Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise hasar tespiti oranının %75-80 arasında olduğunu ve 600 bin bağımsız bölümün yıkık veya hasarlı olduğunu, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını ifade etti. Ağır hasarlı binaların onarılamayacağı ve yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların ise güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar doları (yaklaşık 2 trilyon lira) geçeceğini duyurdu. Türkiye'nin 2022 yılı gayri safi milli hasılasının 942 milyar dolar olduğu belirtilirken, deprem bölgesindeki 11 şehirde yıkık ve ağır hasarlı bina sayısının 232 bin, orta hasarlı bina sayısının ise 40 bin olduğu güncellenmiş bilgiler arasında yer aldı. BMKP yetkilisi Louisa Vinton, deprem bölgesindeki durumu 'kıyamet sonrası gibi' olarak tanımladı ve ihtiyaçların çok büyük olduğunu ancak kaynakların sınırlı olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem sonrası hasar gören binalardan eşya alımının, binaların durumuna göre 'Alınabilir' veya 'Alınamaz' raporu ile belirleneceğini açıkladı. Bakan Kurum, bu sürecin valilikler aracılığıyla yürütüleceğini ve ağır hasarlı binalardan eşya alınamayacağını belirtti. Vatandaşların konut bulamamaları durumunda eşyalarının güvenli bölgelere taşınacağını ve vatandaşların yeni ev tutmaları halinde taşınma sürecinin koordinasyonunun sağlanacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yıla göre %18 azalarak 80 bin 31'e düştü. Bu düşüş, Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük seviyedir. Deprem dayanıklı bölgelerde ev fiyatlarının yükselmesiyle birlikte satışlar azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da %27 azalarak 3 bin 350 oldu.
15 Mart 2023

Türkiye'nin yaşadığı en büyük ikinci deprem olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Diken ekibi hasarın yoğun olduğu Hatay bölgesinde bir hafta geçirerek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle yapılan görüşmelerde, devlet kurumlarının afet sonrası çalışmaları, arama-kurtarma ekiplerinin ve yardımların bölgeye ulaşma süreci ve hükümet yetkililerinin açıklamalarının bölge halkı tarafından nasıl karşılandığına dair bilgiler toplandı.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Dışişleri Bakanlığı, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri sonrasında Türkiye'ye yönelik uluslararası yardım çabalarının güncel istatistiklerini paylaştı. 9 Şubat itibarıyla yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 95, sahada aktif olan ülke sayısı 53, sahadaki yabancı personel sayısı 6 bin 153 olarak açıklandı. Ayrıca, 20 ülkeden 2 bin 449 personelin daha yardım için beklenmekte olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 ülkeden ekiplerin 24 saat içinde deprem bölgesine ulaşacağını ifade etti.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından bölgedeki yardım ve arama kurtarma çalışmalarında başlangıçta yaşanan koordinasyonsuzluğun ikinci gün itibarıyla giderildiğini açıkladı. Erdoğan, depremden etkilenen ailelere maddi destek sağlanacağını ve bir yıl içinde toplu konut operasyonlarının gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan sabır isteyerek, AFAD'ın dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Şubat 2023

Telegraph gazetesinde Mark Almond tarafından kaleme alınan bir makalede, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından yaşanan yardım çalışmalarındaki aksaklıkların ve yıkılan binaların denetim eksikliklerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirileri artırdığı ve bu durumun siyasi sonuçlar doğurabileceği belirtildi. Erdoğan'ın geçmişte 1999 depreminden siyasi kazanç sağladığı ancak şimdiki depremin onun siyasi sonunu getirebileceği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin yardım için eleştirdiği ülkelerden destek alması ve Rusya'nın yardımda bulunmaması gibi durumların Türkiye'nin uluslararası ilişkilerini ve iç siyasetini etkileyebileceği vurgulandı.
13 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremlerin ardından İstanbul'da olası bir deprem endişesi yaşanmaktadır. Bu durum, İstanbul'dan göçü ve satılığa çıkan konut sayısını artırmıştır. Endeksa'nın verilerine göre, İstanbul'da satılığa çıkan konut sayısı şubat ayında yıllık bazda %53,8, aylık bazda ise %49 oranında artış göstermiştir. Düşük DASK ödemeleri de satış eğilimini güçlendirmiş, ancak bu durum konut fiyatlarındaki artışı yavaşlatmış ve şubat ayında fiyat artışı %6 ile sınırlı kalmıştır.
22 Mart 2023

Hatay, Defne ve Samandağ merkezli iki depremle sarsıldı. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, insanların çadır eksikliği nedeniyle hasarlı evlerine girmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölümlere yol açabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 213 kişinin yaralandığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Eryılmaz, daha önce hasar gören binaların yıkıldığını ve çadır ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgesi ilan edilen 11 ilde 1 milyon 430 bin 363 bina üzerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, 144 bin 595 binanın ağır hasarlı olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası'na göre ağır hasarlı binaların yıkılması gerekiyor. Orta ve az hasarlı binaların durumu ise güçlendirme veya onarım gerektiriyor. Kilis'te hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, Gaziantep'te de büyük bir bölümde çalışmaların sona erdiği ve 11 ildeki kesin hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde tamamlanabileceği öngörülüyor.
27 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul, yaşanan ölümler ve yıkımlara rağmen ilk iki gün açık tutuldu ve bu süreçte sert düşüşler yaşandı. Depremden etkilenen 10 ildeki 381 bin yatırımcı, borsanın açık kalması nedeniyle toplamda 5,4 milyar lira kaybetti. Borsa İstanbul'da 8 Şubat'taki işlemler iptal edilirken, ilk iki gün için böyle bir iptal işlemi yapılmadı. Deprem bölgelerindeki yatırımcıların toplam portföy değeri 6 Şubat'ta 61,5 milyar lira iken, kayıplar sonrası 56,2 milyar liraya düştü.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanan yıkımın ekranlardan görünenden çok daha fazla olduğunu ifade etti. Buluntu, insanların hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar gördüğünü, iş gücünün yarısının kaybedildiğini ve finans kuruluşlarından borçların dondurulmasını beklediklerini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar'ın kendilerine moral verdiğini ve desteklerini ifade ettiğini aktardı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde 50 bin 96 kişi hayatını kaybetti ve 301 bin bina yıkıldı ya da hasar gördü. Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, 2 milyon 4 bin 276 kişi çadırda, 40 bin 788 kişi ise konteynerde yaşamaya devam ediyor. AFAD Başkanı Yunus Sezer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında bu bilgileri paylaştı ve 1 milyon 634 bin 866 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini belirtti.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim