Güney Kore'nin enerji şirketi KEPCO, Türkiye'nin yeni bir nükleer santral inşası için yaptığı çağrıya yanıt olarak ön teklifte bulundu. KEPCO yetkilisi Cheong Seung-il, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüşerek Türkiye'nin kuzeyinde 1400 megavat kapasiteli dört reaktör inşa etmeyi önerdi. Projenin maliyetinin 32,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve taraflar projenin fizibilitesi üzerine ciddi istişarelerde bulunacak.
1 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Tek Yürek Türkiye' bağış gecesinden Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nun çıkarıldığını yazdıktan sonra TV100'deki magazin müdürlüğü görevinden çıkarıldı. Altuntaş'ın haberine daha sonra erişim engeli konuldu. Kaynarca ve İmirzalıoğlu, depremin ilk günlerinden itibaren Ahbap Derneği'ne destek vermişlerdi. 15 Şubat'ta Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı depremzedeler için yardım gecesi düzenlemişti.
22 Şubat 2023

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

Fransa Atom Enerjisi ve Alternatif Enerjiler Kurumu (CEA), dünyanın en güçlü manyetik rezonans görüntüleme (MRI) cihazı olan Iseult ile insan beyninin en net görüntüsünü yayınladı. Bu cihaz, 11,7 Tesla manyetik gücüne sahip olup, hastanelerde kullanılan cihazlara kıyasla çok daha hızlı ve detaylı görüntüler elde edebiliyor. 20 gönüllü üzerinde test edilen cihaz, neredeyse 4 dakikada en net beyin görüntüsünü elde etti. Iseult Projesi, nörodejeneratif hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar üzerine araştırmalar yapmayı hedefliyor ve bu ultra detaylı görüntülerin, Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.
4 Nisan 2024

İstanbul Başakşehir'de, 'Eros' adlı kedinin öldürülmesine tepki gösteren site sakinleri, saldırganın tutuklanması talebiyle eylem düzenledi. 1 Ocak'ta Eros'u asansörde ayaklarıyla ezerek öldürdüğü belirlenen İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılmasına karşı çıkan sakinler, 'Eros için adalet' sloganları attı ve kedinin oynadığı alana çiçek bıraktı. Hayvan Hakları Platformu üyesi ve site sakini Büşra Öztürk, tüm sokak hayvanları ve Eros için adalet talep ettiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Milyonlarca kişi üzerinde yapılan bir araştırma, Covid-19 aşılarının kalp rahatsızlıklarına neden olmadığını, aksine koruma sağladığını ortaya koydu. Araştırma, 20 milyon kişi üzerinde gerçekleştirilmiş ve bulgular Heart dergisinde yayınlanmıştır. Oxford Üniversitesi'nden Profesör Daniel Prieto-Alhambra'nın da katkıda bulunduğu çalışma, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi aşıların kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşmasına karşı koruyucu olduğunu gösterdi. Ayrıca, aşılanan kişilerin kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskinin aşı olmayanlara göre önemli ölçüde daha düşük olduğu belirlendi.
13 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İstanbul'da deprem riskine karşı sismik izolatör teknolojisi ile donatılmış hastaneler gündeme geldi. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi Direktörü Kazım Gökhan Elgin, bu teknolojinin deprem enerjisini absorbe ederek binaların yıkılmadan ayakta kalmasını sağladığını belirtti. Kartal Dr. Lütfü Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, sismik izolatörlerin 9 şiddetindeki depremlere bile dayanıklı olduğunu ifade etti. Elgin, sismik izolatörlerin her binada kullanılmasının gerekli olmadığını, özellikle hastaneler gibi stratejik yapılar için önemli olduğunu vurguladı.
16 Şubat 2023

