Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki devlet tahvili ihalesiyle toplamda 55 milyar 725,9 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, dört yıl vadeli ve TLREF endeksli tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 19 milyar 316 milyon lira net satış gerçekleşti. İkinci ihalede ise dört yıl vadeli ve sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 10 milyar 659,9 milyon lira net satış kaydedildi. İhaleler sonucunda piyasa yapıcılarından ve kamudan gelen teklifler değerlendirildi.
9 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Temmuz itibarıyla Türkiye'nin merkezi yönetim brüt borç stokunun 8 trilyon 106 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu borcun 3 trilyon 276,4 milyar lirası Türk lirası cinsinden, 4 trilyon 829,7 milyar lirası ise döviz cinsinden. Aynı tarihte Hazine'nin alacakları 29,2 milyar lira olarak kaydedildi ve bu alacakların en büyük kısmı 10,5 milyar lira ile mahalli idarelerden oluşuyor.
20 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin artan borçlarına dikkat çekerek, borçlarını ödemeyen belediyelere taksitlendirme ve gayrimenkul takası teklifinde bulundu. Bakan, özellikle CHP'li belediyelerin borçlarının yüksek olduğunu belirterek, borçlarını ödemeyen belediyelere haciz dahil gerekli işlemlerin uygulanacağını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 8,4 milyar lira borcu olduğu belirtilirken, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri de yüksek borçlu belediyeler arasında yer alıyor.
14 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen kâr dağıtımı yapmamış mükelleflerin sahip olduğu 7 bin 885 lüks aracı tespit etti. Bu araçlardan 500'ü vergi incelemesine sevk edildi. İncelemeler sonucunda, bazı araç sahiplerinin gelir beyanında bulunmadığı veya şirketlerinin kâr dağıtımı yapmadığı belirlendi. Vergi Denetim Kurulu, yasal bir kaynak tespit edilemeyen araçlarla ilgili kara para araştırması yapılacağını duyurdu.
29 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği devlet tahvili ihalesiyle 11 milyar 82,4 milyon lira borçlandı. İhalede dokuz yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 13,1 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. Basit faiz yüzde 26,45, bileşik faiz ise yüzde 28,19 olarak gerçekleşti. Piyasa yapıcılarından 10 milyar 127 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 6 milyar liralık satış yapıldı.
23 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvili ihalesiyle toplamda 58 milyar lira borçlandı. Dört yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçları sonucunda net 30,9 milyar lira borçlanma gerçekleşti. İhale öncesi piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 27 milyar lira borçlanıldı. TLREF’e endeksli tahvilin ihracında dönemsel faiz yüzde 12,60, sabit getirili tahvilin ihracında ise bileşik faiz yüzde 32,94 olarak belirlendi.
11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 5 milyon TL'yi aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini yayınladı. Cem Uzan, 907 milyon liralık vergi borcuyla listenin 39. sırasında yer aldı. Toplamda 36.806 mükellefin yer aldığı listede, 914,9 milyar TL'lik ödenmemiş vergi ve ceza borcu bulunuyor. Bu borçların 113,8 milyar TL'si faal mükelleflere, 801,1 milyar TL'si ise terk mükelleflere ait.
1 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bazılarında dövizle ödeme yapılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, daha önce TL ile ödeme yapılması zorunlu olan durumlar için geçerli olup, belirli şartlar altında ve belirli tarihlerden önce akdedilen sözleşmeler ile ilgili ödemeleri kapsıyor. Bu durumlar arasında menkul satış sözleşmeleri, faturalar, kıymetli maden ve taş alım satımları, ihracatla ilgili ödemeler ve serbest bölgelerde yapılan işlemler yer alıyor.
28 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları ihbar edenlerin ikramiyeyle ödüllendirileceği yeni bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kanallar devreye aldığını belirtti. İhbarlar sonucunda tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek. Vatandaşlar, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı gibi çeşitli yollarla ihbarda bulunabilecek.
23 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcu olan belediyeleri son kez uyardı ve borçların yasal yollarla tahsil edileceğini belirtti. Işıkhan, borçların büyük çoğunluğunun CHP'li belediyelere ait olduğunu ve bu borçların seçimden sonraki iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. İzmir, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin de borçlarının hızla arttığını vurgulayan Işıkhan, SGK'nın aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduğunu ifade etti.
1 Eylül 2024

Şeref Oğuz, belediyelerin devraldığı borç yüklerini ele alarak, özellikle seçimlerden önce eski yönetimler tarafından yapılan tartışmalı harcamaları ve ihaleleri sorguluyor. İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki belediye binası inşaatı ve tefrişatı için oluşan 810 milyon liralık borç örneğini veriyor. Yeni belediye yönetimlerine, devraldıkları borçları gerçek piyasa değerleri üzerinden yeniden yapılandırma önerisinde bulunuyor. Bu sayede, haksız yere şişirilmiş borçların azaltılması ve adil bir ödeme planının oluşturulması hedefleniyor.
29 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikmen yerleşkesindeki binanın tuvaletlerini yenilemesi üzerine gelen tasarruf tedbirlerine uyulmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakanlık, bakım-onarım çalışmalarının binaların ömrünü uzatmak için zorunlu olduğunu ve tasarruf genelgesinin kapsamı dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, genelgenin amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğunu ve bu tür bakım-onarım çalışmalarının hizmetin devamı için gerekli olduğunu vurguladı.
5 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nisan ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Nisan ayında bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 122,3 artarak 595 milyar 813 milyon liraya, bütçe giderleri ise yüzde 93,2 artışla 773 milyar 643 milyon liraya ulaştı. Ocak-nisan döneminde bütçe gelirleri yüzde 110,1 artarak 2 trilyon 233 milyar 11 milyon liraya, bütçe giderleri ise yüzde 102,3 artarak 2 trilyon 924 milyar 323 milyon liraya çıktı. Merkezi yönetim bütçesi nisanda 177 milyar 830 milyon lira, ocak-nisan döneminde ise 691 milyar 312 milyon lira açık verdi.
15 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenen vergi ve cezalarda uzlaşma mekanizması, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın talimatıyla 24 Haziran'da durdurulmuştu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu karardan geri adım atıldı ve mekanizmanın devam etmesine karar verildi. Bu mekanizma, ceza tebligatından itibaren üç ay içinde ödeme yapacağını taahhüt eden mükelleflere yüzde 50 oranında indirim sağlıyor.
26 Haziran 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelerin 96 milyar lirayı bulan borçlarının tahsili için icra tebligatlarını göndermeye başladı. Borcun yüzde 67,7'sinin CHP'li belediyelere ait olduğu belirtildi. Süreç altı aşamalı olarak işleyecek ve borçların ödenmemesi durumunda belediyelere ait gayrimenkuller SGK'ya teklif edilebilecek. CHP, bu borçların AKP ve MHP'nin politikalarının bir sonucu olduğunu savundu.
3 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim