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti. DSÖ'nün Covid-19 Acil Durum Komitesi'nin, salgının halen küresel bir acil durum teşkil edip etmediğini tartışmak üzere toplanacağını duyurdu. Ghebreyesus, aşılamada yaşanan eksiklikler ve sağlık sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle virüsün öldürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.
25 Ocak 2023

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli kentlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milisleri arasında çıkan çatışmalarda 56 sivil öldü, 595 kişi yaralandı. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, çatışmaların durdurulması ve yaralılara yardım için güvenli koridorların açılması çağrısında bulundu. Ekim 2021'deki darbenin ardından ülke bir generaller konseyi tarafından yönetiliyor ve ordu ile HDK arasındaki ana anlaşmazlık, HDK'nin orduya dahil edilmesi ve yeni gücün kim tarafından yönetileceği konusunda yaşanıyor.
16 Nisan 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül'de Libya'nın doğusunda yaşanan selde ölü sayısının 4 bin 333'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu Hale Hudari, cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 'Daniel Fırtınası' adı verilen sel felaketi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, selden 250 bin kişinin etkilendiği, 40 bin kişinin yerinden olduğu ve 4 bin 255 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 ile birlikte grip, rinovirüs ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarında dünya genelinde bir artış yaşandığını bildirdi. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, JN.1 varyantının yayılmasıyla Covid-19 vakalarının arttığını ve aralık ayında yaklaşık 10 bin ölümün rapor edildiğini, hastaneye yatışların ise yüzde 42 arttığını belirtti. Tedros, önlenebilir ölümlerin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, hükümetleri gözetimi sürdürmeye ve tedavi ile aşılara sürekli erişim sağlamaya çağırdı.
11 Ocak 2024

Sudan'ın başkenti Hartum'da, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların sürdüğü bir dönemde, elektrik kesintileri ve bakımsızlık nedeniyle Maygoma Yetimhanesi'nde 11 çocuğun öldüğü rapor edildi. Çatışmalar nedeniyle bazı bakıcıların kaçtığı ve sağlık hizmetlerinin verilemediği, yetersiz beslenme ve elektrik kesintilerinin ölümlere yol açtığı belirtildi. Çocuklar, mahalle sakinlerinin yardımıyla defnedildi. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'daki çatışmaların geniş çaplı insani sonuçlarına dikkat çekti.
31 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türkiye merkezli depremlerden etkilenen Suriye bölgelerini ziyaret etti ve uluslararası toplumu Suriye halkının yaşadığı zorlukları unutmakla eleştirdi. Ghebreyesus, Suriye'de 12 yıldır süren savaş, ekonomik çöküş, Covid-19, kuraklık ve son olarak deprem gibi birçok felaketle mücadele eden halkın durumunu 'içler acısı' olarak nitelendirdi ve 'İnsanlık nerede?' diye sordu. Ayrıca tedavi gören depremzedeleri ziyaret ettiği anları sosyal medya hesabından paylaştı.
3 Mart 2023

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların devam ettiği bir ortamda, emekli ordu mensuplarını ve silah kullanabilen sivilleri kendilerini ve ailelerini korumak için silahlanmaya çağırdı. HDK, daha önce devlet tarafından desteklenmiş ancak şu anda bağımsız bir güç olarak görülüyor ve ordunun tehdit olarak algıladığı bir yapıya sahip. Çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler, ülkede bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini ve 300 bin kişinin komşu ülkelere kaçtığını belirtti. Sudan Sağlık Bakanlığı ise çatışmalarda 709 kişinin öldüğünü ve 5 bin 424 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Mayıs 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olmaktan çıktığını duyurdu. Salgın nedeniyle 7 milyon kişinin hayatını kaybettiği rapor edilmiş olmasına rağmen, Ghebreyesus aşılama ve bağışıklık artışı sayesinde salgının düşüş trendinde olduğunu ve birçok ülkenin Covid-19 öncesi hayata döndüğünü belirtti. Ancak, Covid-19'un hala küresel bir sağlık tehdidi olarak devam ettiğini ve yeni varyantların ortaya çıkma riskinin sürdüğünü vurguladı. DSÖ'nün bu kararı dikkatli bir şekilde analiz ederek aldığını ve gerekirse yeni bir acil durum komitesi toplanabileceğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin, Etiyopya'nın Tigray bölgesine gıda yardımlarını kesmesi sonucu 1300'den fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti. Tigray'daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Etiyopya'ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine yardımları askıya almıştı.
26 Eylül 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 320'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 210 kişinin daha öldüğünü ve yaralı sayısının 55 bin 603'e ulaştığını duyurdu.
28 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 46 gün boyunca devam etti ve bu saldırılarda ölen Filistinli sayısı 14 bin 128'e ulaştı. Gazze'deki Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 5 bin 840'ının çocuk olduğu belirtildi. Ayrıca, ABD'de İsrail'e olan desteğin azaldığı ve çoğunluğun ateşkes istediği ifade edildi.
21 Kasım 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 18 bin 787'ye, yaralıların sayısının ise 50 bin 897'ye yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından resmi savaş ilan etmiş ve bir haftalık ateşkesin bitimiyle Gazze'yi yoğun bir şekilde bombalamaya devam etmişti. Gazze'de 22 hastane ve 52 sağlık merkezi hizmet dışı kalmış, çocuk aşılarının tükendiği ve acil aşı ihtiyacı olduğu belirtilmiştir.
14 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bin 822'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte ölü sayısının 150 kişi arttığını ve yaralı sayısının da 56 bin 451'e ulaştığını duyurdu.
31 Aralık 2023

Uganda Devlet Bakanı Henry Okello Oryem, bir televizyon röportajında, ülkesinin tarıma elverişli olduğunu belirterek açlıktan ölen Ugandalıları 'aptal' olarak nitelendirdi. Bu açıklama, sosyal medyada Ugandalılar tarafından tepkiyle karşılandı ve bakanın istifası talep edildi. Önceki yıl meclise sunulan bir raporda, Uganda'da 2 bin 200 kişinin açlıktan veya açlıkla ilgili hastalıklardan öldüğü belirtilmişti.
25 Ocak 2024
İşaretlediklerim