ABD'li cerrahlar, Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Virtual Incision şirketi işbirliğiyle, uzaktan kontrol edilebilen Minyatür Vivo Robotik Asistan (MIRA) robotu kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir cerrahi operasyon simülasyonu düzenledi. SpaceMIRA adı verilen robot, hem önceden programlanmış hem de uzaktan kontrol edilebilen operasyonlar yapabilme kapasitesine sahip. SpaceX roketiyle ISS'ye gönderilen SpaceMIRA, istasyonda kullanılan ilk cerrahi robot oldu. Bu başarı, dünyadaki sağlık tesisleri için de yeni imkanlar sunabileceğinin sinyalini verdi.
15 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk, böbrek sağlığını koruma ve şeker, tuz, obezite gibi sağlık sorunlarına dikkat çekmek için projeler geliştiriyor. Türkiye'de her 6-7 kişiden biri erken evre böbrek hastası ve yaklaşık 70 bin kişi diyalizle yaşamını sürdürüyor. Erk, özellikle çocuklarda şeker tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguluyor. TBV, gıda ambalajlarında tuz ve şeker miktarlarını gösteren 'Trafik Işıkları' projesini geliştirdi ancak uygulamaya geçirilmesi çeşitli engellerle karşılaştı. Erk, projenin hayata geçirilmemesi durumunda Beştepe'de açlık grevine gireceğini belirtiyor.
15 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören Galeria Sitesi'nde mahsur kalan en az 13 hayvan için kurtarma çalışmaları yapıldı. Yıkım kararı alınan binada, itfaiye ve polis ekipleri dronlarla hayvanları tespit etmeye çalıştı, ancak yeterli uzunlukta bir nakliye asansörü bulunamadığı için hayvanlara ulaşılamadı. Yıkımın ertesi gün sabah saat 08:00'de kontrollü bir şekilde yapılacağı ve hayvanların kaçışı için fırsat yaratılacağı belirtildi.
21 Şubat 2023

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Türkiye'nin gelişmiş özelliklere sahip yeni yer gözlem uydusu İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya başarıyla fırlatıldı. Daha önce üç kez iptal edilen fırlatma sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, uydunun milli savunma, afet yönetimi ve diğer birçok alanda kullanılacağını belirtti. İMECE'nin yörüngedeki testlerinin tamamlanmasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edileceği ve tasarım görev ömrünün beş yıl olduğu açıklandı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Ay'a sert iniş yapma hedefinden bahsedilerek, bu hedefin henüz gerçekleştirilemediği ifade edildi.
15 Nisan 2023

Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanda böcek ilacı kullanımı sonucu iki kişi hayatını kaybetti ve biri ağır olmak üzere 10 kişi etkilendi. Olayla ilgili gözaltına alınan beş kişiden üçü serbest bırakılırken, iki ilaçlama firması çalışanı 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından tutuklandı. Zehirlenme sonrası AFAD ve diğer ekiplerin çalışmaları devam ediyor ve apartmandaki kimyasal oranının hala yüksek olduğu belirlendi.
17 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren hayvan barınağı BUPaws, Cumhurbaşkanlığı talimatı gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye çalışıldı. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle bir yıldır boşaltılması gündemdeydi. Üniversite yönetimi, hayvanların daha elverişli bir yere taşınacağını açıklasa da, gönüllüler bu durumun istişare içinde olmadığını ve mevcut yerin uygun olmadığını belirtti. Tahliye işlemlerine 'diğer alanın hazır olmaması' gerekçesiyle ara verildi.
16 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde gönüllüler tarafından işletilen BUPaws hayvan barınağı, cumhurbaşkanı kararıyla hızla boşaltılıyor. Barınağın İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakın olması gerekçe gösteriliyor. Barınak sorumluları ve okul yönetimi arasında bir yıldır süren görüşmelerde çeşitli çözüm önerileri sunulmuş, ancak anlaşma sağlanamamıştır. Barınağın yeni yerinde henüz gerekli düzenlemeler yapılmadığı için gönüllüler ve hayvanlar için zor bir süreç başlamıştır.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere İspanya'dan 46 kişilik bir ekip İstanbul'a geldi. Ekip, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağıyla Adıyaman'a, deprem bölgesindeki yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü lojistik ve ulaşım üssüne hareket etti. Ekibin yanında 14 arama köpeği de bulunmaktadır.
9 Şubat 2023

Portekiz, çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını ölçmek amacıyla haftada dört günlük çalışma düzenini test eden bir pilot proje başlattı. Altı ay sürecek olan projede 40'a yakın şirket bu yeni çalışma düzenini deneyecek. Proje, ekonomik, toplumsal ve çevresel etkileri değerlendirmeyi ve iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi hedefliyor. Koordinasyonu Birbeck University of London ve Henley İş Okulu'ndan akademisyenler tarafından yürütülen proje, işlerin organizasyonunun 21. yüzyıla uygun daha verimli ve sürdürülebilir bir yol olacağını savunuyor.
5 Haziran 2023
İşaretlediklerim