Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Türkiye'de gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri için son gün yarın. Ödemeler yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor, bu yıl satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te yapılacak. Vergiyi zamanında ödemeyenler aylık yüzde 4,5 gecikme zammı ile karşılaşacak.
30 Mayıs 2024

Merkez Bankası, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’inde değişiklikler yaptı ve bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelerle Türk lirası mevduatların artması ve kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçildi.
20 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği devlet tahvili ihalesiyle 11 milyar 82,4 milyon lira borçlandı. İhalede dokuz yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 13,1 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. Basit faiz yüzde 26,45, bileşik faiz ise yüzde 28,19 olarak gerçekleşti. Piyasa yapıcılarından 10 milyar 127 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 6 milyar liralık satış yapıldı.
23 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve daha sonra görevine iade edilen kamu görevlilerine tazminat verilmemesine ilişkin hükmü iptal etti. Karar, Danıştay 5. Dairesi'nin başvurusu üzerine alındı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Mahkeme, bu hükmün Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, devletin kişilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüne vurgu yaptı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararı eleştirerek AK Parti'yi suçladı.
7 Ekim 2024

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satacak kişiler e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıyı yetkilendirecek ve yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Benzer bir sistem otomotiv sektörü için de uygulanacak. Bu düzenleme, sahte ilanları önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişi sağlamayı amaçlıyor.
5 Ağustos 2024

İstanbul'da emlak sektörüne olan yüksek talep ve kiraların resmi enflasyonun çok üstünde artması nedeniyle, ev sahipleri evlerini satarken içindeki kiracıları çıkarmak için zorlanıyor. Bu durum, bazı ev sahiplerinin kiracılara evin satış fiyatından komisyon vermek zorunda kalmalarına yol açıyor. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bir emlakçının anlattığına göre, Levent'te bir rezidansta daire satmak isteyen ev sahibinin, kiracının çıkması için satıştan yüzde 10 komisyon talep edildiğini örnek veriyor.
27 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planının ertelendiğini açıkladı. Bu karar, yatırımcılar ve piyasa aktörleri tarafından yakından takip ediliyordu. Vergi planının ertelenmesi, piyasalarda olumlu bir etki yaratabilir ve yatırımcı güvenini artırabilir.
13 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Türkiye'de bankalar, Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu gibi yeni düzenlemeler ve seçim belirsizliği nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermeme kararı aldı. Bankacılık sektöründe zaten düşük seyreden kredi arzı, bu yeni düzenlemelerle daha da sıkılaştı. Ticari kredilerde kesintiye gidilirken, KOBİ kredilerinde de yavaşlama olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarından bir kaynak, ihtiyaç kredilerinde 70 bin ve konut kredilerinde 250 bin lira sınırlarının aşılmaması yönünde yazılı talimat alındığını ifade etti.
12 Nisan 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasının bir yıl ertelendiğini duyurdu. Bu değişiklikle, tüketicilerin cayma haklarını herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kullanmaya devam etmeleri sağlanacak. Bakanlık, bu düzenlemeyle tüketici mağduriyetlerini önlemeyi ve iç piyasayı korumayı hedefliyor. Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
10 Ağustos 2024

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar çekebilecekler. Bu hakkı konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kullanabilecekler. Kısmi ödeme hakkından beş yılda bir yararlanılabilecek ve bu değişiklikler altı ay sonra yürürlüğe girecek.
26 Eylül 2023

Bahçeşehir Üniversitesi BETAM'ın 'sahibinden.com' verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira artış oranları düşüş gösterdi. Ancak 6 Şubat depreminden etkilenen şehirlerde kira fiyatları önemli ölçüde arttı. Konut talebi endeksi Mart ayına kıyasla düşerken, satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da azaldı. Deprem bölgelerinde ise konut arzının azalması ve talebin artması fiyatları yükseltti, özellikle Hatay ve Adıyaman'da kira fiyatları üç ay öncesine göre iki katından fazla artış gösterdi.
23 Mayıs 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılına ait hane halkı tüketim harcaması istatistiklerine göre, hane halklarının en büyük harcama kalemleri kira ve konut ile ulaştırma oldu. Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 24 bin 383 lira olarak belirlenirken, fert başına 12 bin 521 lira harcama yapıldı. Konut ve kira harcamaları yüzde 23,9 ile en büyük payı alırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,9 ile ikinci sırada yer aldı. Gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ise yüzde 20,6 ile üçüncü sırada bulunuyor.
11 Haziran 2024
İşaretlediklerim